Okolje

Poudarki

  • V Straži se obeta sprememba občinskega prostorskega načrta.
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.3 od 19 glasov Ocenite to novico!
Zalog
Protestni shod je pripravila civilna družba. Foto: BoBo
VIDEO
Protest v Zalogu: Zagotov...

Dodaj v

Založani: "Dovolj imamo smrada, smetenja in neurejenih odlagališč"

Zagorelo je prejšnji četrtek
28. julij 2017 ob 19:26,
zadnji poseg: 28. julij 2017 ob 19:48
Zalog - MMC RTV SLO, Televizija Slovenija

V Zalogu pri Novem mestu, kjer je požar prejšnji teden uničil podružnico podjetja Ekosistemi, je potekalo protestno zborovanje, na katerem so domačini zahtevali ukinitev dejavnosti.

Na zborovanju so zbirali tudi podpise za peticijo za odstranitev podjetja iz njihovega okolja. Z odstranitvijo tega podjetja bi si domačini radi zagotovili ustavno pravico do čistega okolja, kar bi po mnenju pobudnikov sicer že morali storiti država in občinska oblast, so zapisali v vabilu na protest.

Protestniki dogodka namenoma niso priredili pred obratom, temveč v športnem centru, ki je priljubljeno zbirališče za druženje. S shodom so želeli podpreti peticijo oziroma poziv, katerega glavna zahteva je, da se obrat družbe Ekosistemi umakne iz njihovega okolja. Med drugim zahtevajo spremembo prostorskega načrta in upoštevanje pravice do čistega okolja, je poročala novinarka TV Slovenija Petra Držaj.

Sprememba prostorskega načrta?
Na izredni seji, na kateri bodo razpravljali o posledicah požara v Zalogu, ki se je razplamtel prejšnji četrtek, se bodo predvidoma 8. avgusta sešli tudi straški svetniki. Na seji se bodo svetniki seznanili z vsemi analizami in na podlagi tega tudi odločali. Je pa straški župan že začel postopek za spremembo občinskega prostorskega načrta.

Na deponiji obrata družbe Ekosistemi v Zalogu pri Novem mestu je zagorelo v četrtek popoldne. Novomeškim in okoliškim gasilcem je uspelo požar v večernih urah omejiti, v prihodnjih dneh pa so ga pogasili. Več vaščanov so zaradi dima in mogoče prisotnosti drugih nevarnih plinov evakuirali, Nacionalni inštitut za javno zdravje pa je prebivalcem odsvetoval intenzivno gibanje na prostem in uporabo zrelih vrtnin, ki so bile izpostavljene dimu.

K. T., L. L.
Zalog
Prijavi napako
Komentarji
HOR
# 28.07.2017 ob 20:53
@KLIPAN
# 28.07.2017 ob 19:50
"...Kaj če bi Slovenceljni mislili na posledice PREDEN se zgodijo ekološke katastrofe?..."


V tem primeru je precej Slovenceljnov in Slovencev opozarjalo na problem, pa država ni nič naredila. Precej Slovenceljnov in Slovencev pa je živelo v dobri veri, da je to s strani države zadovoljivo urejeno, saj je tako pro froma tudi izgledalo. Tako, da to ni krivda vseh Slovenceljnov in Slovencev pač pa točno določenih Slovenceljnov in Slovencev v državni strukturi odgovornosti od ministra za okolje navzdol...!
Pa tudi predsednika, ki flanca o nepravilnostih namesto o posledicah katastrofalnega sistema delovanja javnih uslužbencev in služb ter politikov...
mostnica
# 28.07.2017 ob 22:05
Zažgem, pokasiral sem že, dolgove pustim državi, svinjarijo in zastrupljeno pokrajino pa občini in ljudem-Slovencem.
BOBERČEK
# 28.07.2017 ob 21:31
Ja res je čudno kako letos požari krožijo po podobnih obratih...naključje ali kaj drugega?
Gepard007
# 28.07.2017 ob 21:38
A Vrhničani si pa sedaj želijo že Kemis pred vrati? Na začetku so ful robantili po dveh mesecih jim je pa že očitno kul...
alcatraz
# 28.07.2017 ob 21:16
Smetišča nekje morajo biti. In če jih ustvarjajo ljudje, je prav, da se ljudje z njimi tudi ukvarjajo. Dolžnost države pri tem je, da ljudem omogoči, da pri svojem življenju uporabljajo čim manj strupene odpadke za okolje, dolžnost vsakega posameznika v skupnosti pa je, da se vsakemu nepotrebnemu odpadku izogne.
Mr.Mr.
# 29.07.2017 ob 08:28
Odlična priložnost tudi za zaprtje Cinkarne.
PONOS
# 29.07.2017 ob 09:38
Podtaknjeni so že samo od lastnikov ti imajo največji profit.Kot sem že napisal zadevo je potrebno sistemsko urediti da se tak požar za lastnika nikakor ne splača.
djdj
# 29.07.2017 ob 09:15
Zgrozilo me je, ko sem v Slovenski kroniki slišal povzeta dejstva, za katere prebivalci že dolgo vemo in čutimo: http://4d.rtvslo.si/arhiv/slovenska-kronika/174483968
Človek se ponovno zave, da imamo politike le za prejemanje dodatka za "stalno pripravljenost".
Me zanima, kako hitro bi se odlagališče izpraznilo, če bi bili odpadki večinoma bakreni žlebovi. :)
Dr. Kumrovec
# 28.07.2017 ob 21:46
Čisti populizem. Človek pričakuje od države da je bolj razumna od posameznika in da zna odločiti in urediti razmere v skladu z širšim interesom.
KLIPAN
# 28.07.2017 ob 19:50
Kaj če bi Slovenceljni mislili na posledice PREDEN se zgodijo ekološke katastrofe?
HOR
# 29.07.2017 ob 16:10
Smrdi, smrdi, kako smrdi...

Podjetje Ekosistemi, družba za ekološke projekte, zbiranje in predelavo odpadkov, d. o. o.
je dobilo (2016 ?) tudi €686.076,90 kmetijskih subvencij, ki jim jih je nakazala Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja (pod okriljem Ministrstva RS za kmetijstvo in okolje in ministra Dejan-a Židan-a)

Ekosistemi je v prisilni poravnavi in nesolventen z €5,4 milijona neplačanih obveznosti, ki bi jih moral poravnati do 8. avgusta letos...

Zakaj le je zadolžen smetlarski Ekosistemi d.o.o. dobil denar iz naslova kmetijskih subvencij...!?
mandan
# 29.07.2017 ob 09:04
v bistvu imajo prav

državni aparati s takšnim načinom delovanja niso vredni zaupanja
tolikokokrat ugotovljene nepravilnosti
nobenega spoštovanja zakonov celo izigravanje pravil te firme

s pomočjo okoljskega in kmetijskega ministrstva

da ne govorimo o tem da so onesnaževali najboljša zemljišča s pomočjo ministra za kmetijstvo

to je najbolj podobno skorumpiranemu policaju

res je, smeti morajo nekam iti, se reciklirati

a je kdo na ministrstvu vsaj malo, govorim vsaj malo prdnil na to temo??

če bi imeli interes in bili res okoljsko naravnani, bi za vsak odpadek imeli rešitev

KARTICA.. vsak izdelek ima kodo (ne majhni papirčki) in čisto vsak izdelek bi lahko imel dodatno kodo zraven za vrsto odpadka za reciklažo (recimo plastenke 11, alum 12...itd itd)

čisto vsak bi lahko doma imel posortirane zadeve po tem redu in bi jih odnesel v vsak večji kraj kjer bi se sortirali prek kode

in takrat bi mu odštelo določen znesek ki bi bil na kartici in bi imel pri nakupu te vrste izdelka oprostitev davka-trošarine

čist simpl zadeva, smo v dobi računalnikov in delamo kot prašiči z mehom v neandertalski dobi
dečko
# 29.07.2017 ob 07:06
Tudi meni se zdijo ti požari podtaknjeni. Saj potem vedno sledijo zahteve po prepovedi ponovne postavitve-obnovitve obratov. Jih je pa po svoje razumeti. Kljub pomanjklivostim, "opozorilom" inšpektorjev, pritožbam da nekaj ni ok, so veselo obratovali v nedogled. Žal izginja zaupanje ljudi v odgovorne državne službe in vsi so proti vsemu, ko bo stvar postavljena bo nemogoče doseči da se odpravijo morebitni neželjeni učinki na okolje.
JanezNovak
# 29.07.2017 ob 16:34
Prostorsko načrtovanje je v sloveniji čisto na psu. Fabrike se gradi sredi vasi namesto da bi bile v industrijskih conah daleč od hiš.
HOR
# 29.07.2017 ob 15:49
Smrdi, smrdi, kako smrdi...

Izgleda, da je "eko trajnostno" Gorenje precej (sumljivo...!?) vpleteno v smetarskih rabotah, saj je tudi* "eko" smrad iz požara Ekosistemov v neki povezavi z Gorenjem: Lastnik Ekosistema (in tudi direktor Ekosistema do 1.6.2017) je namreč bil tudi že Član nadzornega sveta družbe Gorenje, d. o. o., ...

*Gorenje je tudi lastnik "eko" smrada Kemis iz Vrhnike...
Robiland
# 29.07.2017 ob 13:54
Naj obcina zapre take firme ali pa naj zupana lepo odstavijo in izvolijo nekoga, ki bo delal za dobro obcanov.

Ljudje, imate moc, uporabite jo!
dibsi
# 28.07.2017 ob 20:04
Vsi so EKO zločinci, odpadke pridelujemo pa vsi. Bravo!
rokin
# 28.07.2017 ob 19:29
namesto da bi zahtevali da se uredijo, pa zahtevajo da se zapre?? kdo bo pol odpadke predelavu? vi sami??
kotzi
# 29.07.2017 ob 19:34
ljudje povedo svopje..in jih tukaj nekateri kritizirajo..hm...nikoli nismo bili narod upora...hlapci
MiD
# 03.08.2017 ob 11:18
Vsi se strinjamo, da Slovenija potrebuje odlagališča odpadkov, predelovalnice odpadkov, reciklaže... Vsi smo ZA!
Potem pa vse občine soglasno: V NAŠI OBČINI PA NE! V vsaki krajevni skupnosti in soseski:PRI NAS NIKOLI NE BOMO DOVOLILI!

Če hoče kdo kaj takega izpeljati zunaj vseh naselij pa že slišimo, da: NE DOVOLIMO UNIČENJA NEOKRNJENE NARAVE, NE DOVOLIMO RUŠENJA EKOSISTEMA, NE SMEMO POSEGATI V HABITAT! Tu je še neizogibna Natura 2000!

Imamo demokracijo, ki je sploh ne poznamo, ker smo prepričani, da je demokratično le tisto, kar zagovarja naš ozki interes! Zaupanja v demokratične institucije pa žal že dolgo ni več. V vsakem človeku, v vsaki pobudi ali iniciativi vedno vidimo samo slabe namene.
Zato pa sodimo med najmanj zadovoljne narode in državljane! Še v najbolj revnih afriških državah so ljudje verjetno bolj zadovoljni s svojim življenjem in okoljem.
por
# 30.07.2017 ob 11:02
rodilnik RIP
galoper
# 29.07.2017 ob 19:32
Bolo Založani uresničilo parolo: "Mi ne delamo odpadkov!"
božo1
# 29.07.2017 ob 14:18
Založani so zapisali na transparentu:
»eko sistemi in podobni eko zločinci niso dobrodošli v naši okolici«
- "voda in zrak, prioriteta pred kapitalom smetarjev"

in še mnogo izrečenih v tem stilu, me nekak spravlja v nejevoljo s to ljudsko voljo, kot da se nekdo nekaj gre za lastno zabavo in samozadovoljevanje. Kot, da nismo ljudje-smetarji in onesnaževalci za katerimi mora nekdo čistiti zemljo in zrak! In glej ga zlomka, ti smetarji smetarjev še hočejo nekaj zaslužiti za to, da lahko za nami pobirajo smeti.

Pa, da nebo pomote, sem prvi zato, da je to vrstno dejavnost potrebno ustrezno locirati zunaj naselij in na skrbno izbrano mesto.
Nisem pa za to, da se sprememba lokacije mora zgoditi z nasilnimi signali s požiganjem neustreznih starih, ki delajo seveda okoljske katastrofe, kot jih brez tega kriminala nebi bilo.

Nihče me nebo prepričal, da sta kar dva smetarja zaporedoma pogorela od samovžiga.
Tile zgledi so za "našo" naturo izredno kritični!
frozen pingvin 2
# 29.07.2017 ob 03:50
Podtaknili so požar, da lahko sedaj zahtevajo zaprtje obrata....

....podobni požari in posledive po njih so jim bili pa navdih in sporočilo, da je tak način najbolj uspešen.
Homer.
# 30.07.2017 ob 06:45
Zame so vsi ti požari podtaknjeni.
Vprašati se je treba le kdo misli, da bo imel korist od tega.
Krajani so že eni....
samburin
# 28.07.2017 ob 20:06
@ KLIPAN
Ne bodo mislili na posledice, ker so Slovenceljni.
d_doktor
# 29.07.2017 ob 08:24
Preselite se.
ZvonkoBingl
# 28.07.2017 ob 19:43
Vsi bi najraje videli, da gre to v Ljubljano..Ok ni problema, samo prosim vas,da ne hodite na šiht sem, da se ne vozite na vse preglede v UKC...ne hodit k žlahti na obisk...itd itd......!!!!
Kazalo