Okolje

Poudarki

  • "V okviru nadzora ne preverjamo kapacitete"
  • So bile čistilne naprave preobremenjene?
  • "Srečanje Bogoviča in Lafargea ni bilo naključje"
  • Lafarge dopolnil vlogo za okoljevarstveno dovoljenje
Lafarge Cement
Po besedah direktorja trboveljske cementarne Janusza Milucha cementarna trenutno obratuje na podlagi mnenja okoljskega inšpektorja, ki pravi, da sme do polnomočnosti odločbe glede okoljevarstvenega dovoljenja proizvajati cement brez uporabe alternativnih goriv. Foto: BoBo
Uroš Macerl
Macerl upa, da bo minister Bogovič v kratkem sprejel tudi aktiviste Eko kroga. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

V Eko krogu zaskrbljeni nad srečanjem Bogoviča in Lafargea Cementa

"Tovarna proizvaja več klinkerja, kot je dovoljeno"
21. februar 2012 ob 16:30
Zagorje - MMC RTV SLO, STA

Lafarge Cement že nekaj let proizvaja več klinkerja, kot mu je dovoljeno, so zatrdili v društvu Eko krog. Presenečeni so tudi nad srečanjem Lafargea z ministrom Francem Bogovičem.

Aktivisti Društva za naravovarstvo in okoljevarstvo Eko krog so na novinarski konferenci pojasnili, da je cementarna proizvajala več kot 2.000 ton klinkerja dnevno.

Predsednik Eko kroga Uroš Macerl pa je dejal, da je peč v Lafargeu omejena na proizvodnjo 1.000 ton klinkerja dnevno. Razveljavljeno okoljevarstveno dovoljenje pa je tovarni dovoljevalo proizvodnjo 1.400 ton klinkerja na dan.

"V okviru nadzora ne preverjamo kapacitete"
Eko krog je julija lani, da bi se izognil napačnim tolmačenjem, inšpekcijo za okolje zaprosil, naj pojasni, kako v Lafargeu Cementu nadzirajo kapaciteto peči in spoštovanje njenih omejitev.

Macerl je pojasnil, da so jim z inšpektorata odgovorili le, da ta nadzor opravljajo tako v okviru rednega kot tudi izrednega nadzora. Eko krog je zahteval dodatna pojasnila. Na inšpekciji za okolje pa so odgovorili, da v okviru nadzora ne preverjajo kapacitete peči oz. koliko je znašala proizvodnja klinkerja za vsak posamezen dan.

So bile čistilne naprave preobremenjene?
Macerl je prepričan, da so čistilne naprave trboveljske cementarne dimenzionirane na določeno kapaciteto proizvodnje. To pa bi pomenilo, da so bile te naprave zaradi večje proizvodnje preobremenjene, posledica pa so bili večji izpusti škodljivih izpustov v zrak.

V Eko krogu se sprašujejo, kdo je v Lafargeu Cementu odobril večjo proizvodnjo od dovoljene. Napovedali so, da bodo zadevi prišli do dna.

"Srečanje Bogoviča in Lafargea ni bilo naključje"
V Eko Krogu pa so zaskrbljeni tudi nad srečanjem novega ministra za kmetijstvo in okolje Franca Bogoviča in predstavniki Lafargea Cementa, ki je potekalo že takoj prvi dan ministrovega službovanja.

Macerl je dejal, da ni šlo za nobeno naključje. Upa, da bo Bogovič v kratkem sprejel tudi aktiviste Eko kroga. Bogoviča sprašujejo, kdo je bil pobudnik sestanka in ali je bilo srečanje oz. lobistični stik prijavljen pri protikorupcijski komisiji skladno z zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije.

"Preseneča nas, da je uspelo tovarni s tako slabim ugledom dobiti sestanek z vami, in to na sam dan, ko ste prevzeli posle ministra. Zelo naivni bi morali biti, če bi hoteli verjeti, da gre tukaj za naključje oz. da se je delovanje Lafargea Cementa spremenilo," so aktivisti zapisali v pismu Bogoviču.

Lafarge dopolnil vlogo za okoljevarstveno dovoljenje
Lafarge Cement pa je pred dnevi na podlagi januarskega poziva Agencije RS za okolje dopolnil vlogo za izdajo okoljevarstvenega dovoljenja. Trboveljska cementarna je vlogo dopolnila na način, ki ga je od nje zahteval Arso.

Trboveljska cementarna na podlagi odločbe okoljskega ministrstva o odvzemu okoljevarstvenega dovoljenja že nekaj mesecev pri proizvodnji cementa ne sme uporabljati alternativnih goriv.

Vodstvo cementarne je znova poudarilo, da kakršno koli podaljševanje postopkov za pridobitev okoljevarstvenega dovoljenja tovarni povzroča poslovno škodo, ki skupaj z negotovim gospodarskim okoljem prihodnost cementarne postavlja pod vprašaj.

An. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
third1979
# 21.02.2012 ob 17:25
Aktivisti Društva za naravovarstvo in okoljevarstvo Eko krog

Če delaš samo in izključno proti eni firmi v svojem okolju to ne moreš biti. Primerno bi bilo Društvo proti cementarni Eko krog.

Cementarna ne obratuje pol leta, Zagorje pa še vedno mesto z najslabšim zrakom v Sloveniji. Zanimivo da zagorjane moti samo cementarna, ki je trbovska in francoska. IGM Zagorje je kao njihov pa ni panike. V končni fazi brezpredmetno, zaposleni so lokalci, torej Zasavci v obeh primerih. Če ne vete je tudi ''kapitalistični'', saj so lastniki avstrijci! Toplarna v Zagorju? Ni panike. Kurišča? Promet? Nič. To vse je naše, zagorsko.
Doker je Macerl dobival od zasavskih firm ogromne odškodnine je blo vse vredu. Termoelektrarna, kemična, cementarna in steklarna so mu plačali 57000 €. Je Macerl rekel da je ta denar dobil njegov odvetnik in ne on. In to je kao borec za okolje. Veš da.
third1979
# 21.02.2012 ob 17:51
Več o ''ekologih'' (leto stara izjava cementarne):

V nekaterih medijih je gospod Macerl pred kratkim izjavil: »Iz Lafargea so mi ponujali rento, samo da bi nehal. Povedal sem jim, da tega denarja nimajo – raje jem suhe žemlje, kot da bi se prodal.« Tudi ta izjava gospoda Macerla je, kot veliko drugih, neresnična in zavajajoča. Treba je vedeti, da je gospod Macerl stranka v postopku izdaje okoljevarstvenega dovoljenja za cementarno, kjer uveljavlja svoje osebne interese, obenem pa se pojavlja v javnosti kot predsednik društva Ekokrog. Omenjeni gospod je namreč skupaj s sotožniki 28.4.1995 vložil odškodninsko tožbo proti Cementarni Trbovlje, Termoelektrarni Trbovlje, Steklarni Hrastnik in TKI Hrastnik zaradi škode na kmetijskih površinah. Družba Lafarge Cement Trbovlje se je kot pravna naslednica Cementarne Trbovlje z gospodom Urošem Macerlom in drugimi tožniki do danes edina od toženih podjetij izvensodno poravnala. Postopek je bil zaključen 22. 11. 2007 gospodu Urošu Macerlu pa je bilo določeno izplačilo v višini 56.777,11 €. Svoj delež je do danes poravnal le Lafarge Cement. Sodišče je na podlagi strokovnih mnenj tudi določilo, da je delež cementarne, glede na obseg obremenjevanja okolja nižji od 3% odstotkov od celotne odškodnine.

Gospod Uroš Macerl je torej v izvensodni poravnavi sprejel denar za odškodnino, ki jo je zahteval v tej tožbi. Dejstvo da je sodišče na podlagi strokovnih ekspertiz ugotovilo, da je bilo še pred vgraditvijo čistilnih naprav obremenjevanje okolja, ki ga je povzročala cementarna, bistveno manjše od nekaterih drugih podjetij v Zasavju, zelo jasno govori o povsem osebnih in ne okoljskih ciljih medijskih napadov na cementarno zadnjih nekaj let. Decembra leta 2007 je gospod Uroš Macerl vložil še eno odškodninsko tožbo, med drugimi ponovno tudi proti družbi Lafarge Cement Trbovlje. Gospod Uroš Macerl torej najbrž ne bo jedel suhih žemelj, saj že drugič toži in zahteva denar od cementarne in nekaterih drugih podjetij. Tudi v teh zasebnih tožbah pa gospoda Macerla zastopa odvetniška pisarna Čeferin. Nobeno izmed toženih podjetij pa, zanimivo, ne prihaja iz Občine Zagorje.
KavonB
# 23.02.2012 ob 12:54
Najbolše, da še cementarno zaprejo, ljudi vržejo na borzo, potem pa kot javna dela naj sadijo rožice.
Dajte že enkrat mir kvaz neki zeleni. Od same trave se ne da živeti in od lufta. Vse je potrebno vzeti v zmernajših oblikah obeh strani, seveda je potrebno gledati tudi na naravo pa tudi na gospodarstvo, ki daje kruh delavnim ljudem.
Ne morejo vsi v javne in občinske službe in se po ja..cih praskat, eni moramo tudi delati in polniti proračunsko vrečo.
Prosim za dialog in spoštovanje zakonov!
cairns
# 22.02.2012 ob 20:45
V Eko krogu zaskrbljeni nad srečanjem Bogoviča in Lafargea Cementa

Šel osebno postavit ceno ?
LosAlamos
# 21.02.2012 ob 17:18
Toliko varnostnih ukrepov kot jih imajo v Lafargu vključno z okoljskimi ukrepi jih nima prav dosti v Sloveniji. Ta dva pavliheca, ki želita postati neka okoljevarstvenika pa naj pokažeta koliko sta zaslužila z nepremičninami in kaj njuno početje pomeni za njuno mešetarjenje in nategovanje ljudi, ki sta jih prepričala. Islim na tisti njun ekokrog ipd.
Ambroise
# 21.02.2012 ob 17:16
ES, a za par delovnih mest lahko oni neomejeno zastrupljajo Slovenijo?
Es
# 21.02.2012 ob 16:59
Naj bodo zaskrbljeni tudi za usodo podjetja Lafarge in njihovih zaposlenih, ki je še edino ostalo večje privatno podjetje v Trbovljah.
tureavanture
# 21.02.2012 ob 16:43
Ja kdaj. '07 pred krizo, ko so bili še sct, vegrad, ... ?
x1ijn
# 22.02.2012 ob 00:22
@LosAlamos
Očitno nimajo dovolj ukrepov, če jim še vedno uide preveč izpustov, a ne?

Poleg tega je tisti del Slovenije, ampak res, najmanj primeren za izpuste v atmosfero.

Iz Ljubljane je lepo gledat kako se iz TET dimnika kadi, ampak TET je izjema, ker ima posebno visok dimnik. Lafarge je prav v dolini, brez takih aparatur.

Ampak ja, inšpektorji znajo pogledat skozi prste. Welcome to Slovenia.
levak
# 21.02.2012 ob 16:41
V Eko krogu zaskrbljeni nad srečanjem Bogoviča in Lafarge Cementa

Zakaj pa so zaskrbljeni. Ali se morda bojijo transparentnega posla?
Kazalo