Zaradi suše so prebivalci jezer ogroženi. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Zaradi suše so prebivalci jezer ogroženi. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Po besedah direktorja ribarnice Ribe Maribor Dušana Rapotca v Perniškem jezeru živi okoli 40 ton rib, od tega pa jih je zaradi premalo rezervne vode v preteklih dneh poginilo 10 ton. "Sam pogin je povzročilo pomanjkanje kisika, ki je posledica pomanjkanja vode. Bolj, kot je voda topla, manj kisika ima," je Bojani Šrajner z Radia Slovenija pojasnil Rapotec.

Za pogin kriv Dars?
Poleg tega pa je, ker gre večinoma za ribe gojene za trg, visoka tudi finančna izguba. To ocenjujejo na od 50 do 100.000 evrov, krivdo pa pripisujejo Darsu, ki je tam gradilo avtocesto. "Projektirali so tudi novo brano in se pisno zavezali, da bodo čistili mulj in ustvarili boljše pogoje za ribogojništvo. Rezultat pa je tu," je povedal Rapotec.

A okoliških prebivalcev, ki jih moti neznosen smrad, ne zanima krivec, temveč zakaj nihče ne odstrani poginulih rib. Kot pojasnjuje Rapotec, čiščenja še niso začeli, ker so zaradi pomanjkanja vode kritična območja težko dostopna s čolni. Vendarle čiščenje poginulih rib, pa tudi zaščitenih školjk, načrtujejo. Za še žive prebivalce jezera pa je rešitev le dež, je pojasnil Rapotec, ki v nasprotnem napoveduje še več poginjenih rib.