Okolje

Poudarki

  • Do zdaj 53 podobnih izjem
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.6 od 39 glasov Ocenite to novico!
Teran, kozarec
Teran je predmet še enega spora med državama. Foto: BoBo
       Želim vas pozvati, da razmislite, kako bi tak postopek lahko vplival na vaše zaščitene označbe porekla in širše na celoten sistem geografskih zaščit. Da razmislite o pristojnostih komisije, ki lahko v skladu z Lizbonsko pogodbo z delegiranimi akti ureja le nebistvene in politično manj pomembne zadeve.       
 Minister Židan na razpravi v Bruslju
Židan, pozeba, sadovnjak
Minister Židan je ocenil, da bi Evropska komisija s sprejetjem takšnega pravnega akta bistveno presegla svoje pristojnosti. Foto: BoBo
       Mi v celoti podpiramo delegirani akt, ki ga bo sprejela komisija, ne glede na to, kakšen bo in v katero smer bo šel. Bi si pa seveda želeli, da je pozitiven za Hrvaško.       
 Tomislav Tolušić, hrvaški minister za kmetijstvo
Teran
Dokument s hrvaškimi argumenti, kot ga je predstavila Evropska komisija. Foto: MMC RTV SLO
VIDEO
Bo teran končal na sodišču?
VIDEO
Evropski kmetijski minist...

Dodaj v

Židan in teran: Z našo potezo smo korak pred Brusljem

Odločanje v Bruslju
23. januar 2017 ob 15:40,
zadnji poseg: 23. januar 2017 ob 18:51
Bruselj - MMC RTV SLO, STA

Kmetijski ministri Evropske unije so na zahtevo Slovenije obravnavali vprašanje pristojnosti Evropske komisije pri dodelitvi omejene izjeme Hrvaški pri uporabi imena teran. Hrvaška je sporočila, da bo vsako odločitev spoštovala.

Zanimanje članic Evropske unije za vprašanje pristojnosti Evropske komisije pri dodeljevanju izjem v primeru zaščite vin je veliko. Nekaj jih je Slovenijo celo pozvalo, naj se ne umakne, saj je to področje treba razjasniti. Slovenija je z argumenti očitno korak pred komisijo. Cilj je dosežen, je v Bruslju poudaril kmetijski minister Dejan Židan.

Kot svojo dolžnost je opredelil obvestiti tudi preostale ministre, da se s tem, ko se napada slovenski teran, napada vseh 1.750 zaščit vin. Zato je bila pozornost vseh držav tudi tako velika, je poudaril Židan.

Čeprav so bile države neposredno naprošene, naj se na zasedanju v razpravi o vprašanju pristojnosti komisije pri dodeljevanju izjem na področju zaščite vin ne oglašajo, so se nekatere oglasile, je povedal.

Širše zanimanje
Nekatere članice so po ministrovih besedah Slovenijo obvestile, da so ali bodo opravile dvostranske pogovore s komisijo, kar nekaj je bilo tudi pozivov, naj se Slovenija ne umakne, ker je to področje treba razjasniti in dejansko zanima vse članice Unije.

Minister Židan tako ocenjuje, da je cilj Slovenije dosežen. "Želeli smo preostale države informirati, da morajo biti pozorne na pravno plat zadeve glede delegiranih aktov in iskanja rešitev prek delegiranih aktov. Ocenjujem, da smo cilj dosegli," je dejal.

"Moram reči, tako so mi tudi povedali navzoči, da že dolgo ni bilo takšne tišine med govorom katerega ministra. Vse delegacije, ki so bile prisotne, so izjemno natančno prisluhnile argumentom Slovenije," je še povedal minister.

Židan: Slovenija korak pred komisijo
Slovenija je z argumenti po Židanovih besedah očitno korak pred komisijo. K temu je minister dodal, da mu je danes marsikateri predstavnik druge članice svetoval, naj Slovenija izkoristi vse pravne možnosti, ki so na voljo, in se pripravi tudi na Luksemburg.

Ob tem je zavrnil argument, da obstaja že več kot 50 podobnih izjem. V 1.750 primerih zaščite vin je nekaj več kot 50 izjem, a vse so dodeljene bodisi v okviru pristopnih pogajanj bodisi v okviru pogajanj ob uveljavljanju zaščite, večinoma ob soglasju obeh držav.

Trenutni postopek je tako po Židanovem prepričanju precedens, saj želi komisija prvič v zgodovini dodeliti izjemo prek delegiranega akta. "Če se bo nadaljeval, bodo tudi vse preostale zaščite, čeprav se zdaj zdijo trdne, morda nekoč lahko predmet drugačne obravnave," je posvaril.

V tem kontekstu je minister danes vse navzoče zaprosil, da izjemno natančno preučijo nov primer delegiranega akta in ogroženost njihovih zaščit.

Prihaja osnutek delegiranega akta
Prvi odziv pričakuje Židan že v torek na sestanku strokovne skupine za vino, ki bo prvič obravnavala osnutek delegiranega akta, s katerim želi komisija Hrvaški dodeliti omejeno izjemo pri uporabi imena teran.

Minister sicer ne pričakuje, da bi Sloveniji uspelo zbrati zahtevano dvojno večino za zavrnitev delegiranega akta. Za to je potrebnih 55 glasov članic, ki predstavljajo 65 odstotkov prebivalstva unije.

Evropske države se, kadar gre za spor med komisijo in posamezno državo, zelo nerade izpostavljajo, saj ima vsaka država kakšno odprto težavo s komisijo, je pojasnil minister.

Rešitev z omejeno izjemo za Hrvaško pri uporabi imena teran je za Slovenijo po ministrovih besedah slaba, ker potencialno neposredno ekonomsko ogroža slovenske proizvajalce. Od proizvodnje vina teran živi 900 družin, je ponazoril Židan.

Opozoril je tudi, da komisija govori, da je na Hrvaškem več kot 300 hektarjev trte teran, pozabi pa, da je tamkajšnje vinorodno področje veliko 2.400 hektarjev, pod posebnimi pogoji pa bi ga lahko razširili tudi na 4.000 hektarjev.

Težava pooblastil
Po mnenju Židana bi komisija s takšnim aktom bistveno presegla delegirana pooblastila zakonodajalca. Slovenija je Svet EU-ja zato pozvala, naj preuči, ali bi komisija s sprejetjem delegiranega akta, torej s terciarnim aktom, posegla v pristojnosti Sveta Evropske unije kot zakonodajalca in v suverene pravice članic, ko gre za pogajanja o pravicah, ki jih zadevajo.

Židan je v razpravi dejal, da morajo biti članice pozorne na način postopanja Evropske komisije, ker ustvarja precedens, na podlagi katerega bi lahko komisija enostransko posegala v obstoječe zaščite označb vin, in to z veljavnostjo za nazaj, piše v sporočilu za javnost kmetijskega ministra.

Vpliv na sistem podeljevanja oznak
Poleg tega je slovenski minister danes v Bruslju predstavil značilnosti terana in ekonomske posledice, če bi bila dodeljena izjema pri označevanju v sosednji državi. Poudaril je, da je vsebinski in politični vidik predstavil zgolj zato, da bodo druge članice razumele poseben pomen terana za Slovenijo.

Na koncu pa je Židan kolege pozval k premisleku. "Želim vas pozvati, da razmislite, kako bi tak postopek lahko vplival na vaše zaščitene označbe porekla in širše na celoten sistem geografskih zaščit. Da razmislite o pristojnostih komisije, ki lahko v skladu z Lizbonsko pogodbo z delegiranimi akti ureja le nebistvene in politično manj pomembne zadeve," je sklenil.

Hrvaška bo odločitev spoštovala
Hrvaška bo v celoti spoštovala odločitev Evropske komisije o teranu, je v Bruslju dejal hrvaški kmetijski minister Tomislav Tolušić. "Mi v celoti podpiramo delegirani akt, ki ga bo sprejela komisija, ne glede na to, kakšen bo in v katero smer bo šel. Bi si pa seveda želeli, da je pozitiven za Hrvaško," je izjavil.

Stališče hrvaške vlade in proizvajalcev vina je, da imajo proizvajalci vina v Istri pravico do uporabe imena teran, saj to ni nekaj, kar uporabljajo od danes, temveč že dolga leta, uporabljali so ga že pred osamosvojitvijo Hrvaške in Slovenije, je poudaril.

Ob tem je Tolušić še spomnil na argument komisije, da obstaja v EU-ju že okoli 50 podobnih primerov. Tokratna razprava je bila po njegovih besedah zelo konstruktivna, ni bilo disonance ali prepira. Ostro slovensko nasprotovanje izjemi za Hrvaško pri uporabi imena teran je hrvaški minister komentiral zgolj z besedami, da ima Hrvaška pravico uporabljati ime teran.

Druge države
V razpravi so se po navedbah virov oglasile štiri države - Madžarska, Slovaška, Češka in Bolgarija. Te države niso podprle slovenskih stališč, temveč so pozvale k mnenju pravne službe ali k tesni vpletenosti članic v postopku, so izpostavili viri.

Kaj poreče pravna služba
Pravna služba Sveta EU-ja pa je pojasnila, da komisija v primeru izjem od pravil v povezavi z zaščiteno označbo porekla lahko sprejme delegirani akt, dokler deluje v določenih okvirih in pod določenimi pogoji, na primer v skladu z veljavno prakso. Ta komentar je bil sicer postopkovne narave, ne vsebinski, so izpostavili viri.

Evropska komisija pa je ponovila svoja stališča, da bo teran še naprej zaščiten izključno kot slovensko vino ter da deluje v skladu s pravili in prakso.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
Shimun
# 23.01.2017 ob 15:54
Hrvaška bo v celoti spoštovala odločitev Evropske komisije o teranu

Me zanima, če jo bodo spoštovali tudi, ko bo arbitražno sodišče reklo svoje, EU bo pa prikimala temu.

Ali pa bodo spet selekcijsko spoštovali samo ene dogovore, druge pa ne?
krasevec
# 23.01.2017 ob 16:40
Oprostite, ampak nekateri, ki se tu oglašate, nimate pojma o temi. Teran je zaščiten od leta 2004...torej 13 let...kot kakovostno vino, ki se iz trte sorte refošk prideluje na planoti Kras na območju Republike Slovenije. Pika.
Kdo ga bo kupoval in kdo ga ne bo pil, me niti najmanj ne gane. Dejstvo je samo v tem, da Hrvati pač za svoj istrski refošk ne smejo uporabljat imena "teran". Druga pika.
tiger983
# 23.01.2017 ob 16:01
in kako si komisija predstavlja, da bo teran še naprej slovensko vinoa hkrati tudi trta na hrvaškem?
torej, po tej logiki lahko v novomeški adriji izdelujejo prikolice z imenom AUDI, ker ne gre za vozilo ampak samo za navadno prikolico?
ma tale komisija sploh neve kaj dela.
Shimun
# 23.01.2017 ob 15:52
SloEXIT in kasneje priključitev Višegrajskim skupinam (ko EU razpade, kar bo pa prej ali slej).

Po izhodu iz EU se za čas pomladi-poletja uvede višje cene vinjet, mostnine in tunelnine preko vse države. Državljani Slovenije pa bi imeli iz tega naslova olajšavo pri dohodnini v enaki vrednosti, kot bi zapravili za to.

Aja, pa uvesti zelo strog mejni nadzor pri vstopu in izstopu iz države.

Na koncu pa bi iz Slovenije naredil davčno oazo, denar naj se pa steka v našo državo, Evropi pa pokažemo sredinec.
pašeresje
# 23.01.2017 ob 15:51
a je šel cenzor že spat ali bo brisal vse komentarje kateri niso v skladu z njegovimi političnimi preferencami, sicer pa popolnoma nesovražni
tron
# 23.01.2017 ob 16:32
Židan se zdaj gre Slovenca, ko so levaki z njim na čelu prodali celotno prehrambeno industrijo Hrvatom.
are
# 23.01.2017 ob 17:10
Hrvaška je sporočila, da bo vsako odločitev spoštovala.

Tako kot so jo do sedaj, ane?
rarrog
# 23.01.2017 ob 17:06
Pričakujem od komentatorjev še več hlapčevstva in pljuvanja v lastno skledo.
karantanc9
# 23.01.2017 ob 16:50
Tole zadevo naj naznanijo kot precedens za neko izjemo ki bi je slovenija nucala za italijanski/avstrijski/nemški izdelek pa se bo zadeva po hitrem postopku zaključila.
rooster
# 23.01.2017 ob 16:11
Teran poznajo SAMO Slovenci in kaksen Hrvat.Kaksna "skoda" bi sploh nastala????

torej ne bo za hrvate nobene škode, če ga ne morejo imeti

mi ga bomo pa na veliko točili američanom, ko bodo prihajali k nam na počitnice
visoki
# 23.01.2017 ob 16:36
vse lahko propade samo teran pa ne
Ramus
# 23.01.2017 ob 19:04
Židan in teran: Z našo potezo smo korak pred Brusljem

A vi ljudje vidite, kake nakladače imamo na ministrskih položajih,... katastrofa.
mostnica
# 23.01.2017 ob 17:19
Vse gre k hudiču. Teran, Radenska v razprodaji, cockta, Bar caffe... Zlato klasje...
Gospodje pa v audijih 8 in porschejih. Seveda, da o Piranskem zalivu, Slapu Savica, Blejskem otoku, obali Bohinjskega jezera, ne govorimo. Ja, vse je šlo k hudiču. Slovenci pa prekarni delavci, ki živijo v revščini.
gesan
# 23.01.2017 ob 16:34
Hmmm, ko židan rešuje situacijo, me to spominja na našega najlepšega, ko je reševal kakšno malo težjo nalogo...

Pušnili smo na vse strani, on je pa še naprej pameten in pametuje, če ni ravno zaseden z lepotičenjem in občudovanjem pred kakšnim ogledalom.

MA ista sta, le v kilah imasta majhno razlike.
Pri pameti se ne pozna prav nič!
Knez Miru
# 23.01.2017 ob 16:08
Židan: Napačna odločitev o teranu lahko vpliva na celoten sistem geografskih zaščit

Ne g. Židan ostale države imajo predstavnike s hrbtenico, ki ne pustijo teptati državnih interesov svojih držav.
Kaj pa ti tle
# 23.01.2017 ob 17:11
Kaj pa ajvar?
freelander1
# 23.01.2017 ob 19:59
"Evropska komisija pa je ponovila svoja stališča, da bo teran še naprej zaščiten izključno kot slovensko vino ter da deluje v skladu s pravili in prakso."
Ker je komisija tako skopa z informacijami in noče izdati vsebine tajnih dokumentov, lahko sklepamo, da je morda komisija z delegiranje aktom odločila, da Istra pripada Slo.
FancyBoy
# 23.01.2017 ob 18:49
@Zamejko1

"Majhen,nepomemben slovencek....."

Zamejko aka zafrustriran wannabe Taljanček katerega nono je bil piccolo balilla. Mogoče imaš kompleks manjvrednosti v Italiji, ker si Slovenskih korenin, da moras tukaj trolat???
M 48
# 23.01.2017 ob 17:52
Samogleda . Ne klobasaj in ne govori neumnosti.Danes sem kupil maslo v Lidlu in ko sem pogledal izvor piše neka mlekarska fabrika,Hamburg, Nemčija.Skoči do Lidla in se prepričaj.
seeblue123
# 23.01.2017 ob 19:45
Nono, ne napadati Zamejka1. On ni ne zamejec, ne Italijan, ne Avstrijec. Po mojem je kakšen 17 letni, brezposelen trolček, ki živi pri svojih starših in ga vedno zaščemi med nogami, ko faše kakšen minus ali pa vaš odziv.

Sem že zasledil njegove troll poste pod različnimi članki. Enkrat, ko se mi bo dalo, ga bom prijavil moderatorjem.
ti-ne
# 23.01.2017 ob 19:21
Ramus

# 23.01.2017 ob 19:04
Židan in teran: Z našo potezo smo korak pred Brusljem

A vi ljudje vidite, kake nakladače imamo na ministrskih položajih,... katastrofa.

::::::::::::::

Res je, kot da imitira hrvaške politike.
FancyBoy
# 23.01.2017 ob 18:45
To bomo pa se vidli Dejanček....

Vsaj tiho bodi, dokler ni črno na belem.
yanker
# 23.01.2017 ob 18:27
@samogledam
Kaj mene briga Nemčija. Pač očitno imam glede tega boljše predpise kot Nemci. Greš npr v Mercator in pogledaš svinjsko meso od PIK Vrbovca, ki ga sedaj Konzum posiljuje v Mercatorju in kaj gor piše rojeno, vzrejeno in zaklano v Španiji? Verjetno je podobno s piščančjim meso. Piščančje meso slovenskega porekla je v Evropi eno bolj zdravih, podobno je s svinjskim. Tebi pa je očitno vseeno važno da je proizvedeno v EU....
Lupo
# 23.01.2017 ob 17:26
Kako se je končala štorja ajvarja iz Kamnika?
kabošti
# 23.01.2017 ob 17:13
Zamejko1
raje mali vzhodnjak kot pa kjerkoli si že ti s to svojo aroganco. Mi je čist lepo tukaj na malem vzhodu. Zdaj pa začni pisati po forumih svoje velike zahodne države pa nas pusti na miru. Če pa si zamejski Slovenec, pa si že zdavnaj prodal svoje slovenstvo za lire al pa schillinge.
lprelesn
# 23.01.2017 ob 16:57
Mislim, da bi v takšnih primerih morala skupaj stopiti celotna država prav tako ljudstvo v Sloveniji. Saj gre vendar za nas ! Tudi mi forumaši bi se morali vsaj enkrat poenotiti v nečem. Zato vse povrsti zgubljamo pomalo, na koncu pa bomo res ostali brez vsega ! Teran je naš! Tudi obala in še kaj bi se našlo.
tiger983
# 23.01.2017 ob 16:06
je pa res, da do teh zdrah nebi prišlo, če bi hrvaška pred leti zaprosila slovenijo,kaj si misli o uporabi imena teran. enako bi mogla obvestiti tudi EU. ne pa da sedaj po nevemlokimi leti predlaga neke argumente, ki so povrhu še tajni oz. počrnjeni.
p.s.: od židana treba zahtevati, da naj bo ime tokaj tudi v sloveniji, saj to ime uporabljajo tudi pri nas. če veljajo izjeme za druge, morajo veljati tudi za nas oz. za vse enako ne pa da vse odvisno od nekega lobiranja in podkupovanja izpod mize!!
Voly
# 24.01.2017 ob 09:11
borchica
Vse kar si napisala je res, vendar je tvoje razmišljanje naivno. Veš, s Hrvati je nemogoče resno sodelovati, ker vsak dogovor sklenejo s figo v žepu. V bivši jugi to vedo že vsi, v Evropi bodo pa še spoznali.
k500
# 23.01.2017 ob 21:28
V referatih na posvetu vinogradnikov Istre, Kvarnerja in slovenskega Primorja v Portorožu leta 1969 strokovnjaki niso razčistili dileme o ampelografskih tipih v skupini teran. Tako se na primer Matanič v svojem referatu drži termina teran za hrvaško Istro, Gorše pa za Slovensko primorje uporablja izključno ime refošk. Eden izmed sklepov posvetovanja je bil, da je trta refošk. Pravico do imena teran naj bi imelo manjše vinogradniško področje v okolici Rovinja in slovenski Kras.

več o sorti refošk na tej povezavi
jan15
# 23.01.2017 ob 20:25
Židan: Slovenija korak pred komisijo

Jaz se bojim...
mpotocnik
# 23.01.2017 ob 18:27
@zamejko ... no no pomiri se, Predvidevam da si kanček mazohista, ker še vedno pišeš v tako nepomembnem jeziku ljudi, ki jih nihče ne mara. Kar se pa vzdevkov tiče, imajo baje francozi za omenjene narode še kaj sočnejšega na repertoarju.
firtoh
# 23.01.2017 ob 17:14
Zdaj naj razčistijo še z Italijani,ki tudi uporabljajo ime kraški teran,geo.poreklo Furlanija z Julijsko krajino
gesan
# 23.01.2017 ob 16:36
Me pa res zanima, zakaj za vraga, Slovenija že zdavnaj prej ni zaščitila ime Teran", če je to takšnega pomena?!
In dosledno v svoji zaščiti navedla pogoje pod katerimi se lahko to ime sploh uporablja...
Roky89
# 23.01.2017 ob 22:05
V EU se da vse zrihtat in zmenit, če se znajo države obrniti in se znajti skozi pravno džunglo. Komisija ni vsemogoča, članice si lahko med seboj pomagajo.
chiron
# 23.01.2017 ob 21:12
Krasno, da Židan ve kaj je prava stvar in se za njo zavzema z vsem srcem. Ker pa je zaščita imena Teran menda pomembna navzven (s Štajerci ni težav) in naj bi ščitila slovenske interese, bi bilo fino, če bi mu uspelo najti kakšnega vinarja, ki proda kakšen karton tega vina v tujino in nam ga predstaviti (pa ne velja vinar, pri katerem kupujejo tisti takoj izza meje).
k500
# 23.01.2017 ob 20:15
na koncu nam bo cviček, kot edino avtohtono vino ostal.
webman
# 23.01.2017 ob 19:58
Meni je všeč slovenski šampanjec!
Z delegiranim aktom pa lahko izdelujemo Mercedes letala v tovarni Pipistrel, točimo prekmurski Tokaj in strežemo originalne ljubljanske Mozart kroglice. Še posebej mi je pa všeč Paški sir iz ljubljanskih mlekarn.

Kje se to torej neha?
rooster
# 23.01.2017 ob 18:57
Morate znat kaksen svetoven,pomemben jezik,glede na to da je slovenscina NIC.Hlapci pac.

Ravno tisti, ki spoznajo slovenščino so navdušeni nad njo - dvojino ima res malo svetovnih jezikov.
ti-ne
# 23.01.2017 ob 17:12
krasevec

# 23.01.2017 ob 16:40
Oprostite, ampak nekateri, ki se tu oglašate, nimate pojma o temi. Teran je zaščiten od leta 2004...torej 13 let...kot kakovostno vino, ki se iz trte sorte refošk prideluje na planoti Kras na območju Republike Slovenije. Pika.

::::::::::::::::::
A da?
Kaj pa Terrano di Carso iz Italije - Friuli-Venezia Giulia? Kaj bomo z njim?
Bodo tudi njega prepovedali?
http://www.quattrocalici.it/vitigni/Terr
ano
ijagodn1
# 23.01.2017 ob 17:08
Bog je tudi hrvat, baje
hahaha bruh, bruh
7up
# 23.01.2017 ob 16:35
Novinarji bi iz nepomenbne odločtve naredili celo zgodbo. Židan si pa samo-ušečno razlaga, da je njegov populizem precedenčni primer za celotni EU pravni red. Get real!

Pa še o samem Teranu. Ali resnično mislite, da bodo tujci kupili slovensko vino, zato ker piše na njem Teran? Bodimo resni!
tiger983
# 23.01.2017 ob 16:14
zamejko1, govora je o imenu teran in ne o tem kje se nahaja kras, istra, itd.
me pa prav zanima, na katerem območju so pred leti dali zaščito uporabe za vino teran? ker je razlika, če velja zaščita samo v SLO ali tudi v celotni evropi al celo na svetu.
p.s.: to je nekaj takega,kot če bi v beli krajini sušili svinjske krače in prodajali pod imenom pršut. se grem stavit, da to ni možno, saj je pršut že zaščitena znamka. lahko pa bi si izmislilil novo ime...
Orli
# 24.01.2017 ob 10:04
Zanima me kje na Hrvaskem je kmetijski minister eu dobil vikendico.Pa ne samo on.Hrvaski lobiji na veliko podarjajo zemljisca in vikende na Hrvaskem ali prodajajo po niskih cenah veliko evropskim poslancem.
TeksViler
# 24.01.2017 ob 01:46
@nekdo88
Sorta tokaj sploh ne raste na Madžarskem, in nikoli ni. Vinom iz madžarskega Tokaja (oziroma Tokaia) smo mi od nekdaj rekli tokajci (cel kup teh tokajskih vin je, od šipona do muškata), čeprav se izraz v glavnem nanaša na aszu). Naš tokaj je pa bil SORTA trte, stoletja gojene v Brdih in v Furlaniji.
A se ti ne zdi bedasto in podcenjujoče do kupcev, da prepoveš prastara imena, ker bi kakšen današnji tviteraš bil preneumen, da bi vedel, kaj pije?
Tokaja (oziroma "sauvignonesse) danes skoraj več ne najdeš v trgovinah, ker so zaradi kretenske zaščite EU zbili njegovo prepoznavnost. Postaja izumrla sorta, čeprav so jo Slovenci od nekdaj gojili. Kdo ima zdaj od tega korist? Tisti, ki smo cenili briški tokaj, sigurno ne. Madžari pa tudi ne, ker jim briški tokaj nikoli ni ravno hodil v zelje.
Cenim kraški in istrski teran. Ne vem, kakšen bebec moraš biti, da bi rad enega prepovedal na račun drugega.
Dejansko: če karkoli, bi se moral Židan boriti za priznanje našega tokaja, ne pa za prepoved hrvaškega terana. Ampak si ne upa, ker so Madžari kakor preveliki, Hrvate pa še lahko malo zajebava.
skriti
# 23.01.2017 ob 21:55
Moj minister je židane volje, kot bi pil kraški teran...
Gospod minister, lepo znate govoriti, to sem že večkrat opazil, prav nalezljivo. Opazil pa nisem rezultatov. Na koncu je rezultat vedno drugačen kot govorite. Ali slabo razumete politiko ali pa olepšujete, ker ste nemočni in nimate znanja? Ne razmišljajte samo kaj boste rekli ampak razmišljajte kaj boste naredili, da bo slovenski kmet kaj na boljšem in če boste pametne stvari delali vam sploh ne bo treba govoriti, ker se bo videlo iz dejanj...
rooster
# 23.01.2017 ob 21:43
Še enkrat za vse tiste komentatorje, ki bi prodali lastno mamo hrvatom

premoremo celo ministre, ki hodijo k sekti za katero je hrvaščina sveti jezik, haha, norci
Bivši uporabnik
# 23.01.2017 ob 21:31
Še enkrat za vse tiste komentatorje, ki bi prodali lastno mamo hrvatom. Ne gre se samo za Teran, ampak je to le vrh ledene gore. Zdaj je Teran zaščitila Slovenija, pa je čisto vseeno kje še raste. Saj tudi sorta tokaj ne raste samo na Madžarskem.
Hmeljar
# 23.01.2017 ob 21:02
Židan: Z našo potezo smo korak pred Brusljem
in pet korakov za Hrvati
kukalo
# 23.01.2017 ob 20:33
Ja, kar kmalu bo Pahor bil in obiral umaško grozdje...
FancyBoy
# 23.01.2017 ob 18:54
@Zamejko

Reši te edino fačeta nera in če greš zjat viva il Duče, na piazza Unita. Pole boš superiorni Taljanček.
Kazalo