Onesnaževanje

Poudarki

  • Inšpektorji so ugotovili, je imelo podjetje izdelano oceno požarne ogroženosti, požarni red, načrt evakuacije in požarni načrt, ki so ga posredovali gasilski enoti.
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.4 od 14 glasov Ocenite to novico!
Ekosistemi
Ugotovitve inšpektorjev temeljijo na izjavah direktorja in dokumentaciji, pridobljeni drugje, saj je vsa dokumentacija zgorela v požaru. Foto: BoBo
VIDEO
V Ekosistemih ni bilo več...

Dodaj v

Inšpektorji niso ugotovili večjih kršitev požarne varnosti v družbi Ekosistemi

Velik del originalne dokumentacije je zgorel v požaru
16. avgust 2017 ob 20:08
Novo mesto - MMC RTV SLO

Inšpektorat za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami v obratu podjetja Ekosistemi ni ugotovil večjih kršitev glede požarne varnosti. Inšpekcijski nadzor so opravili nekaj dni po požaru in naložili le nekaj ukrepov.

Tako so na podlagi videnega in izjav direktorja podjetju naložili zgolj izdelavo nove dokumentacije požarne varnosti, ki je v požaru zgorela, novo usposabljanje zaposlenih in namestitev vse potrebne opreme za gašenje, potem ko in če bo obrat spet deloval.

Požar v obratu podjetja Ekosistemi v Zalogu pri Novem mestu z vidika požarne varnosti za pristojno nadzorno službo, torej inšpekcijo, ni bil sporen. Kot so ugotovili, je imelo podjetje izdelano oceno požarne ogroženosti, požarni red, načrt evakuacije in požarni načrt, ki so ga posredovali gasilski enoti, vsi razen ene delavke so bili usposobljeni, vodili so predpisane evidence, nameščene in vzdrževane so imeli gasilne aparate, površine za gasilce so bile označene, kar je že julija zatrjeval direktor družbe Ekosistemi Tomislav Kovačič.

Ob začetku novega obrata le nekaj ukrepov
Vse, kar morajo storiti, je, da v mesecu dni po začetku obrata na novo sprejmejo nekaj ukrepov, če bodo obrat spet odprli. Inšpekcija je še sporočila, da je velik del originalne dokumentacije ob požaru zgorel, zato njegove ugotovitve temeljijo na podlagi pridobljene dokumentacije pooblaščenih izvajalcev in izjav direktorja.

Pod črto, inšpektorji torej tistega, kar so ob izbruhu požara mnogi ugotavljali na prvi pogled, niso potrdili. Spomnimo, da je še julija ministrica za okolje Irena Majcen dejala: "Ne nezadnje je tudi na direktorju, da poskrbi, da bi požarna varnost na takem objektu bila na mnogo višji ravni, kot kaže ta današnji požar, torej da je bila pravzaprav ta protipožarna varnost zelo nizko zasnovana."

Podobno je takrat opozarjal tudi Aleš Plut iz regijskega društva ekološkega gibanja Ivančna Gorica: "Niso imeli nobenega jezera za prvo gašenje, zajetja vode, niso imeli urejenega hidrantnega omrežja, da ne govorimo o izcednih vodah. Ko pada dež, odpadki so bili na prostem, so se vode izcejale v okolico in na travnik, ki ga vidimo, ki je zdaj že skozi vsa ta leta uničen."

Kriminalistična preiskava požara še poteka, je intenzivna in bo verjetno trajala še nekaj časa. Prav tako še poteka preiskava po požaru v vrhniškem Kemisu, a te izsledke je pričakovati kmalu.

Metka Majer, TV Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
cocoon
# 16.08.2017 ob 20:14
Ja itak pri nas ni nikjer nič narobe in se seveda ne more nič najdet
mihaing
# 16.08.2017 ob 20:19
Čas za menjavo uradnih oseb.
politik kritik
# 16.08.2017 ob 20:16
Inšpektorji niso ugotovili večjih kršitev požarne varnosti v družbi Ekosistemi. V skladišču je bilo pravilno nameščenih in napolnjenih vseh 10 gasilnih aparatov.
kolnkista
# 16.08.2017 ob 21:50
Fino. Naslednji obrat je dobil zeleno luč, da ekološko skuri svoje odpadke na prostem. Sicer pa avgusta še nismo imeli požara, kdo bo naslednji?
presenečen
# 16.08.2017 ob 21:09
Če bi imeli francozi al pa španci tak biser z čisto vodo kot je Slovenija, do take nesreče nebi prišlo v predelih kjer je pitna voda..

Slovenci imamo redki pitno vodo kar iz pipe!! Na zdravje, dokler še.
vipmit
# 16.08.2017 ob 21:43
Inšpektorji niso ugotovili večjih kršitev požarne varnosti v družbi Ekosistemi

To pa še ne pomeni, da sta zakonodaja in nadzor odlični!
Trenutna zakonodaja je takšna, da isto zahtevajo od frizerskega salona kot od obrata ali tovarne, kjer so prisotne potencialno tvegane snovi.
Vse je odvisno od tega koliko se vodstvo podjetja zaveda resnosti tveganj.
bob
# 16.08.2017 ob 22:04
Jaz v naše inšpektorje že dolgo več ne vrjamem. Pri nas rešujejo probleme takrat, ko je prepozno. Prej pa vodijo inšpekcijski nadzor v nedogled in ščitijo s tem tistega ki krši. Kazni plačujejo tisti, ki nimajo politične podpore ali drugače povedano nimajo nič pod palcem.
K_ris
# 16.08.2017 ob 20:18
oni niso imeli nobenega jezera za prvo gašenje, zajteja vode, oni niso imeli urejenega hidrantnega omrežja, da ne govorimo o izcednih vodah, ko dež pada, odpadki so bili na prostem, so se vode izcejale v okolico, in na travnik, ki ga vidmo, ki je zdaj že skozi vsa ta leta uničen dejansko.

Kaj pa o tem pravi zakonodaja? Je jezero nekaj, kar je po zakonu obvezno ali je to odvisno od dobre volje podjetja?
Gepard007
# 16.08.2017 ob 22:11
Tile naši inšpektorji so godni za zamenjavo. V kompletu...
_sizif_
# 17.08.2017 ob 06:43
Kdaj bo že ldo odgovarjal? Civilna tožba je obvezna! Ne smemo dovolit, da še naprej kurijo na naši zemlji!
Branko3
# 17.08.2017 ob 06:02
Kakše inšpektorje pa imamo? Ob 5takšnem požaru in pravi ekološki katastrofi je bilo vse o.k.? Kdaj bo prišel pravi prepih tudi v vrste državnih birokratov, med katerimi so inšpektorji eden največjih problemov? Predpisi se zanašajo na oinšpekcije, razna dovoljenja so učinkovita le ob dobrih inšpektorjih, le ti pa se raje osredotočajo na drobne obrtnike, katerim grenijo življenje, ker vedo, da se jim bodo težko odprli. Naše inšpekcije s svojim pristranskim delom dušijo drobno gospodarstvo in male ljudi, velikom in močnoim pa se izogibajo. V tem primeru jih celo pokrivajo.
nikoli
# 17.08.2017 ob 08:06
Kaj je, komentatorji? Ste čisto zbluzili? Vprašanje za inšpektorja je: Se je podjetje držalo zakona ali se ga ni?

Če se ga je, potem niso kršili predpisov. Inšpektor nima kaj "srati" in "pametovati" mimo predpisov. Druga stvar pa je ustreznost predpisov.
opranaglava
# 16.08.2017 ob 23:57
Očitno nekaj ne deluje. Bom direktno prilepil povezave.
Zanimivo branje:

http://moja-dolenjska.si/oznaka/ekosistemi/

http://moja-dolenjska.si/ekosistemi-prenesli-nepremicnine-na-drugo-podjetje-okoljevarstveno-dovoljenje-dopustilo-neverjetno-sirok-spekter-nevarnih-odpadkov/
semaino
# 16.08.2017 ob 23:08
Ze dolgo ni nikjer gorelo? Kako to.
RoSeR
# 16.08.2017 ob 22:27
Bil je namerni pozig. Sedaj, ko ke pridobljeno OVD za Magno, ne bo vec pozarov, pozigov.
Homer.
# 17.08.2017 ob 15:36
@amigo
Kot jaz vem, se Slovenija prilagaja zakonodaji EU in to bolj papeško kot papež.
In kot sem opazil na raznih predavanjih o varstvu pri delu, so določene rešitve šle celo na slabše (bolj ohlapne), kot smo jih imeli prenesene iz socializma.
Homer.
# 17.08.2017 ob 13:31
Še enkrat:
Inšpektorji so ugotovili, kar nam je nekaterim bilo jasno od začetka. To je, da je podjetje delovalo v skladu s predpisi in dovoljenji.
Če se ugotavlja, da taki objekti morajo biti drugače opremljeni, pač spremenite zakonodajo in predpise.
To kar se sedaj uprizarja, je čisto navaden lov na čarovnice...... Nekoga je pač potrebno skuriti.
HOR
# 17.08.2017 ob 12:09
Mogoce celo res, samo to se malokdo verjame...
opranaglava
# 17.08.2017 ob 08:45
Zakaj je pa tale moj komentar izginil?!

Sem že pri "dimnikarjih" (ki so nenavadno hitro zginili iz prve strani) zapisal, pa bom še tukaj. Prav perverzno se delajo norca iz nas!
amigo
# 17.08.2017 ob 14:30
Kljub temu, da je bilo vse v najlepšem redu je vse zgorelo. Banana država in njeni banana inšpektorji. Mi zažigalnic sploh ne rabimo, saj po mnenju naši banana strokovnjakov s kupljenimi diplomami pri gorenju kemikalij, barv, škropiv in zdravil ne nastajajo snovi škodljive za zdravje. Predlagam Nobelovo nagrado za kemijo.
RJSlo
# 17.08.2017 ob 07:46
Inšpektorji niso ugotovili večjih kršitev požarne varnosti v družbi Ekosistemi
-------------------------------------
No ja. Potem je nekaj narobe z inšpektorji?
Kazalo