Cesto po Baški grapi so za silo uredili. Foto: Ervin Čurlič
Cesto po Baški grapi so za silo uredili. Foto: Ervin Čurlič

Karitas pomoč za prizadete v ujmi zbira na transakcijskem računu SI56 0214 0001 5556 761. Dobrotniki naj pod namen vpišejo POPLAVE SLOVENIJA pod sklic pa SI00 201. Pet evrov za poplavljene pa lahko prispevajo tudi z SMS-sporočilom KARITAS5 na 1919.

Ulica borca Petra, poplave Ljubljana 2014
Garaža v Ljubljani, ulica borca Petra. Foto: Miha Zajc
Ponekod se je odprava posledic šele začela
Celo noč odpravljali posledice ujme
Janković vladi: Začnite uresničevati protipoplavni načrt
V Poljanski dolini za 30 milijonov evrov škode

Na Tolminskem, v Poljanski dolini in jugozahodni Ljubljani, ki jih je v sredo najhuje prizadelo neurje, bodo danes naprej odstranjevali posledice. Prednostna naloga bodo gotovo ceste, ki ponekod na severnem Primorskem in Polhograjskem še niso prevozne. Nove težave lahko popoldne povzroči močan veter z več kot 70 kilometri na uro. Veliko škode je na vodotokih, samo v Poljanski dolini po prvih ocenah znaša okoli 30 milijonov evrov.

Arso opozarja, da se reka Mestinjščica razliva na izpostavljenih mestih ob strugi, naraščajo pa tudi ostale manjše reke v vzhodni, severovzhodni in južni Sloveniji, ki lahko tekom noči presežejo opozorilne vrednosti in poplavijo v manjšem obsegu. V prihodnjih urah lahko na teh območjih izdatneje narastejo tudi ostali manjši vodotoki. V noči na petek bo naraščala tudi reka Krka, ki bo na vodomerni postaji Podbočje predvidoma v petek zjutraj presegla opozorilni pretok 200 kubičnih metrov na sekundo. Pri tem se bo reka Krka razlila na območju vsakoletnih poplav. Hidrološke razmere naj bi se začele umirjati predvidoma v petek popoldne.

Neurje, ki se je začelo v noči s torka na sredo, je največje težave povzročilo v naseljih ob vodotokih Sore, Gradaščice, Malega grabna in manjših hudournikih v občinah Žiri, Gorenja vas - Poljane, Škofja Loka, Medvode, Domžale in Ljubljana. Te reke so v sredo v zgodnjih jutranjih ali dopoldanskih urah prestopile bregove, čez dan pa so se večinoma vrnile v svoje struge.

PREBERITE VEČ
- Foto in video: V Ljubljanski kotlini najhuje na območju Gradaščice
- Foto: Škoda neurja v Poljanski dolini ogromna
- Neurje in sneg na Hrvaškem in v BiH-u, v Istri rdeči alarm
- Razmere na domačih cestah
- Vremenska napoved

Zaradi neurja je bilo po do zdaj znanih podatkih poplavljenih več kot tisoč objektov, zaprtih je bilo več lokalnih cest. Pripadniki reševalnih služb so tako čez dan predvsem črpali vodo iz stanovanjskih objektov in čistili cestišča. Vsega dela jim do večera ni uspelo opraviti. Na ljubljanskem Viču so črpali vodo tudi ponoči, končali naj bi danes dopoldne, prav tako pa bodo danes začeli odvažati tudi kosovne odpadke, nastale v poplavah.
Svoj čas bo prav tako zahtevalo urejanje zaradi neurja in plazov poškodovanih cestišč. Po podatkih prometnoinformacijskega centra sta še vedno zaprti cesti Ljubljana-Polhov Gradec pri Gabrjah in Dobrova-Stranska vas, na Severnoprimorskem pa ceste Čepovan-Dolenja Trebuša, Bača pri Modreju-Petrovo Brdo ter Žiri-Goropeke.

Ste poplave ali njih posledice ujeli v objektiv? Vode pri vas še vztrajajo?
Fotografije lahko delite z nami (in javnostjo) na:
mmc-notranja@rtvslo.si

Baška grapa "za silo" dostopna
S severnoprimorskega štaba civilne zaščite so sporočili, da jim je uspelo prebiti še zadnjo oviro na glavni cesti po Baški grapi. Tako je cesta od Mosta na Soči do Podbrda "za silo" prevozna, so zapisali, za dokončno ureditev pa da bo treba še ogromno časa in sredstev. Še vedno pa je prekinjen železniški promet, saj si bodo strokovnjaki morali ogledati nekatere dele železniške proge in most.

Kako se pripraviti na poplave?
Četrte poplave v tem letu pa sprožajo vprašanje, kako se nanje pripraviti. Hudourniške vode sprožajo na območju Ljubljane porast vode v reki Gradaščici in njenem prekopu, Malem grabnu. V sredo je bilo tako videti, kako majhna rečica v nekaj urah postane deroča reka, ki poplavi polja in vrtove na ljubljanskem Viču, zaradi katere so morali zapreti mestno vpadnico, Tržaško cesto. Podobno je bilo pred štirimi leti, ko smo govorili o "stoletnih" poplavah, za Radio Slovenija poroča Marjan Vešligaj.

Narasla Gradaščica je poplavila tudi občino Dobrova - Polhov Gradec. Tako kot pred dvema mesecema so morali tam zapreti regionalno cesto Ljubljana-Polhov Gradec. Znova so se sprožili plazovi, spet so morali evakuirati nekaj družin. V Ljubljani vidijo rešitev za prihodnost v gradnji zadrževalnika, ki bi Gradaščico zadržal v Dobrovi. A sodeč po stališču tamkajšnjega župana, Franca Setnikarja, zadrževalnika zaradi Ljubljane tam ne bodo postavljali: "Nič ne bi bilo rešeno s tem, zato je nujno treba začeti urejati vse vodne objekte gorvodno, da se vsi obstoječi objekti sanirajo, popravijo, uredijo novi in uredijo struge."

Spremembe v naravi se dogajajo in glede tega se vsi strinjamo. Naši posegi vanjo pa morajo biti naravnani tako, da se bomo mi prilagodili naravi in ne obratno. Janez Polajnar z Agencije za okolje pravi, da dolgoročnih rešitev za poplave ne gre iskati le v regulaciji rek: "V svetu gre v smer, da se ohranja ali revitalizira mokrišča, enega večjih vodnih rezervoarjev in blažitelja hidroloških skrajnosti. To pomeni, da se poplavnih območij ne pozida, da tam ostane prostor, kjer se voda lahko razlije."

Ob tem pa še en skrb vzbujajoč podatek. V slovenskih rekah je v povprečju za nekaj odstotkov vode manj kot pred štirimi desetletji.

Po neurju se bo tako danes nadaljevalo tudi ugotavljanje škode in prijavljanje zavarovalnicam, prve manjše odškodnine bi lahko izplačali že v prihodnjih dneh. Že danes pa lahko vnovične težave povzroča veter. Sunki vetra lahko po napovedih agencije za okolje ponekod v severni in vzhodni Sloveniji od danes popoldne do petka dopoldne presežejo hitrost 70 kilometrov na uro.

Zračni posnetki poplav na ljubljanskem Viču (Video: Ergyn Zječi - EZFLY)













Karitas pomoč za prizadete v ujmi zbira na transakcijskem računu SI56 0214 0001 5556 761. Dobrotniki naj pod namen vpišejo POPLAVE SLOVENIJA pod sklic pa SI00 201. Pet evrov za poplavljene pa lahko prispevajo tudi z SMS-sporočilom KARITAS5 na 1919.

Ponekod se je odprava posledic šele začela
Celo noč odpravljali posledice ujme
Janković vladi: Začnite uresničevati protipoplavni načrt
V Poljanski dolini za 30 milijonov evrov škode