Od poplav je zdaj že leto in pol, okoljske ministrice Irene Majcen pa še vedno ni bilo na obisk v občino, kot je takrat obljubila, je spomnil Janez Cimperman. Foto: MMC RTV SLO
Od poplav je zdaj že leto in pol, okoljske ministrice Irene Majcen pa še vedno ni bilo na obisk v občino, kot je takrat obljubila, je spomnil Janez Cimperman. Foto: MMC RTV SLO
Ig
Poplave na Igu jeseni 2014. Foto: MMC RTV SLO/Ergyn Zjeci
Ljubljansko barje
Obvoznico Škofljica-Lavrica onemogočajo naravovarstveniki, saj ne želijo, da bi tekla ob robu Barja. Foto: MMC RTV SLO/Maja Kač

Po besedah ižanskega župana Janeza Cimpermana so bili določeni ukrepi izvedeni, so pa še daleč od stanja, ko bi lahko rekli, da se jim poplav v občini ni treba več bati. Od poplav je zdaj že leto in pol, okoljske ministrice Irene Majcen pa še vedno ni bilo na obisk v občino, kot je takrat obljubila, je spomnil župan.

Sanacija je razdeljena na dva dela, pri čemer so bila nekatera dela izvedena lani, nekatera pa naj bi izvedli letos. Denar za leto 2015 je bil zagotovljen septembra, v proračunu pa naj bi bil predviden tudi denar za leto 2016. Izvedena so že bila dela na strugi, obnovljen pa je bil tudi med poplavami porušen Mazijev jez.

Trenutno končujejo projekte za protipoplavne nasipe, pri čemer po županovih besedah na občini čakajo na nekatera soglasja Agencije RS za okolje in pa gradbeno dovoljenje. "Počasi gre, ker je zakonodaja zelo toga, vendar pa vseeno računam, da bodo nasipi letos narejeni," je dodal.

Obsežne poplave jeseni 2014
Spomnimo, jeseni leta 2014 je v občini Ig poplavljala predvsem hudourniška reka Iška, ki je v kraju Tomišelj prestopila strugo in poplavljala v vaseh Brest in Matena. Ker ima Iška zelo ozko strugo, so se obširne poplave pojavile tudi višje od Tomišlja, vse do Iške vasi.

Okoljska ministrica je takrat po obisku poplavljenih krajev v občini napovedala ukrepe za preprečevanje poplav v prihodnje. Napovedala je tudi, da bo vsaj del ukrepov izveden v pol leta, ko bo sama znova obiskala Ig in preverila, kako napredujejo dela.

Obvoznica Škofljica-Lavrica
Če se pri protipoplavnih delih stvari še nekako premikajo, pa dosti slabše kaže gradnji obvoznice Škofljica-Lavrica, ki bi preprečila zastoje, ki ob prometnih konicah nastajajo na cesti iz Kočevja v Ljubljano in zaradi katerih se velik del prometa preusmerja skozi Ig.

Po besedah župana Cimpermana gradnjo ovirajo predvsem Zavod RS za varstvo narave in nekateri naravovarstveniki, ki nasprotujejo temu, da bi obvoznica potekala ob robu Barja. A se pri tem nihče ne zaveda, da bo čez 10 let problematika neznosna, kar bo imelo negativne posledice za razvoj tega dela države, je dodal.

Časovnica morebitne gradnje po Cimpermanovih besedah še ni znana, je pa država obljubila, da bo do konca leta sprejet državni prostorski načrt. "Kljub temu se vse skupaj nikamor ne premakne. Občutek je, da se na ministrstvih bojijo drug drugega. A v to kislo jabolko bo treba ugrizniti," opozarja župan.