Onesnaževanje

Poudarki

  • Vzorci iz Krke niso pokazali presežnih vrednosti onesnaževalcev.
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.2 od 8 glasov Ocenite to novico!
Požar
V požarni vodi so bili preseženi fizikalno-kemijski parametri, ki kažejo na onesnaženost z organsko maso, dušikovimi in fosforjevimi spojinami, fenoli, benzenom, toluenom, borom, kobaltom, železom in manganom, adsorbljivimi organskimi halogeni, cianidi prost, anionskimi in neionskimi tenzidi, nonilfenoli, oktilfenoli in bisfenolom A. Foto: BoBo

Dodaj v

Analize potrdile onesnaženost vode iz vodnjaka v Zalogu s požarno izcedno vodo

Požarna voda poleg ostankov plastike vsebovala tudi pesticide in farmacevtske učinkovine
10. avgust 2017 ob 19:16
Novo mesto - STA

Agencija za okolje (Arso) je objavila izsledke analize vzorcev vode, odvzete v okolici požara v družbi Ekosistemi v Zalogu pri Novem mestu. Analize so pokazale, da je voda iz tamkajšnjega vodnjaka vsebovala presežne vrednosti kovin. Močno onesnažena je tudi požarna izcedna voda.

V poročilu Arsa je navedeno, da je vodo iz dveh vodnjakov, ki je zaradi črne barve in vonja po fekalijah vznemirila domačine, onesnažila požarna izcedna voda, ki je s površinskim odtokom dosegla oba vodnjaka.

"V odvzeti vodi so bili preseženi okoljski standardi za kovine. Zaradi vonja po fekalijah je bila izvedena mikrobiološka analiza vzorcev. V obeh vzorcih je določeno preseganje tako Escherichia coli kot tudi enterokokov. Rezultati kažejo, da so v vodi presežene mejne vrednosti za mikrobiološke parametre v odpadni vodi," še navaja poročilo Arsa.

Odkrili tudi pesticide
Močno onesnažena je tudi požarna izcedna voda, v kateri so poleg sredstev za gašenje in ostankov sežgane plastike odkrili pesticide in farmacevtske učinkovine. V požarni vodi "so bili preseženi fizikalno-kemijski parametri, ki kažejo na onesnaženost z organsko maso, dušikovimi in fosforjevimi spojinami, fenoli, benzenom, toluenom, borom, kobaltom, železom in manganom, adsorbljivimi organskimi halogeni, cianidi prost, anionskimi in neionskimi tenzidi, nonilfenoli, oktilfenoli in bisfenolom A". V vzorcu požarne vode so našli tudi kofein, ki je značilen za komunalne odpadne vode, in nekatera zdravila, so pojasnili pri Arsu.

Nacionalni inštitut za javno zdravje je v ponedeljek glede onesnaženja vodnjakov v bližini požarišča opozoril, da voda iz teh vodnjakov ni primerna za uporabo. Na območju podružnice podjetja Ekosistemi v Zalogu pri Straži, ki se ukvarja s proizvodnjo vseh vrst lesnega goriva in proizvodnjo trdnih goriv iz nenevarnih odpadkov, je zagorelo v četrtek, 20. julija.

Na izredni seji svetnikov Občine Straža so prejšnji četrtek predstavili podatke podrobnejših okoljskih analiz. Te kažejo, da so vsa vzorčena živila varna in skladna, zrak ni bil trajno onesnažen, prav tako ne Krka. Problematična je predvsem močno onesnažena izcedna požarna voda.

L. L.
Prijavi napako
Komentarji
RJSlo
# 10.08.2017 ob 19:37
V požarni vodi so bili preseženi fizikalno-kemijski parametri, ki kažejo na onesnaženost z organsko maso, dušikovimi in fosforjevimi spojinami, fenoli, z benzenom, toluenom, borom, kobaltom, železom in manganom, adsorbljivimi organskimi halogeni, cianidi prost, anionskimi in neionskimi tenzidi, nonilfenoli, oktilfenoli in bisfenolom
-----------------------------------------------
No ja. Ni da ni. Še kaj manjka v tem kokteilu?
RJSlo
# 10.08.2017 ob 19:39
Ekosistemi v Zalogu pri Novem mestu
-----------------------------------------------
No ja. Kemis v Vrhniki je hranil več ali manj odpadkov?
tekuma
# 10.08.2017 ob 20:24
Verjem mi da vsaj 3/4 tistega je res bilo v "lesnih briketih". Na veliko so drobil stare železniške pragove, ki so prvo konkretno dozo kemije dobil ob impregnaciji potem še še desetletja šropljenja proge proti plevelom, ter desetletja namakanja z dizlom, zavorno tekočino, mastjo ni da ni. In potem to eni spustijo čez dimnik v obliki sekancev oz. pelet in mi to na koncu požremo..groza odgovorne (lastnike, inšpektorje, uradnike) zaklent v čuzo ključe pa vreči stran!!
petroceli
# 10.08.2017 ob 20:21
Rugess Nome
A v socializmu pa se ni tako delalo? Krivi so ljudje, ne kapitalizem kot takšen!
eos
# 10.08.2017 ob 20:04
Odgovarjal pa, kot že vidimo na primeru Kemis, ne bo nihče. Še več, šlo bo zgolj za poslovno škodo, direktor pa bo imel na razpolago dolge minutaže za svoje stokanje pred mikrofoni.
Naslednji prosim.
HOR
# 10.08.2017 ob 19:55
@RJSlo
# 10.08.2017 ob 19:37

"...No ja. Ni da ni. Še kaj manjka v tem kokteilu?.."

Res pravi "eko" sistemi...
Fritz.si
# 10.08.2017 ob 20:17
Še vedno nič o dioksinih in podobnih rakotvornih snoveh, ki nastajajo pri zgorevanju plastičnih materialov na temperaturah odprtega ognja.

Skrajni čas za spremembo okoljskih predpisov, ki morajo od lastnika zahtevati vse kar je potrebno, da se takšni požari preprečijo in spremembo kazenskih predpisov, ki bodo odgovornost za takšno onesnaženje šteli kot zločin proti naravi in soljudem. Kazen za tak zločin ne more in ne sme biti majhna, saj gre za hud zločin, katerega posledice še leta nosi bližnja in širša okolica kraja zločina.
presenečen
# 10.08.2017 ob 19:56
To je odraz naših 25 let, kaj smo počel v tem obdobju. Nekateri so se šli monopoli, ki kar ne obrodi pametnih sadov.. na rajo in naravo se je povsem pozabilo.

Raja in narava smo kot se zdi v tem primeru samo številke?
snowcement
# 11.08.2017 ob 00:01
Po fotografijah sodeč (iz prejšnjih prispevkov) so imeli odpadke neustrezno nakopičene, za izcedne vode prav tako neustrezno poskrbljeno. Zaščita pred požarom neustezna. Kazensko naj odgovarja pristojna inšpektorica in njeni nadrejeni. Pred kratkim je pa meni lomila hrbet inšpektorica za varstvo pred požarom in drugimi naravnimi nesrečami. Da ne povem v kakšni branži, bi se smejali.
RJSlo
# 10.08.2017 ob 20:07
HOR
# 10.08.2017 ob 19:55
----------------------------------------------
V vzorcu požarne vode so našli tudi kofein, ki je značilen za komunalne odpadne vode, in nekatera zdravila, so pojasnili pri Arsu.
-----------------------------------------------
No ja. Še tole pa je skoraj celoten periodni sistem.
Modrijan
# 10.08.2017 ob 23:58
"RJSlo
# 10.08.2017 ob 19:37
V požarni vodi so bili preseženi fizikalno-kemijski parametri, ki kažejo na onesnaženost z organsko maso, dušikovimi in fosforjevimi spojinami, fenoli, z benzenom, toluenom, borom, kobaltom, železom in manganom, adsorbljivimi organskimi halogeni, cianidi prost, anionskimi in neionskimi tenzidi, nonilfenoli, oktilfenoli in bisfenolom
-----------------------------------------------
No ja. Ni da ni. Še kaj manjka v tem kokteilu?"

Za vse to vemo, da je notri, kaj pa tisti parametri, kar niso bili zajeti? Mislim, da je kokteil še boljši oz. za nas slabši
semaino
# 10.08.2017 ob 22:21
Nesposobno ministrstvo, nesposobni sekretarji, uradniki in ministrica, ki je samo napoti, ce obisce kaksno ekolosko katastrofo.
HOR
# 10.08.2017 ob 19:34
To pa je novica...
democenzus
# 11.08.2017 ob 01:55
moram priznat da zmeraj ko se kaj dogaja, sem prvic zaznal da je analiza v clanku, res slaba, lahko bi napisali kaj vec o teh kovinah, neke spojine v zemlji, kar sem pricakoval tudi od zraka, ze leta, ponavadi samo pise ozon bo presegal mejne vrednosti, ki so vsak dan visje......no ja tudi tu ne pise za koliko presegajo oziroma za koliko tega je v vodi ali zraku
amigo
# 17.08.2017 ob 14:46
&Homer
Že takoj ko je bila objavljena novica o požaru, sem napisal, da bi bilo najbolje, da ne gasijo, ampak pustijo da vse pogori.
Tako bi bila temperatura gorenja dovolj visoka in bi zgorelo skoraj vse brez posledic.

Občudujem tvoje znanje iz kemije. V tujini namreč imajo sežigalnice s filtri, pa še tam ni vse 100%. Pri nas pa lahko gori kar na kupu. Če ne bi bilo gasilcev, ne bi bilo nobenih problemov. Namesto vode bi morali špricati z bencinom. Če bi neumnost gorela, bi Slovenija komplet pogorela.
Homer.
# 11.08.2017 ob 07:50
Že takoj ko je bila objavljena novica o požaru, sem napisal, da bi bilo najbolje, da ne gasijo, ampak pustijo da vse pogori.
Tako bi bila temperatura gorenja dovolj visoka in bi zgorelo skoraj vse brez posledic.

Tako pa so z gašenjem nižali temperaturo, kar je povzročilo ogromno dima, z vodo pa odplakovali napol in nezgorele sestavine na okoliška polja, kanale, ......
Skratka več škode kot koristi.

Eni pa očitno pišete samo da se tolče po nekomu...
Torej za fekalije in pesticide v vodi so krivi Ekosistemi......
Nisem vedel, da zbirajo po domače povedano drek.
A ne bi raje vprašali okoliške kmete koliko so tega pošpricali po njivah?
Seveda pa je najbolje tudi to naprtiti dežurnemu krivcu. Morda bo ta kriv tudi za točo, pozebo in napad kobilic?

Še najbolj smešna pa je tista o ekološko sporni predelavi železniških pragov v sekance, češ da je to inpregniran les, pa še namakan naj bi bil desetletja z nafto in odpadnimi olji.
Pa kaj ni še ogromno kurišč na kurilno olje? A to ni nafta ki jo posamezniki pokurijo po več tisoč litrov. Tu pa je sporna količina "kavne žličke" na prag.

Odpadna olja?
Odpadna olja se skoraj vsa itak pokurijo. In tu je spet količina "kavne žličke"
Izjeme so le olja, ki vsebujejo PCB. Ta je predvsem v transformatorskih oljih iz 60 let. To je poseben odpadek in se tudi uničuje po posebnih postopkih na visokih temperaturah.

Logično je, da so taki objekti zaradi velike količine goriva potencialno nevarni, a to je tudi vsako skladišče bencina, nafte, plina, ,,,,, v končni fazi tudi vsaka bencinska črpalka. Zato bi bilo dobro, da so taki objekti čim dlje od poseljenih krajev.

Koliko so v tem primeru bili spoštovani predpisi ne vem. Seveda se bo sedaj iskalo vsako najmanjše odstopanje od predpisanega. Tako bodo našli kup birokratskih napak, ki pa niso neposredno povezane z vzroki za požar.

Tudi pri nas v firmi so ob pregledu našli, da evakuacijske poti niso dovolj dobro označene (pa nismo objekt z obiskovalci in vsak od zaposlenih dobro ve, kje je najbližji izhod), pa na enem gasilnem aparatu je potekel datum pregleda. Smo zaradi tega bili ogroženi? NE! Ampak red je red in prav je da se vse pomanjkljivosti odpravijo.
topol
# 10.08.2017 ob 23:33
Zadnjič sem bil na Barju, kjer ima verjetno Snaga tudi velik kup odpadne plastike. Nekam veliko teh kupov je po državi, če se vse tako reciklira?
Morda pa je ločeno zbiranje embalaže en velik nateg in s to plastiko nimajo kam? Količina plastike verjetno ni sezonsko odvisna. Zato me čudi kopičenje. Obdelava ali predelava bi morala sovpadati s prevzemom. Če jo dnevno dobiš okoli 10 ton, jo dnevno tudi toliko predelaš. Ker za vikende ne prihaja, podelaš takrat, če so kapacitete za pet dni premajhne. Če pa delaš 24/7 in ne zmoreš več, je ne vzameš več.
Zanimiva tema za kakega novinarja, a jim je žal bolj všeč senzacionalizem.
vipmit
# 10.08.2017 ob 20:13
Torej bo treba ukinit gasilce?!
"#$"# ............ ups, sem mislil na neučinkovitost inšpekcijskih služb.....
Bloodline
# 10.08.2017 ob 19:43
očno onesnažena je tudi požarna izcedna voda, v kateri so poleg sredstev za gašenje in ostankov sežgane plastike odkrili tudi pesticide in farmacevtske učinkovine.

Ko kmetje najbolj jamrajo in zahtevajo odškodnine, se pa sami še bolj zastrupljajo.
Rugess Nome
# 10.08.2017 ob 20:03
kapitalizem v vsem svojem sijaju
Kazalo