Okolje
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.6 od 19 glasov Ocenite to novico!
Vročina
Voda je najboljša osvežitev. Foto: Reuters
Vročina
Hlajenje v fontani v Rimu. Foto: Reuters
Vročina
Najhuje se godi delavcem na prostem. Foto: Reuters
VIDEO
Vroče po vsej Evropi

Dodaj v

Zaradi vročinskega vala Lucifer se Evropa še kuha na 40 in več stopinjah Celzija

Študija: Leta 2100 bo vreme vplivalo na življenja dveh tretjin Evropejcev
5. avgust 2017 ob 09:01
Rim/Zagreb/Beograd/Sarajevo - MMC RTV SLO

Konec tedna na Hrvaškem, v Srbiji, Makedoniji, Črni gori, BiH-u in Italiji pričakujejo temperature nad 40 stopinjami Celzija, v Slavoniji bi se živo srebro lahko povzpelo celo nad 45 stopinj. Zaradi suše je po Evropi izbruhnilo tudi več gozdnih požarov.

Italija se je znašla že sredi petega vročinskega vala to leto. Dnevne temperature v številnih mestih presegajo 40 stopinj Celzija - posledice dolgotrajne suše pa so najhujše v kmetijstvu. Kot poroča Janko Petrovec, dopisnik RTV Slovenija iz Rima, je bilo v petek najhuje v Kampaniji in na Sardiniji, kjer so zaradi visoke vlage ljudje imeli občutek, kot da je med 45 in 50 stopinj Celzija. Realne temperature okoli 40 stopinj so sicer izmerili v 26-ih italijanskih mestih, v katerih vlada rdeči alarm zaradi vročine. Italijanski strokovnjaki svetujejo, naj se prebivalci čim manj zadržujejo na prostem, ob izdatnem potenju pa naj poleg vode uživajo tudi mineralna prehranska dopolnila.

Hude posledice za italijansko kmetijstvo
Raven ozona, prisotnega v zraku, se je v nekaterih lombardijskih mestih, denimo v Milanu, Vareseju in Comu, dvignila nad kritično raven. Podobno je v mestecu Ascoli Piceno v Markah. V tej hriboviti srednje italijanski pokrajini ocenjujejo, da je proizvodnja kravjega mleka padla za 30 odstotkov, proizvodnja ovčjega pa za 50 odstotkov. Visoke temperature so uničile polovico tamkajšnje pašne krme. Zaradi visokih temperatur so v Italiji začeli obirati grozdje nekaj tednov prej kot običajno. Zaradi vročine in dolgotrajne suše bo slabša tudi kakovost grozdja.

Zaradi dolge in hude suše želijo razglasiti stanje naravne nesreče že v enajstih od dvajsetih italijanskih dežel. Kmetijsko ministrstvo obljublja, da bo v kratkem omogočilo črpanje finančne pomoči iz nacionalnega solidarnostnega sklada.

Mnoge nevšečnosti zaradi vročine so tudi v mestih. Tako so v Firencah v petek zaprli znamenito galerijo Uffizi, ker se je pokvarila centralna klimatska naprava. Medtem pa po ulicah Rima, za katerim je že tretji zaporedni dan z najvišjo dnevno temperaturo 40 stopinj, kroži občutno manj avtobusov kot običajno; mestni prevoznik Atac, ki tone v rdečih številkah, je iz prometa umaknil vsa vozila s pokvarjenim hlajenjem. V zadnjih dneh naj bi se med službo onesvestila že dva voznika.

Vročinski val, ki se ga je prijel ime Lucifer, naj bi na severu Italije trajal do začetka prihodnjega tedna, južneje pa še dlje, dodaja Petrovec.

V Kninu 41,5 stopinje
Na Hrvaškem so v petek zabeležili več temperaturnih rekordov, vroč zrak pa bo nad državo vztrajal tudi konec tedna, a novih rekordov vseeno ni pričakovati, piše HRT. V Kninu so v četrtek izmerili najvišjo temperaturo od začetka merjenj leta 1949, 41,5 stopinje Celzija, prvič se je tudi zgodilo, da se je termometer štiri dni zapored povzpel nad 40 stopinj. Iz države poročajo tudi o rekordni porabi elektrike zaradi klimatskih naprav v času, ko je na hrvaški obali okoli milijon turistov. Vzdolž jadranske obale je bilo v petek ponekod že zjutraj 32 stopinj Celzija.

Rdeč alarm za celotno Srbijo ...
V Srbiji je zaradi vročine za celotno državo razglašen rdeči alarm, saj se bodo tudi tam temperature dvignile nad 40 stopinj. Po napovedih tamkajšnjih vremenoslovcev bodo izjemno visoke temperature, do 39 stopinj, vztrajale do srede, ta konec tedna pa bi se lahko povzpele celo do 41 stopinj. Prebivalcem zato svetujejo, da se med 10. in 18. uro zadržujejo v ohlajenih notranjih prostorih in pijejo veliko vode.

... BiH in Makedonijo
Tudi v Bosni in Hercegovini že peti dan velja rdeči alarm zaradi temperatur do 42 stopinj Celzija. Še vedno divja požar na območju Dinare. Ponekod so območja težko dostopna in minirana, tako da jih je mogoče gasiti samo iz zraka. Oblasti v BiH-u so sporočile, da bosta vročina in suša prepolovili letino kmetijskih pridelkov, ki sicer predstavljajo deset odstotkov BDP-ja države. Podobno je tudi v Srbiji, kjer pričakujejo, da bosta letini koruze in soje zaradi suše manjši za tretjino.

V Makedoniji je požar blizu Skopja v kraju Matka pod nadzorom, požar v vasi Trebovlje blizu Makedonskega broda pa se širi proti Brvenici in Gostivarju. Več požarov je tudi drugje po državi, pri njihovem gašenju pa ob gasilcih sodeluje tudi vojska in lokalno prebivalstvo. V Makedoniji od petka do konca tedna velja oranžni alarm zaradi visokih temperatur.

Od četrtka zvečer je pod nadzorom požar v črnogorskem nacionalnem parku Prokletije. Iz Črne gore so v petek poročali o temperaturah do 42 stopinj Celzija.

EVROPA LETA 2100: 152.000 SMRTI LETNO ZARADI VROČINE, SUŠE IN POPLAV
Študija, objavljena v petek v reviji Lancet Planetary Health, predvideva, da bosta do leta 2100 kar dve tretjini Evropejcev občutili posledice skrajnih vremenskih pojavov - vročinskih valov, poplav in drugih nesreč, povezanih z vremenom. To pomeni, da je ogroženih kar 350 milijonov ljudi v 31 državah. Z vremenom povezane naravne nesreče naj bi tako med letoma 2071 in 2100 v Evropi zahtevale kar 152.000 življenj na leto, kar je ogromen porast v primerjavi s trenutnimi razmerami. Med letoma 1981 in 2010 je zaradi vremenskih nevšečnosti namreč umrlo 3.000 Evropejcev. Daleč najpogostejši vzrok smrti bodo vročinski valovi, opozarjajo strokovnjaki, saj bodo povzročili povečanje primerov srčno-žilnih obolenj, kapi in bolezni dihal.

Če svet ne bo hitro ukrepal v boju proti globalnemu segrevanju in podnebnim spremembam, se Evropi ne obeta nič dobrega, opozarjajo znanstveniki. Najhuje bo prizadeta južna Evropa, ki se bo spoprijemala z vročinskimi valovi in sušo. Poročilo omenja, da bodo praktično vsi prebivalci Italije, Grčije, Španije, Hrvaške, Cipra, Malte, Portugalske in Slovenije občutili skrajne vremenske pojave. Vreme bo zahtevalo kar 700 življenj na milijon prebivalcev letno. Dvignilo se bo tudi število smrti zaradi obalnih poplav - od šestih na začetku tega stoletja do predvidenih 233 leta 2100.

Mnogo manj vremenskih skrajnosti bodo leta 2100 doživeli ljudje na severu Evrope, torej na Danskem, Finskem, Norveškem, Švedskem in na Islandiji, kjer bo "le" vsak tretji občutil posledice vremenskih pojavov, piše CNN.

A. P. J.
Prijavi napako
Komentarji
luxmundi
# 05.08.2017 ob 10:18
Problemi so dejansko povezani in imajo stičišče v vrednostnem sistemu naše civilizacije, kjer so največje vrednote gospodarska rast, ekspanzija, pehanje za dobičkom in materialnimi dobrinami. Edina trajnostna pot k izboljšanju sedanjega stanja so spremembe sistema naših vrednot, rabimo vsaj malenkostno spremembo ekonomskega modela, ki trenutno še vedno temelji na neskončni ekspanziji. Preden me zagovorniki liberalne ekonomije napadejo - spremembe so lahko tudi znotraj sedanjega sistema. Ampak so nujne, kot še nikoli doslej.

Ledene dobe pa ne odpisati, je del cikla, ki se je v bližnji (bližnji mislim geološko gledano!) preteklosti večkrat ponovil. Tako, kot se je ponovilo vmesno segrevanje (interglaciarij). Trenutno položaj Milankovićevih ciklov sicer ni takšen, da bi vodil v ledeno dobo, je pa nekaj drugih možnosti, da se to pospeši. Če sistem postane nestabilen, so obrati lahko presenetljivo hitri.
Jarik
# 05.08.2017 ob 09:49
Zato pa bo vsak danec, šved ... čutil pritisk južnih bratov.
webman
# 05.08.2017 ob 09:36
No pri nas ni bilo nič posebnega in imamo srečo da ni pritisnilo krepko nad 40 in da se kljub vsemu ponoči shladi pod 25... Ker to je nova realnost in takšna klima bo del vsakega poletja. Bolje da se čimprej privadimo kot poslušamo senzacionalne novice.
leondejan1
# 05.08.2017 ob 13:05
že cel teden imamo v vipavski dolini preko 37 stopinj. V noči na sredo je bilo ob 24h 30 stopinj
v četrtek je padel primorski rekord 40,6, danes že ob 6h 28 stopinj v dolenje pri ajdovščini, v podnanosu 29. Je pa merilna naprava v Dolenjah slabo postavljena praktično 50metrov od reke Vipave tako da je prijetno kazalo med tednom 38stopinj, če bi bila merilna postaja tud v Ajdovščini bi šlo do 40 ali celo blizu slo rekorda. Nekateri ste imeli samo včeraj vročnski val mi ga imamo že cel teden. Danes prijetnih 35 ob 12:30 h.
zml
# 05.08.2017 ob 09:42
Karkoli nas že spodbudi k razmisleku in dejanjem v smeri prihajajočih podnebnih sprememb, je dobro.
povratnik12
# 05.08.2017 ob 09:52
pred 30 leti so napovedovali ledeno dobo...... sedaj da nas bo skurili.... kaj pa bodo napovedovali ćez 30 let??
qwasyx
# 05.08.2017 ob 11:03
...dolgost našega življenja je kratka, vremena pa neskončna...
offgrid
# 05.08.2017 ob 14:51
EVROPA LETA 2100:

Najprej imena in priimke znanstvenikov, ki so sodelovali pri študiji
potem podatki na katerih je bila studija narejena

ali pa vsaj vire....

danes lažete vsi... za kolač denarja... za ostoj
vsi se prodajamo... tudi mediji
kraut
# 05.08.2017 ob 14:08
@neprilagojen...

O kasnih ovcah ti to trosis?
A si sam kaj postudiral da lahko ovrzes vsebino clanka?
Pa pisi bolj berljivo, ker je bilo mucno prebrat tvoje skarpucalo
samogledam
# 05.08.2017 ob 13:02
osrcje Evrope se ne kuha...ker smatram da je Hessen v osrcju Evrope vam sporocam, da imamo ze dva meseca redno dez, oblake in veter in cez dan imamo prijetnih 22-25° ,polja so zaradi rednega dezja primerno mokra in letina zato odlicna ! Kmetje so vec kot zadovoljni, kolesarji pa malo manj.
@twwwter
# 05.08.2017 ob 10:32
Sedaj bo pa Lucifer tisti vrag in ne preveliki izpusti CO2...
HOR
# 05.08.2017 ob 16:57
Za začetek, da se razbije malo te klima alarmistične tople megle:
Ta tropska vročina ni nastala tukaj pri nas ampak je to vdor vročega zraka iz Afrike (nastal je v Afriki....
Podobno je bilo ob hudem mrazu pozimi, ki ni nastal pri nas ampak je bil vdor mrzlega polarnega zraka iz Arktike zaradi bolj meandrastega gibanja zračnih mas Arktike, oziroma vetrnega stržena (jet stream) na višini 10-15 kilometrov, kar je definitivno lastnost (globalnega) ohlajanja, zato so vremenoslovci pred časom prerokovali, da se to ne bo več dogajalo, oziroma bo redko ...

Lahko rečemo da to niso avtohtone temperature ampak posledica vdora neavtohtonih temperatur zaradi občasnih klimatskih anomalij, ki pa niso v zgodovinski perspektivi nobena posebnost ali novost...

In tako ta sedanja vročina v EU ni dokazana posledica globalnih rasti temperatur ampak vremenskega dogajanja. Takšni vremenski extremi ( pozimi Arktični, poleti Afriški) pa so bolj znani znaki v obdobjih ali začetkih globalnega ohlajanja, kot pa ogrevanja, na primer med ohlajanjem v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja... (čeprav, bi nas klima alarmisti radi mimo trdnih znanstvenih dokazov prepričali drugače, po sistemu, da je za vse je kriva rast človeških emisij CO2 in posledično "katastrofalno" segrevanje...)
LINK ali copy-paste v iskalnik
https://notalotofpeopleknowthat.wordpres
s.com/2017/04/16/micky-manns-meandering-jetstream/

Dodatno sploh ne gre za večinske EU in Evropske vroče temperature ampak le za J evropske z Balkanom in z vzhodnim delom srednje Evrope, V zahodni in severni Evropi pa je za poletje hladno in deževno... (Danci zato na primer že imenujejo 2017 za lansko "leto brez poletja"...)
Sicer pa se je pričakoval vdor tega Afriškega vročeha zraka višje na sever, kar pa se bo verjetno šele zgodilo, vendar z manjšo vročinsko intenzivnostjo.

Tako, da je ta Lucifer večinsko J Evropski (na vzhodu osrednje Evrope pa seže najviše do juga Poljske)

( kar je tudi logično saj je v J Evropi sedež RKC...LOL)
LINK ali copy paste v iskalnik
www.bbc.com/news/world-europe-40825668
kraut
# 05.08.2017 ob 14:52
Haha smesmo-zalostna kombinacija...
ucis nas o ovcah, ti pa tiscis glavo v pesek, pa prste v usesa in tulis da ne bos razlagal ker si prevec ucen in MI ne razumemo TVOJIH umotvorov.

Ves kaj je zalostno?
Da imava oba volilno pravico...
Fräulein K.
# 05.08.2017 ob 12:06
burruchaga1986, metlo bi moral imet v rokah in pometat pločnik, telefon pa v žepu :)
borch
# 06.08.2017 ob 11:35
Zamenjam takoj z vami. Trenutno delam na Finskem in imamo nonstop dez, hladno je pa se veter kar naprej piha.
elGoyc
# 05.08.2017 ob 23:28
V Sevilji je recimo 40C povsem običajna poletna temperatura, res da z nizko relativno vlažnostjo, a vseeno nihče ne dela panike. Za povrh je meni takšna suha vročina precej bolj znosna kot kakšnih dobrih 30C ob morju kjer se dobesedno lepiš sam nase, namesto da bi se normalono potil.
partibrejker
# 05.08.2017 ob 21:18
kje se ga je tocno prijelo ime lucifer?

amerikanizacija :)
agenda21
# 05.08.2017 ob 18:44
avtor se mora podpisati
matrix
# 05.08.2017 ob 16:25
že pogrešam zimo z veliko snega
zenga.zenga
# 05.08.2017 ob 15:45
Nihče posebnopa znanstveniki ne morejo napovedati kaj se bo zgodilo v naslednjih 100 ali 1000 letih in ali bo prišlo do ogrevanja ali ohlajevanja okolja . V času med letoma 1550 in 1880 je recimo potekala tako im . mala ledena doba in to obdobje hlajenja je nastajalo po obdobju toplega vremena . Zdaj se kontinent zopet ograva nihče pa ne more napovedati za koliko dolgo ...
Znano pa je dase je zadna velika ledena doba končala nekako pred 10.000 leti . Torej ...
Amethist
# 05.08.2017 ob 11:14
Haha kero ime :D
veselo-na-delo
# 06.08.2017 ob 14:34
Ne razumem zakaj nekateri ki ste naprimer v Nemčiji in še kje drugje na severu, primerjate vaše kraje oziroma naše kraje z vašimi?
Mi smo pod alpami in pri nas se srečujejo različni zračni tokovi, največkrat pa Azijski severni in južni Afriški, to pa pri naša različne ekstreme v temperaturi in nevihte pa neurja.
Če pogledam samo te vremenske slike se največ extremov z nevihtami in vročino godi ravno pri nas v Sredozemlju Italija, Avstrija, Madžarska, Hrvaška, Bosna in tudi Srbija,..... pa še bi lahko našteval, pri čemer je sever Evrope bolj redko obkoljen z nevihtami in vročino pa še čem.
J@st
# 06.08.2017 ob 08:06
Lucifer
----------------
Včeraj je bilo res peklensko.Temperatura v morju je bila 28 stopinj.
Greš v vodo, kot v mlako...brrr.
samogledam
# 06.08.2017 ob 08:00
dobro jutro iz Frankfurta kjer imamo to jutro 13°C.
HOR
# 05.08.2017 ob 17:31
Mraz ubije sedaj neprimerno (ca 20x) več ljudi, kot vročina...!

V ZDA celo ugotavljajo, da se v urbanih okoljih smrtnost zaradi klimatskih extremov zmanjšuje in življenska doba (starostnikov) podaljšuje z priseljevanjem na sončni jug (Florida, Kalifornija), kar vključuje dostopnost uporabe klimatskih naprav za ohlajanje prostorov...

Naj spomnim, da so se pretekle-dosedanje klima alarmistične napovedi katastrof za sedanji čas izkazale za extremno pretiravanje in za bistveno napačne vključno z odzivnostjo rasti temperature na rast človeških emisij CO2.
Če se izrazim v žargonu, ki ga uporabljajo finančniki, bi lahko dal povprečju dosedanjih klima alarmističnih napovedi glede sedanjih "katastrofalnih" posledic rasti človeških emisij CO2 bonitetno oznako "smeti"...

GRAFIČNI PRIKAZ ali copy-paste v iskalnik
www.thelancet.com/cms/attachment/2036848067/2051599742/gr2.jpg
ČLANEK Science daily ali copy-paste v iskalnik
www.sciencedaily.com/releases/2015/05/150520193831.htm
ZNANSTVENA ŠTUDIJA ali copy-paste v iskalnik
www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(14)62114-0/fulltext
ZDA na topli jug Livescience ali copy-paste v iskalnik
www.livescience.com/42568-cold-winter-weather-related-deaths.html
ennui
# 05.08.2017 ob 15:57
Je pa merilna naprava v Dolenjah slabo postavljena praktično 50metrov od reke Vipave tako da je prijetno kazalo med tednom 38stopinj, če bi bila merilna postaja tud v Ajdovščini bi šlo do 40 ali celo blizu slo rekorda.

Tega da so merilno postajo postavili direkt zraven Vipave res ne bom nikoli štekal. Vedno je potem Wajdušna kao dve stopinji hladnejša kot je v resnici.
ElTorro
# 05.08.2017 ob 10:32
Lucifer?
Kaj zdaj bomo tako kot tropskim nevihtam dali me tudi vsakemu malo bolj vročemu tednu?
HOR
# 08.08.2017 ob 16:24
@BojanD
# 07.08.2017 ob 09:04
"...In ko kažeš grafe upadanja vremenskih katastrof, vsak opazi, da je normirana na svetovni BDP, ki raste. Če pogledamo isti vir (Munich Re) pa vidimo, da vremenske katastrofe po absolutni ceni rastejo..."


Kot pogosto si spet površen in je tvoja kritika brez podlage, oziroma podtikanje argumenta slamnatega moža...
. Lepo navajam, da gre za upadanje škode glede na BDP in (posledično) manjšanje obremenitev družbe...!
Kljub rasti prebivalstva in števila katastrof ( kar je delno tudi posledica, da v preteklosti mnogo manjših katastrof tudi niso obravnavali ...) pa je tudi smrtnost zaradi naravih/klimatskih nesreč drastično upadla tako od 1990, kot od 1950 (ko je po klima alarmni teoriji antropogeni CO2 menda začel znatno delovati)
To dodatno pove, da je človeštvo manj obremenjeno z klima katastrofami, kot prej, ne glede na število. Kaj šteje veliko večje število granat, če pa je smrtnost veliko manjša, škoda pa tudi...!?

Ta prikaz je, kot signifikanten sprejel od Pielke-ja tudi IPCC, ki pa tudi ne ugotavlja ravno velike prisotnosti človeškega vpliva glede klimatskih nesreča ampak navaja za precej vpliven faktor, kot je večja populacija in poseljenost na kriznih območjih in čisto naravne vplive....

Pa katere so te države, ki jim BDP ne raste tako hitro in so hkrati obremenjene z podnebnimi (ne pa z vojno/političnimi problemi) in ki se jim ni zadnjih 70 let močno popravil BDP....!?
Mogoče se jih par najde...!?

Mogoče ti je znano, da BDP še najmanj raste v razvitih državah...
LINK
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_real_GDP_growth_rate

Skratka tvoj komenta/kritika r nima resne podlage...
tristokosmatih
# 05.08.2017 ob 19:04
Lucifer? Prej bi rekel Inferno.
REsnica
# 05.08.2017 ob 17:34
Lucifer ni primerno ime...ponavljat hudičevo ime in klicati ga.....brrrrr fuj!
Radio maria predlaga, da ga preimenujemo v vročinski val božjega usmiljenja.

Me zanima kaj pravijo slovenske ovčice....so za ali proti predlogu?
BojanD
# 07.08.2017 ob 09:04
Evo @HOR, ti bom jaz povedal, zakaj si fasal minuse (pa niti enega od mene).

=In tako ta sedanja vročina v EU ni dokazana posledica globalnih rasti temperatur ampak vremenskega dogajanja.=

Tako kot tudi ne moremo dokazati, da je kajenje krivo za posamično smrt zaradi pljučnega raka, čeprav je v povprečju jasno, da ima kajenje velikanski vpliv na te smrti. A glede na to, da uporabljaš isto zanikovalsko infrastrukturo kot nekoč tobačna industrija, me niti ne bi čudilo, če dvomiš tudi o tem povezavi.

In ko kažeš grafe upadanja vremenskih katastrof, vsak opazi, da je normirana na svetovni BDP, ki raste. Če pogledamo isti vir (Munich Re) pa vidimo, da vremenske katastrofe po absolutni ceni rastejo.
VIDEO

In seveda je pomembno tudi to, da nekaterim državam, ki nosijo to ceno, BDP ne raste tako hitro.

Take manipulacije ljudje hitro vidijo in zato dobivaš minuse. Saj ni tako težko razumeti, ne? Je lažje najti izgovore in govoriti nekaj o veri.
zzzblj
# 05.08.2017 ob 20:04
To, kar se dogaja zadnja desetletja, ni prav nič usodnega, senzacionalnega, grozljivega. Je popolnoma naraven proces, ki pa se človeku zdi dolgotrajen. Človeško življenje traja v povprečju nekje 70-75 let, planet Zemlja pa je star 4,54 milijarde let. Tako da če neko obdobje hude vročine in suše traja recimo med letoma 2000 in 2100 (100 let), tega Zemlja pravzaprav sploh ne zazna. Mi pa beremo nek buls.it, da človek povzroča globalno segrevanje. Od industrijske revolucije je minilo 180 let. To obdobje pa je za Zemljo krajše kot za človeka prdec. Pač smo v obdobju, v kakršnem smo. Čez 500 let ali pa čez 3000 let bodo takratne civilizacije morda doživljale obdobje hudega mraza, ko bo tri četrt leta temperatura pod lediščem, pozimi pa bo povsem normalno, če bo po vsej severni polobli minus 70. Hecni ste, če mislite, da lahko človek kakorkoli uničuje naravo. Kot bi mravlja prdnila v slonov rilec in pričakovala, da bo to kakorkoli vplivalo na slona.
HOR
# 05.08.2017 ob 19:45
Smrtnost zaradi naravnih katastrof je od 1900 do sedaj je fantastično upadla, prav tako v času, ko bi naj človeške emisije CO2 znatno vplivale na rast globalnih temperatur (od ca 1950 naprej)...
(delež smrtnosti zaradi extremnih temperatur v grafu predstavlja večinoma smrtnost zaradi extremno nizkih temperatur...)
LINK - TREND UPADANJA SMRTNOSTI V ČASU GLOBALNEGA SEGREVANJA OD 1900 ali copy - paste v iskalnik
https://ourworldindata.org/wp-content/uploads/2014/06/Death-rates-from-natural-catastrophes-Final.png
neprilagojen
# 05.08.2017 ob 11:55
in to naj bi pomenilo, da je globalno segrevanje resnica
svedska je letos imela najvisjo temperaturo 25*C dve uri je bilo
zato ker nek predel zemlje zajame vrocinski val in drugega mrzli ne pomeni, da je neka globalna zatoplitev ali pa globalna ohladitev, klima se spreminja in veliko dejavnikov vpliva, najvecji dejavnik je sonce
sicer sestava ozracja je < 95% voda ostalo pa drugi plini med njimi CO2 , davcne teorije pravijo, da spremebe v teh > 5% vplivajo na spremembe klime, in z se vecjim obdavcevanjem se sigurno bodo resile
seveda jaz popolnoma vejamem, saj sem priden davkoplacevalec, meni oblast zeli le najboljse
ko oblast zazeli me poslje v vojno jaz grem, ko oblast zazeli, da placam vecji davek, jaz placam, ko oblast zazeli, da sem kaznovan, jaz sprejmem.....
najlepse je biti ovca in vse verjeti, kaj mi pravijo, ne brige ne pameti, saj nekoc je bila cerkev katera je vse vedela in ljudje so bili srecni, da so se cvrli na grmadah, enako kot so danes srecni da se cvrejo v davkih, pomebno je da ovcke kimajo
Fräulein K.
# 05.08.2017 ob 11:14
Če se bo takšen trend priseljevanja iz Afrike v Evropo nadaljeval, ne bo leta 2100 vročina motila nobenega Evropejca, ker nas več ne bo :) Zadnje leto se po Mariboru sprehaja (v skupinah, pametni telefon v roki, oprezanje za našimi deklinami) toliko črncev kot še nikoli. Na dopust v eksotične kraje ti sploh več ni treba.
HOR
# 05.08.2017 ob 21:59
Relativna škoda zaradi klimatskih katastrof izražena v denarju glede na viđino BDP se znižuje že od leta 1990...
Kar je v obratni korelaciji z rastjo človeških emisij CO2 in rastjo skupne koncentracije CO2 v zraku.

Tu vidimo torej, da višanje (emisij) CO2 spremlja manjšanje obremenitev družbe zaradi klimatskih katastrof...!
LINK ali copy-paste v iskalnik
https://pbs.twimg.com/media/C1VUNvFUoAAC
5tp.jpg
neprilagojen
# 05.08.2017 ob 15:03
@kraut
# 05.08.2017 ob 14:52
Haha smesmo-zalostna kombinacija...
ucis nas o ovcah, ti pa tiscis glavo v pesek, pa prste v usesa in tulis da ne bos razlagal ker si prevec ucen in MI ne razumemo TVOJIH umotvorov.

Ves kaj je zalostno?
Da imava oba volilno pravico...
---------------------------------------------------------
mene ne moti tvoja volilna pravica

da ti definiram, kaj mislim pod "ovco"
to je vernik, kateri v nekaj verjame in gleda samo dokaze v smeri, katera potrjuje samo njegovo verovanje, kritizira in demonizira vse, kaj bi lahko spodbijalo njegovo verovanje ne glede, ce so to najbolj logicni razlogi
pomembno mu je samo pripadanje neki druzbi in cena te pripadnosti ga ne zanima, tudi ce je cena mnogo zivljenj ali pa sesutje druzbe
hrgotax
# 05.08.2017 ob 12:10
V primerjavi z omenjenimi državami
nismo imeli pri nas nobene posebne vročine.

Problem bi nastal, če bi bilo cel teden 40 stopinj ali več,
tako pa nimamo kaj tarnati nad vročino.

Še pogrešali jo bomo, ko pride zima ...
HOR
# 06.08.2017 ob 14:17
Hi, hi...

Vidim, da tu eni dajejo minuse navajanju dejstev...
(vera pri njih premaga dejstva...)
Thomas Müller
# 05.08.2017 ob 16:09
normalno poletje, a MMC mora nekaj pisat o globalnem segrevanju...povprecna letna temperatura se povisuje, to drzi, ampak za vse to je krivo zgolj clovestvo....se pravi ce se vrnemo v leto 1980, takrat je bil na zemlji nekaj cez tri milijarde ljudi....danes pa jih je sedem in pol miljard.....dovolj dober podatek zakaj se podnebje spreminja....
Ramus
# 05.08.2017 ob 09:16
Vročinski val Lucifer,... to je bila njegova največja zmaga, nihče ne verjame v njegov obstoj.
neprilagojen
# 05.08.2017 ob 14:47
@kraut
# 05.08.2017 ob 14:08
O kasnih ovcah ti to trosis?
A si sam kaj postudiral da lahko ovrzes vsebino clanka?
Pa pisi bolj berljivo, ker je bilo mucno prebrat tvoje skarpucalo
---------------------------------
oprosti, ker tvoj monitor prikazuje grdo pisavo katero jaz napisem, bom se potrudil bolje
o ovcah drugic, ker verjetno ne bi dojel
Kazalo