Celjska občina bo pri sanaciji zemljine sledila priporočilom Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Foto: BoBo
Celjska občina bo pri sanaciji zemljine sledila priporočilom Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Foto: BoBo

Celjska občina bo sanirala onesnaženo zemljino na območju vrtca na Hudinji. Analiza tal, opravljena maja, je namreč pokazala kritične vrednosti kadmija in cinka ter presežne vrednosti bakra, svinca in arzena.

Tla so vzorčili po celotnem igrišču, ki meri 2500 kvadratnih metrov, v globinah od nič do pet centimetrov in od nič do 20 centimetrov. Iz izsledkov je razvidno, da so v površinskem delu tal od nič do pet centimetrov kot tudi v globini do 20 centimetrov tla čezmerno onesnažena z nekaterimi težkimi kovinami.

Ostala merjena onesnaževala, nikelj, celokupni krom in živo srebro, po navedbah občine niso presegla mejnih vrednosti po zdaj veljavnih predpisih. V mivki, odvzeti v peskovniku vrtca na Hudinji, pa niso bile ugotovljene neskladnosti s smernicami za mivko za otroške peskovnike in igrišča.

Sledili bodo priporočilom NIJZ-ja
Na občini so ob tem zapisali, da menijo, da je bila onesnažena zemljina v nižjih plasteh, saj so meritve leta 2005 pokazale bistveno nižjo vsebnost onesnaževal, pozneje pa se na območje vrtca nove zemlje ni dovažalo.

Celjska občina je zaradi odsotnosti predpisov in priporočil glede ukrepov za mnenje zaprosila Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), ki je presodil, da otroci med bivanjem v vrtcu niso bili izpostavljeni onesnaževalom toliko, da bi imeli težave v razvoju. Kljub temu pa je NIJZ priporočal sanacijo območja.

Zemljo bodo zamenjali
Celjska občina bo sledila priporočilom Nacionalnega inštituta za javno zdravje in takoj pristopila k sanaciji zemljine vrtca na Hudinji. Kot so napovedali, bodo zemljino odstranili v vrhnjem sloju celotne površine vrtca ter jo nadomestili s čisto zemljo in nato z zatravitvijo s travno rušo. O vseh nadaljnjih korakih bo obveščala tako starše otrok kot tudi drugo javnost. Poleg tega načrtuje tudi kontrolni monitoring zemljine na drugih celjskih javnih vrtčevskih igriščih in ukrepanje v primeru potrebe.

V Celju so sicer podobno sanacijo opravili že pred leti na območju vrtca na Kajuhovi ulici.

Onesnaženje okoli vrtca v Hudinji
Onesnaženje okoli vrtca v Hudinji