Okolje
Danilo Türk vodi Svetovni visoki panel za vodo in mir. Foto: EPA
Usihanje vode v Čadskem jezeru je eden od razlogov za nastanek Boko Harama. Foto: Reuters

Dodaj v

Türk: Pomanjkanje vode tudi razlog za migrantske tokove

"Za razumevanje prihodnosti pogledati v preteklost"
13. julij 2018 ob 12:47
New York - MMC RTV SLO, STA

Nekdanji predsednik Slovenije Danilo Türk je na političnem forumu na visoki ravni izpostavil povezavo med migracijskimi tokovi in pomanjkanjem čiste pitne vode.

Na forumu, ki poteka do 18. julija na sedežu Združenih narodov New Yorku, je govoril o povezavi migracijskih tokov, ki prihajajo v Evropo, in razmerah s čisto vodo tam, od koder prebežniki prihajajo, torej v Afriki in na Bližnjem vzhodu. Financiranje vodnih projektov je pomembna prioriteta, ki je trenutno preveč zanemarjena, ker je ljudje ne dojemajo kot politično pomembno vprašanje, ampak kot tehnično vprašanje za strokovnjake.

Türk opozarja, da je usihanje vode v Čadskem jezeru eden izmed razlogov za nastanek teroristične skupine Boko Haram, ki je po svetu najbolj znana po ugrabljanju deklet v Nigeriji in okolici. Boko Haram tako povzroča begunske tokove iz Nigerije in sosednjih držav. "Pomanjkanje vode povzroča hude socialne napetosti, sledijo vojne in potem migrantski valovi proti Evropi. Za zajezitev migracij, ki so dosegle neverjetne razsežnosti, se mi zdi pomembno globlje razumevanje razlogov, zakaj sta dostop do vode in pametno upravljanje vodnih virov pomembna," je dejal Türk, ki je bil v New Yorku kot predsednik Svetovnega visokega panela za vodo.

"Za razumevanje prihodnosti pogled v preteklost"
"Evropska unija je prestrašena zaradi navala beguncev in jo skrbi lasten obstoj. Eden izmed načinov za ustavitev vala je končanje vojne v Siriji, ki se je v bistvu začela zaradi več let suše, kar je povzročilo velike migracije prebivalstva iz vzhodnega v zahodni del Sirije, nato je začelo prihajati do socialnih napetosti in konfliktov, ki jih je vlada Bašarja Al Asada potem skušala rešiti s silo. Za razumevanje prihodnosti moramo pogledati v preteklost,"
je dejal Türk.

Ideje za rešitev težav obstajajo in tudi niso tako drage v primerjavi s stroški za množice beguncev in migrantov. Türk je dejal, da se afriške države pogovarjajo o možnosti preusmeritve reke Kongo proti Čadskemu jezeru, čeprav je realnejša ideja morda pogozdovanje juga Sahare za ustavitev širitve puščave na jug in pridobitve več obdelovalne zemlje ali pašnikov. "To bi bil zeleni zid, ki bi bil verjetno učinkovitejši od zidov, o katerih se danes veliko govori," je dejal in pristavil: "Nam v Sloveniji se zdi to oddaljena problematika, ker imamo dovolj vode. Vendar pa je svet povezan in težave na enem območju vplivajo tudi na druga."

T. J.
Prijavi napako
Komentarji
pobrisan
# 13.07.2018 ob 13:12
Je pomanjkanje kaj povezano z nataliteto?
Highland
# 13.07.2018 ob 12:51
In kaj bi rad gospod Türk? Povabiti v Slovenijo "migrante" ker imamo na pretek ciste in pitne vode?
m72
# 13.07.2018 ob 12:58
"Türk: Pomanjkanje vode tudi razlog za migrantske valove"

Nedvomno. Pa haranje predvsem amerov (itak so povsod) in francozkov (Francafrique politika) po afriki. Tudi za surovine gre.
Tetameta
# 13.07.2018 ob 12:56
V Nemčiji je za vse dosti vode...
Zoro27
# 13.07.2018 ob 14:30
Naj mi nekdo pove, koga zastopa Türk?
Mislim da mu nismo dali nikakršnega mandata za to?
dijobono
# 13.07.2018 ob 14:25
Zmanjsanje natalitete iz 10 na 2 otroka bi tud kaj pomagal, pa se planet nebi bil preobremenjen. Z vodo jim pa lahko kitajci pomagajo ce ze izkoriscajo njihove naravne vire.
Churchill W.
# 13.07.2018 ob 13:59
Sam osebno že dolgo trdim, da je glavna težava t.i. "nerazvitega" sveta in pa posledično s tem povezani (večji ali manjši) oboroženi spopadi boj za naravne resourse.

Ko nekdo omeni naravne resourse (vire) v Afriki in na Bližnjem Vzhodu je po navadi prva lučka ki se posveti v glavi diamanti, rudnine in pa nafta. So pomemben del sodobnega gospodarstva, nobenega dvoma ni o tem.

A glavni vir za preživetje človeštva niso ti resousi, ki prinašajo dobiček tistemu 1% prebivalstva. Glavna je voda! Voda je tista, ki nas ohranja pri življenju! Brez vode pa ne moremo preživeti! Ne mi, ne živali, ne rastline.

Kogar zanima naj si pogleda primer Izralcev in njihove širitve na palestinska ozemlja. Za referenco in pa kaj odtipkati v google iskalnik pa naj si vzame vodne vire. Izraelci načrtno izseljujeo palestince ter gradijo naselbine samo na območjih kjer so vodni viri. Le čemu?

Na Afriškem kontinentu se zaradi daljših sušnih obdobij in toplejših klimatskih razmer širi puščava Sahara. Spet, če pogledamo območja kjer je največ konfliktov so le-ti v območjih kjer se je zmanjšala količina vodnih virov.

Še pomnite besede, ki jih je izrekla zadnja francoska kraljica in so jo na koncu stale glave?
Ljudsvo je stradalo zato da je buržoazija lahko še naprej živela v izobilju. Ko so jo obvestili, da prebivalstvo protestira in je jezno, ker jih zaradi pomanjkanja kruha pesti lahkota je rekla:" Če nimajo kruha, naj pa jedo potico."
Danes bi verjetno rekla: "Če nimajo vode naj pa pijejo kokakolo."
Jože Gorišek
# 13.07.2018 ob 13:17
Ekspanzija prebivalcev tretjega sveta je pa vzrok za pomanjkanje vode. In kaj zdaj ? Povabimo jih sem ,dajmo jim vode in hrane da jih bo še več,samo kam bomo pa migrirali potem ko bo še pri nas zmanjkalo čiste vode?
Meritokrat
# 13.07.2018 ob 15:48
Ni pošteno, da nas ne obveščajo o tem, da je NATO, katerega člani smo tudi mi, z bobardiranjem pod poveljstvom OBAME uničil vodvodno napeljavo, ki jo je Gadaffi gradil desetletja...Turk bi to dejstvo moral poznati....
https://anonhq.com/investigative-great-man-made-river-gaddafi-happened/
Orionstar
# 13.07.2018 ob 13:22
Prirastek je očitno drugorazredna tema!

...kot gre tista s slonom v izložbi, a ga nobeden ne opazi!
PlanetOfTheApes
# 13.07.2018 ob 23:15
Turku predlagam, da si prebere Wikileaks dokumentacijo o povezavi med Boko Haram in agencijo CIA. Nič ni naključno, le slediti je treba tokovom denarja in orožja. Migrantski tokovi nimajo veze z pomanjkanjem vode, gre za to, kdo bo vladal Afriki in oslabel EU.
el kondor prevc
# 13.07.2018 ob 18:43
Türk: Pomanjkanje vode tudi razlog za migrantske tokove

Turk: Mi to vse razumemo da ni vode, keša, mira in podobno. Problem pa je v tem da ti, Luka, Nežka, Svetlana, Zoki, Marcel, Eugenija, Jelena, Štrajn in podobni navijate, spodbujate in finančno omogočate njihov prihod v Evropo. Tukaj se pa šala konča.

Če ste take face, naredite kaj za te ljudi tam doli pa se zavzemajte in pritiskajte da se: v prvi vrsti zgradijo šole, zaščita, zmanjšanje vpliva vere... zakaj se nikoli ne obregnete v njihove pravice tam doli?
HOR
# 13.07.2018 ob 19:55
"...Danilo Türk vodi Svetovni visoki panel za vodo in mir..."

Ob tem pa klati globalistične klimatsko alarmne nebuloze...
samuelcek
# 13.07.2018 ob 13:15
In kaj sploh je ta "panel" ?

The Global High Level Panel on Water and Peace was launched in November 2015 by 15 co-convening countries; Cambodia, Colombia, Costa Rica, Estonia, France, Ghana, Hungary, Jordan, Kazakhstan, Morocco, Oman, Senegal, Slovenia, Spain, and Switzerland.

The independent Panel has been tasked with outlining concrete proposals and recommendations to enable water to be an instrument of peace.

Türk zgubi funkcijo v SLO in se pridruži enemu klubu, kjer mu R Slovenija plačuje članarino, da lahko vandra po svetu in razširja ideje kako naj tretji svet doseže vsaj drugorazrednost :)
Binder Dandet
# 13.07.2018 ob 13:10
"v Siriji, ki se je v bistvu začela zaradi več let suše, kar je povzročilo velike migracije prebivalstva iz vzhodnega v zahodni del Sirije, nakar je začelo prihajati do socialnih napetosti in konfliktov, ki jih je vlada Bašarja Asada potem skušala rešiti s silo."

Nisem seznanjem s sirsko preteklostjo. Je kaj na tem?
at111
# 13.07.2018 ob 20:54
"Usihanje vode v Čadskem jezeru je eden od razlogov za nastanek Boko Harama."

Ja drugi razlog je pa islamska ideologija - ubij in osvoji, tretja pa globalne politične agende osvajanja sveta. Ampak pustimo te malenkosti, raje okrivimo usihanje jezera za terorizem LOL.
HOR
# 13.07.2018 ob 18:11
"...Türk opozarja, da je usihanje vode v Čadskem jezeru eden izmed razlogov za nastanek teroristične skupine Boko Haram, ki je po svetu najbolj znana po ugrabljanju deklet v Nigeriji in okolici. Boko Haram tako povzroča begunske tokove iz Nigerije in sosednjih držav.
"Pomanjkanje vode povzroča hude socialne napetosti, sledijo vojne in potem migrantski valovi proti Evropi..."


Tudi v primeru jezera Čad Turk za lase privlečeno napačno opisuje pomanjkanju vode, kot osnovni vzrok ( oziroma enega od) hude socijalne napetosti in ne le, kot enega od sekundarnih vzrokov oziroma pravzaprav posledic osnovnih vzrokov družbene krize v Nigeriji ter nadaljuje z napačnim populističnim poenostavljanjem, da pomanjkanju vode sledijo vojne in potem migrantski valovi proti Evropi...
Pomanjkanje vode je v največji meri posledica slabe organizacije v slabo razvitih družbah in ne posledica pomanjkanja vode same po sebi...

Regija bazena jezera Čad je podvržena več destabilizatorskim stresnim dejavnikom vključno z
razširjeno brezposelnost, revščino in konflikti. Naraščajoča negotovost preskrbe s hrano in vodo
pa še dodatno poslabšuje napetosti, ki nastanejo pri bazičnih stresnih dejavnikih ( brezposelnost, revščina in konflikti).
Negotovost glede hrane in vode utrjuje splošno prepričanje, da je država
nezmožna izboljšati življenje prikrajšanih ljudi. Skupine, ki nasprotuje državi pa to prepričanje izkoriščajo.
Preprečevanje popularnega prepričanja, da država ni sposobna poskrbeti za svoj državljane je sestavni del boja proti nasilnemu ekstremizmu na tem območju, ki ga samo ustrezna preskrba z vodo ne bo odpravila, kakor a ni niti napravila...

Skratka tudi tukaj ni klimatsko pomanjkanje vode osnovni vzrok dogajanja v regiji jezera Čad ampak le del dogajanja zaradi konfliktne države...!
Verjtno so še manj vzrok kakšne emisij CO2 saj se je to jezero v zadnjih tisočletjih večkrat naravno posušilo in spet nastalo, zmanjševanje jezera pa zdaj zelo pospešuje precej povečana uporaba vode iz jezra za agrokulturno namakanje ob velikem povečanju populacije...
Nigerija je pravzaprav dobro oskrbena z vodnimi viri vendar je organizacija porazdelitve slaba...
Skratka verjetno naravne in ponavljajoče klimatske spremembe so le eden izmed faktorjev, ki še poslabšujejo osnovne vzroke pojava uporniških ekstremistov na tem področju...
klik...
klik...
HOR
# 13.07.2018 ob 17:06
@vranek
# 13.07.2018 ob 15:36
"...Turk je bivsi namestnik generalnega sekretarja OZN Kofi Anana in bivsi predsednik Slovenije. Bolj kompetentno osebo tezko najdes za tovrstno tematiko..."


..
Turk je lahko tudi namestnik boga, kakor papež, ki tudi prodaja klima alarmizem brez znanstvenih dokazov. Glede navajanja klimatskih vzrokov vojne v Siriji ni Turk nič kaj dosti bolj kredibilen, kot je Jelinčič Plemeniti pri prevodu Ukane...
HOR
# 13.07.2018 ob 16:52
"..."Za razumevanje prihodnosti pogled v preteklost"
"Evropska unija je prestrašena zaradi navala beguncev in jo skrbi lasten obstoj. Eden izmed načinov za ustavitev vala je končanje vojne v Siriji, ki se je v bistvu začela zaradi več let suše, kar je povzročilo velike migracije prebivalstva iz vzhodnega v zahodni del Sirije, nato je začelo prihajati do socialnih napetosti in konfliktov, ki jih je vlada Bašarja Al Asada potem skušala rešiti s silo. Za razumevanje prihodnosti moramo pogledati v preteklost," je dejal Türk..."


...
Pravzaprav dokaj podobna nebuloza, kot da bi rekel, da je v Sloveniji nastala "državljanska" vojna zaradi suše v Prekmurju...
Za razumevanje preteklosti in prihodnosti glede tega predvsem ni dobro poslušati Turka in podobne, ki trosijo meglene bajke brez kredibilne strokovne podlage glede klimatski vzrokov vojn v Siriji namesto pravih (političnih) vzrokov vojne v Siriji...

Zadeva je namreč ravno obratna - vojna je vzrok za zmanjšanj virov in manjšo preskrbo z vodo v Siriji...
klik...
klik...
klik...
klik...
Meritokrat
# 13.07.2018 ob 15:31
The Great Man-Made River of Gaddafi: What Happened To It?
https://anonhq.com/investigative-great-man-made-river-gaddafi-happened/
Bivši uporabnik
# 13.07.2018 ob 20:57
Dokler bo na svetu pet procentov hiper-bogatih ljudi, ki kradejo denar in surovine ostalim 95 procentom, ni govora o pomanjkanju česarkoli.
Težava je v neenakomerni prerazporeditvi in namenjanju kapitala v nepotrebne in človeštvu škodljive reči.
mb128
# 13.07.2018 ob 17:41
Jep nižanje gladine čadskega jezera... Zakaj pa? Podnebne spremembe?! No ja tudi predvsem pa arabci in kitajci! A o tem Türk ne govori ker se neposredna obtoževanja v visoki diplomaciji ne spodobijo!
galoper
# 13.07.2018 ob 17:08
Nizkotna reklama za kandidaturo za kakšno pozicijo izven države?
mali_piscek
# 13.07.2018 ob 16:37
Sicer je marsikaj res, kaj je povedal, pozabil pa je na osnovni nerešljivi problem - prenaseljenost planeta in še velika nataliteta revežev, ki nimajo od česa živeti.

Saj ni sramota biti revež, je pa neznansko butasto, da se reveži plodijo preko vseh meja zdravega razuma in ustvarjajo otroke, za katere niso sposobni sami poskrbeti ter pričakovati, da bodo zanje skrbeli drugi.

Jaz imam zelo rad otroke, vendar jih imam le toliko, koliko jih lahko oskrbujem in jim nudim možnosti za osebni razvoj. In zanje sem tudi poskrbel sam, brez da bi pričakoval, da mi bodo pomagali drugi.
pobrisan
# 13.07.2018 ob 13:14
Binder Dandet

Nisem seznanjem s sirsko preteklostjo. Je kaj na tem?
---------

Nekaj je tudi na tem, ni pa to glavni vzrok za vojno. Je pa eden od sprožilcev, ki so ga kasneje izrabili. Podobno kot mariborski radarji.
HOR
# 13.07.2018 ob 20:02
!...Usihanje vode v Čadskem jezeru je eden od razlogov za nastanek Boko Harama..."

Usihanje vode v Čadskem jezeru je samo eden od sekundarnih razlogov za nastanek Boko Harama...
Bivši uporabnik
# 13.07.2018 ob 18:36
Deli in vladaj. Iti je potrebno samo po sledi denarja. Pa pridemo do Katarja, VB, ZDA, Francije in še nekaterih tajkunov, ki financirajo in oborožujejo militantne.
mali_piscek
# 13.07.2018 ob 16:29
Jaz sem pa mislil, da je Türk je izginil iz politike, sedaj pa vidim, da še vedno dela v imenu slovenskih davkoplačevalcev.
Joj, joj, joj.
aristotel
# 14.07.2018 ob 12:37
Razlogi za porast migracije so stevilni. Prvi so politicni, drugi porast natalitete itd. Pomanjkanje vode za agrikulturo j tudi eden izmed njih vsekakor pa ne glavni.
vxxxx
# 13.07.2018 ob 20:41
" Nekdanji predsednik Slovenije Danilo Türk je na političnem forumu na visoki ravni izpostavil povezavo med migracijskimi tokovi in pomanjkanjem čiste pitne vode. "
-----------------------------------

Imeli so vodo, pa so to Američani vse zbombardirali !
Primer Libija
Naj se preselijo v Ameriko in naj tam v svobodi in demokraciji pijejo kokakolo.
kapljač
# 13.07.2018 ob 17:49
Aha, po Pahorju , novi predsednik države????????????'
mali_piscek
# 13.07.2018 ob 16:43
"V Siriji, ki se je v bistvu začela zaradi več let suše, kar je povzročilo velike migracije prebivalstva iz vzhodnega v zahodni del Sirije, nakar je začelo prihajati do socialnih napetosti in konfliktov, ki jih je vlada Bašarja Asada potem skušala rešiti s silo."
Nisem seznanjem s sirsko preteklostjo. Je kaj na tem?


Binder Dandet,

je nekaj na tem. Vendar se o tem ne piše, ker se izogiba pisanju o osnovnem problemu planeta, vse večji prenaseljenosti in pomanjkanju ključnih virov.
Ekonomija je osnova vsega in zato ne bo zmanjkalo spopadov, pravih beguncev in migrantov (lažnih beguncev).
Vsi, ki pa nekaj imamo, pa moramo zaščititi lastne vire, ker nam jih bodo drugi pojedli in bomo vsi skupaj reveži. In prav to se dogaja z navalom ilegalnih migrantov v EU.
pejtevennazrak
# 13.07.2018 ob 16:10
Turk očitno ni še nič slišal o reverzni osmozi - hiter način kako dobiti iz slane morske vode sladko vodo.
audiac
# 13.07.2018 ob 15:53
cairns,
noben izmed tvojih napisanih razlogov ni najbolj pomemben,čeprav je kar nekaj resnice tudi v njih.
Najbolj pomemben je ta,da jim konglomerat večno požrešnih multinacionalk ne pusti njihovih bogastev,ampak jim jih preko "demokratično" izvoljenih vlad (trideset let nazaj še klasični diktatorji) le-te kradejo na veliko.Tako ta raja ostane neizobražena in lahko z njimi počnejo,kar hočejo.Preprosto...,ne pustijo jim,da se razvijajo.Če bi jim to pustili in jim celo pomagali,bi postopoma skozi desetletja vsi trije razlogi,ki si jih navedel ti,preprosto odpadli.Če bi jim to pustili...sem napisal.Pa jim ne bodo.Verjetno nikoli.
Gepard007
# 13.07.2018 ob 14:59
Zakaj jim nebi vode prodajali? Zaslužili bi in še preprečili, da se naseljujejo pri nas. Win - win situacija :)
Bivši uporabnik
# 13.07.2018 ob 20:37
Ja nič, šibat v eno smer plinovod, v drugo smer pa vodovod, pa bo problem rešen.
slovannn
# 13.07.2018 ob 16:30
Ne zamerite Turku, on je poklicni čvekač in briga njega voda dokler pije viski z ledom in na rokicah ogret franconski konjak. On je pač rojen gospodič, komunistični aristokrat, ki ga drugovrstne teme ne zanimajo.......
Bivši uporabnik
# 13.07.2018 ob 15:27
Vode je v morju čisto dovolj, samo prave filtre rabimo.
https://www.mimovrste.com/vrci-za-filtriranje-vode-filtri/barrier-ultra-nadomestna-kartusa-za-filter
Toda krivo je pomanjkanje vode. Ja pa kaj še, Turk ti raje povej tisto kar si povedal Zlatku pesem Ne pozabite Gaze.
Gre se za nafto in za oblast. Mi moramo pa sprejemati begunce, migrante in zdaj dobimo še odslužene IS - ovce, ki jih bo Asad zapodil iz svoje države. Že ve zakaj je to dobro za Sirijo in za varnost Sircev.
kodsoj
# 22.07.2018 ob 21:03
je pa res da če bilo združenim narodom v interesu kaj narediti s to problematiko bi postavili sposobnega človeka na to mesto.

bodo pa v prihodnosti gotovo še vojne za vodo.
kodsoj
# 22.07.2018 ob 20:51
Verjamem da je tako. Ne razumem pa komentatorjev pred mano. Sramotno. Človek izpostavi problem pitne vode in takoj sovraštvo.
Lahko vam . Ki živite v deželi kjer se cedita med in mleko.
Odpreš pipo in dobiš skoraj izvirsko vodo.
Banda nehvaležna.
citizen
# 14.07.2018 ob 12:18
Vode ne bo nikdar zmanjkalo.
Bivši uporabnik
# 13.07.2018 ob 21:46
Trenutni problem človeštva je v sistemu obrestiranja centralnih bank, v katerem obstajajo privilegirani, ki so lastniki bank in služijo previsoke obresti ter zatirani, ki so se slednjim primorani zadolževati in obenem plačevati nenormalno visoke obresti. Vsak sistem, ki vsebuje privilegirane sloje z neomejenimi pravicami in zatirane sloje z omejenimi pravicami, je obsojen na propad. Zgodovina je to že večkrat dokazala.
Bivši uporabnik
# 13.07.2018 ob 15:49
https://m.youtube.com/watch?v=F7x9caK2u5
8
Danilo in Zlatko bi morala iti na Evrovizijo.
Bivši uporabnik
# 13.07.2018 ob 15:45
Kaj pa "ubogi" Maročani, ki delajo štalo po Sahari?
Churchill W.
# 13.07.2018 ob 14:56
@pobrisan, @Jože Gorišek in @Orionstar
Vsekakor je nataliteta tudi del "težav". Več ljudi potrebuje več vode in več hrane. Ampak nataliteta je posledica "nerazvitosti", bodisi ekonomske, zdravstvene kot tudi (za moje pojme največji vpliv) verske! Dokler zahodni svet ni odkril penicilina in ostalih tabletk, ki nas danes ohranjajo pri daljšem življenju je bila smrtnost otrok velika. Istočasno pa tudi 80 letnikov ni bilo na pretek. A tudi v našem zahodnem svetu je imela nekoč na nataliteto vpliv predvsem vera. Brez da se spuščam v detalje, vsi vemo da Papež še danes ostro nasprotuje kontracepciji, zaščitenim in varnim spolnim odnosom. Ne vem točno kaj pravijo islamske dogme in zapoveda, a načeloma je pri vseh verah enako - spolni odnos je odnos z "namenom reprodukcije" ne pa užitka.
Ko so se evropejci modernizirali in razvili, so izgubili strah pred Božjo kaznijo!
je pa tako - vera ima lahko močan vpliv samo nad revnim, slabo izobraženim prebivalstvom.

Drugo vprašanje pa je, in naj me kdo izobrazi, da mi ne bo potrebno iskati:
- ali vode ni oz. jo resno primanjkuje (podtalnica),
- ali je le ne znajo pravilno razporediti, čistiti, ....(dajmo na stran Saharo)
- ali ne znajo zgraditi in vzdrževati infrastrukture (vodovodi)
....
....
"Türk je dejal, da se afriške države pogovarjajo o možnosti preusmeritve reke Kongo proti Čadskemu jezeru, čeprav je realnejša ideja morda pogozdovanje juga Sahare za ustavitev širitve puščave na jug in pridobitve več obdelovalne zemlje ali pašnikov. "To bi bil zeleni zid, ki bi bil verjetno učinkovitejši od zidov, o katerih se danes veliko govori,"

Ko sem prebral tole izjavo je bila prva stvar, ki mi je padla na misel tole:
Stari Egipčani so spoznali, da se ne morejo zanašati samo na deževna obdobja in pa poplavljanjem reke Nil zato, da lahko kmetujejo. Če je civilizacija 5000-6000 let pred nami uspela narediti kanale med polji za namakanje in shranjevati vodo za "hude" čase zato da so lahko kmetovali 365 dni na leto in ne samo ko je Nil poplavil ..... pa ne mi reči da v 21. stoletju ne zmorejo tudi današnji afričani (niso vsi nepismeni bušmani živeči v prostranih pašnikih afriške celine) najti načina kako suho zemljo narediti rodovitno z vodo ki ti jim je na voljo!
Aggressor
# 13.07.2018 ob 22:50
"Eden izmed načinov za ustavitev vala je končanje vojne v Siriji, ki se je v bistvu začela zaradi več let suše, kar je povzročilo velike migracije prebivalstva iz vzhodnega v zahodni del Sirije, nato je začelo prihajati do socialnih napetosti in konfliktov, ki jih je vlada Bašarja Al Asada potem skušala rešiti s silo."

Ampak kako pa to, če pa znajo naši vrli forumaški strokovnjaki povedati, da so to vojno z globalno zaroto sproducirali sionisti, Soroši, Iluminati in lizardmeni?! Mar Turk insinuira, da se naši forumaški borci motijo? (Blasphemy!)
sprint
# 13.07.2018 ob 14:01
Meje in graničarje nazaj. In ko mislim na zaščito zelene in modre meje, mislim na ukrepe v stilu Albanskih za časa Enverja Hoxhe....
vxxxx
# 13.07.2018 ob 20:45
mali_piscek
# 13.07.2018 ob 16:43
Prijavi neprimerno vsebino
je nekaj na tem. Vendar se o tem ne piše, ker se izogiba pisanju o osnovnem problemu planeta, vse večji prenaseljenosti in pomanjkanju ključnih virov.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Prenaseljenosti NI in ne vem, od kje vlečete ta degeneriran podatek !?
Kateri viri pa mankajo na svetu ?
Churchill W.
# 13.07.2018 ob 14:46
@samuelcek, @generacija56 in @Zoro27
Ali je "težava" za vas kdo je to povedal ali v tem kaj je povedal?
Vse tri bi prosil, če zmorete seveda, da še nam ostalim osvetlite situacijo in nas poučite v čem se Turk moti.
STANE
# 13.07.2018 ob 13:59
Turk je bil stokrat boljši predsednik kot Pahor...vsaj državnik je bil...Ne pa Pahor..... zadnjič mu je
neka gospa rekla,naj ji pokosi travo..pa ji je odgovoril,da to dela samo pred volitvami...Pa še res je.
Ljudje pa nasedajo njegovim "budaleštinam!
Kazalo