Okolje
Do razbremenitve hrvaškega gopspodarstva zaradi ukinitve nadomestil za plastično embalažo za mleko in mlečne izdelke ni prišlo. Foto: Reuters
Prihodki od nadomestila za embalažo za mleko in mlečne izdelke predstavljajo tudi približno devet odstotkov vseh prihodkov, ki jih ima sklad od embalaže. Foto: Reuters

Dodaj v

Trgovine na Hrvaškem bodo znova odkupovale embalažo za mlečne izdelke

Za embalažo 50 lip nadomestila
3. december 2018 ob 11:48
Zagreb - MMC RTV SLO, STA

Hrvaška bo z novim letom znova uvedla nadomestilo za plastično embalažo za mleko in mlečne izdelke, razmišljajo pa tudi o nadomestilu za plastenke, pločevinke in steklenice, ki onesnažujejo naravo.

Direktor sklada za varstvo okolja in energetsko učinkovitost Dubravko Ponoš je predstavil rezultate analize, ki so pokazali, da plastenke za mleko in mlečne izdelke večinoma končajo med mešanimi komunalnimi odpadki, kar dodatno obremenjuje odlagališča ali pa onesnažuje naravo.

Leta 2014, ko je bilo še mogoče vrniti plastično embalažo za mleko in mlečne izdelke, so na Hrvaškem zbrali 392 milijonov kosov plastične embalaže, plastenk od mleka in jogurtov pa je bilo 59 milijonov kosov. To je znašalo približno 15 odstotkov celotne plastične embalaže, ki je bila v tem letu na hrvaškem trgu, kažejo podatki sklada.

Želene razbremenitve gospodarstva ni bilo
Hrvaška levosredinska vlada je leto pozneje (2015) ukinila nadomestila za plastično embalažo za mleko in mlečne izdelke, zato da bi razbremenila gospodarstvo in omogočala cenejše mleko in mlečne izdelke za 50 lip. Takrat so ocenili, da celotna plastična embalaža za mleko in mlečne izdelke predstavlja 11 odstotkov celotne povratne embalaže.

Ponoš je povedal, da do razbremenitve gospodarstva ni prišlo, in poudaril, da je sklad zaradi ukinitve nadomestila v treh letih izgubil nekaj manj kot milijon evrov prihodkov. Prihodki od nadomestila za embalažo za mleko in mlečne izdelke predstavljajo tudi približno devet odstotkov vseh prihodkov, ki jih ima sklad od embalaže, je dejal.

Odkup embalaže v trgovinah
Kot je povedal, gre pri plastenkah za mleko in mlečne izdelke za koristno surovino in bodo znova uvedli 50 lip nadomestila, ki jih bodo državljani lahko dobili nazaj, če bodo prazno embalažo vrnili v trgovino. Lani so zbrali približno 391 milijonov plastenk. Domnevajo, da bodo z vnovičnim uvajanjem nadomestila za embalažo za mleko in mlečne izdelke zvišali število povrnjenih plastenk za deset do 15 odstotkov.

Dubravko Ponoš je še povedal, da obravnavajo različne predloge, da bi v skladu s priporočili Evropske komisije v depozitni sistem odpadkov uvrstili tudi plastenke, steklenice in pločevine prostornine dveh decilitrov. Povratna embalaža zagotavlja skoraj 100-odstotno reciklažo odpadkov na Hrvaškem, medtem ko je stopnja recikliranja odpadkov zunaj sistema povratnega nadomestila največ 25-odstotna, so pokazale hrvaške izkušnje.

K. Št.
Prijavi napako
Komentarji
Kekec99
# 03.12.2018 ob 11:59
Pri nas smo subvencionirali uničevanje ostankov od sveč, denar je izginil smeti pa ne.
kolkrkaplc
# 03.12.2018 ob 13:07
Hrvati so pred leti uvedli višje kavcije za steklo, ker ga je bilo tako manj razbitega po plažah. Z uvedbo kavcija na plastenke in pločevinke so aktivirali ljudi, da zbirajo odvrženo in je zaradi tega čistejše.

S kavcijo kupiš le vsebino.

Pri nas kupiš vsebino in embalažo, ki jo moraš odvreči v zabojnik, takoj za tem surovina embalaže postane last nekoga, ki to surovino prodaja.
audiac
# 03.12.2018 ob 12:00
...razmišljajo pa tudi o nadomestilu za plastenke, pločevinke in steklenice,
Hmmm,kakor vem,imajo nadomestilo 50 lip za plastenke že kar dolgo.
topol
# 03.12.2018 ob 12:12
Pri nas je pa takole. Gostilničar kupuje obe naši povratni vrsti piv v zabojih večkrat po malo. Če je malo len, se mu ne da vsakič vrniti točno toliko zabojev, kot jih kupi. Ko pa se mu jih nabere 30, pa jih vrne vse naenkrat in kupi samo 6 novih. No, naši vrli trgovci mu znajo zatežiti, kot da je te zaboje in steklenice naredil kar sam. Pa čeprav pivo pri njih kupuje že par let. Tako, da mi ni jasno, kako bi pri nas dobil denar za katerokoli embalažo brez nakupa le-te.
dijobono
# 03.12.2018 ob 21:03
Če bi mi uvedli, bi bili brezdomci in reveži ful veseli...mi pa tud, ker nebi več na silo ločeval ampak bi bili zato nagrajeni
xerces8
# 03.12.2018 ob 16:53
Zakaj bi stanovalci bili proti zastonj odvozu smeti?

(zaklepanje je bedarija, pred blokom imamo tak in ena dobra duša vsakič "vlomi", tako da lahko vrečo smeti vržem noter, ne pa da jih pol ure mečem noter kos po os. Bog ga blagoslovil, to dobro dušo...)
pace
# 03.12.2018 ob 15:54
Se bodo pri nas, ki nismo daleč od meje s Hrvaško, spet povečali dnevni obhodi romskih ljudi od kante do kante iz katerih bodo pobirali vso to embalažao iz namenskih zabojnikov zanjo in jo zlagali v svoje avte, običajno z VŽ registracijo ter jo vozili prodajat na Hrvaško. Nimamo še povsod v stanovanjskih naseljih zabojnikov za odpadke pod ključavnico, tako kot v Ljubljani. So neki predlogi, vendar nam hočejo to predrago zaračunati in je večina stanovalcev proti.
amigo
# 03.12.2018 ob 15:48
Ne bi bili slabo, če bi tudi mi uvedli kaj takega.
mb128
# 03.12.2018 ob 13:30
Ja no življenje je vse težje in potreben je tak, čeprav čuden vsaj na prvi pogled, socialen ukrep.
Mislim smeti se že itak sortirajo ergo le zakaj je to potrebno?! Predvsem za to da si lahko revež na tak način kupi kos kruha!
A.K.
# 04.12.2018 ob 12:32
Nemci imajo enako. 25 centov po plastenki
gospod iskreni
# 03.12.2018 ob 22:12
Meni se zdi to zelo dober ukrep, tudi na Švedskem sem videl to. Ne vidim razloga da tega ne bi uvedli pri nas.
xerces8
# 03.12.2018 ob 18:50
Ja saj. Stanovalcem zaklepanje ni v interesu. Se strinjava.
pace
# 03.12.2018 ob 17:32
@xerces8,
"Zakaj bi stanovalci bili proti zastonj odvozu smeti?"

Če se to morda nanaša na moj komentar, si nekaj narobe razumel Stanovalci smo proti, da bi javni službi plačali zelo drago preureditev v zabojnike s ključavnicami. Odvoz smeti pa tudi ni zastonj in cene samo rastejo. Tudi ne moti, če Romi hodijo brskat po zabojnikih in odnašajo, kar jih zanima, edino ni dobro takrat, ko so oni tam, nesti dol smeti, ker zraven še vneto fehtarijo, kar je pa nadležno.
Dobro je tudi vedeti za tvojo izkušnjo s temi zabojniki na zaklepanje, če so v praksi tako neefikasni. Še en razlog več, da sedaj, ko eni tudi pri nas to forsirajo, ne bi spet brez potrebe drago plačevali še eno forsirano investicijo. Upam, da ne bodo uvedli to kot obvezno.
xerces8
# 03.12.2018 ob 16:54
kos po KOS - tipkarska
Kazalo