Jesenska akcija cepljenja lisic proti steklini zaščiti odrasle živali pred začetkom parjenja. Foto: BoBo
Jesenska akcija cepljenja lisic proti steklini zaščiti odrasle živali pred začetkom parjenja. Foto: BoBo

Polaganje vab s cepivom bo Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin po državi izvedla s pomočjo letal z višine 300 metrov. Poletela bodo z letališč Brnik, Murska Sobota, Portorož, Novo mesto in Slovenj Gradec, po potrebi pa bosta vključeni tudi letališči v Celju in Divači, so sporočili z uprave. Breda Hrovatin, vodja sektorja za zdravje in dobrobit živali, je pojasnila, da bodo odvrgli 460 tisoč vab. Akcija bo predvidoma trajala do sredine novembra.

Ob tem opozarjajo, da se vab ne smemo dotikati, če pa se to vseeno zgodi in pride vaba v stik s sluznico ali svežo rano, je treba to mesto dobro sprati ter umiti z milom, nato pa nemudoma obiskati najbljižnjo antirabično ambulanto. Če kdo najde vabo na dvorišču ali vrtu, naj jo prime z vrečko in odvrže v smeti, so še svetovali.

Uprava sicer cepljenje lisic proti steklini izvaja dvakrat letno, akcijo odmetavanja vab s cepivom izvedejo tudi spomladi maja oziroma junija, in sicer za zaščito mladičev.

Slovenija država brez stekline
Slovenija je zaradi uspešnosti cepljenja proti steklini izpolnila pogoje Svetovne zdravstvene organizacije za zdravje živali (OIE), tako da se lahko razglasi za državo brez stekline. Kljub temu pa ostajajo v veljavi vsi dosedanji ukrepi za varstvo pred steklino, saj je ta bolezen še vedno ena najnevarnejših, pri človeku tudi smrtna.

Tako se hkrati z drugimi veterinarskimi ukrepi, kot so registracija psov, nadzor potepuških psov itd., izvaja tudi cepljenje psov proti steklini. Država le tako lahko prispeva k ohranjanju zdravja in življenj ljudi in živali, so sklenili v upravi.