Obamov prihod ob koncu naj bi bil znak, da ZDA verjamejo v sklenitev dogovora o skupnem boju proti podnebnim spremembam. Foto: EPA
Obamov prihod ob koncu naj bi bil znak, da ZDA verjamejo v sklenitev dogovora o skupnem boju proti podnebnim spremembam. Foto: EPA
Köbenhavn
Zračni pogled na dansko prestolnico, kot jo je posnela Evropska vesoljska agencija. Köbenhavn bo med sedmim in 18. decembrom središče svetovnega dogajanja, na katerem bodo voditelji skušali oblikovati dogovor, ki bo nasledil tistega iz Kjota. Foto: Reuters

Sprva je bilo načrtovano, da se bo ameriški predsednik drugim svetovnim voditeljem - na Dansko naj bi jih prišlo več kot 60, med njimi tudi slovenski premier Borut Pahor - pridružil prve dni, natančneje 9. decembra, in sicer na poti v Oslo, kjer bo prevzel Nobelovo nagrado za mir.

Iz Bele hiše so nato sporočili, da se bo v Köbenhavnu oglasil zadnji dan, torej 18. decembra. "Udeležba ob koncu je najboljši znak ameriške vodstvene vloge," so zapisali v Beli hiši in dodali, da ta prestavitev obiska izraža predsednikovo odločnost, da naredi vse, kar je v njegovi moči, da Köbenhavn uspe, saj se bo treba pred tem dogovoriti še o mnogih odprtih vprašanjih.

Kdo bo popustil in kdo vztrajal?
V Beli hiši poudarjajo, da je po mesecih diplomatske dejavnosti viden napredek na poti do dogovora, v katerem bodo vse države obljubile ukrepe v boju proti podnebnim spremembam. V Washingtonu še posebej omenjajo nedavne zaveze Kitajske in Indije za zmanjšanje izpustov na enoto bruto domačega proizvoda, sklicujejo pa se tudi na napredek pri sprejemanju zakonodaje o podnebnih spremembah v ameriškem kongresu.

Obama naj bi v Köbenhavn prišel s srednjeročno zavezo za 17-odstotno zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov do leta 2020 glede na leto 2005 in z dolgoročnim ciljem 83-odstotnega zmanjšanja emisij do leta 2050. Tega pa še ne bo mogel podkrepiti z zakonodajo, ki je obtičala v kongresu.

Voditelji na Danskem ne bodo sklenili pravno zavezujočega svetovnega sporazuma o podnebnih spremembah, ampak le zavezujoči politični sporazum. Ta bi vseboval zaveze, ki bi jih nato v letu 2010 prevedli v zavezujoč mednarodni sporazum.