Na Koroškem že preklicali priporočilo o omejenem gibanju na prostem. Foto: BoBo
Na Koroškem že preklicali priporočilo o omejenem gibanju na prostem. Foto: BoBo
Gasilci
Na teren so odšli gasilci in opravili meritve, a škodljivih plinov niso zaznali. Foto: BoBo

Čeprav so prebivalci Dravske in Mislinjske doline danes dopoldne zaznavali močan vonj, naprave mobilnega laboratorija v zraku niso zaznale prisotnost nevarnih plinov, je za Radio Slovenija poročala Metka Pirc. Dušan Žigon z inštituta Jožef Štefan je pomiril: "V času meritev prisotnosti nevarnih plinov nismo mogli potrditi".

Močan vonj je povzročila napaka v proizvodnji tovarne celuloze Mondi Frantschach, kar je vodstvo tovarne potrdilo, niso pa pojasnili, zakaj so o tem Slovenijo obvestili šele danes pozno dopoldne. Župan občine Frantschach na avstrijskem Koroškem Günther Vallant: "V tovarni je počila cev, sprostili so se plini, ki ne predstavljajo nevarnosti za prebivalce, je pa res, da je bil vonj zelo moteč".

Preklic omejenega gibanja
Zaradi suma prisotnosti žveplovega dioksida je slovenjegraška uprava za zaščito in reševanje dopoldne Korošcem odsvetovala gibanje na svežem zraku; priporočilo je objavila po tem, ko je prejela vrsto klicev občanov iz Dravske in Mislinjske doline o širjenju neprijetnega vonja. Prve klice so na regijskem centru za obveščanje prejeli z območja Slovenjega Gradca in Radelj ob Dravi nekaj po 8. uri zjutraj, kasneje tudi iz Dravograda. Na teren so odšli tudi gasilci in upravljavci plinovodov, ki so nato opravili različne meritve.

Ukrep so zdaj že preklicali, pravi Regijski poveljnik Civilne zaščite Alan Matijevič: "Nobenega podatka nimam, da bi kdor koli poiskal nujno medicinsko pomoč, kot je pojasnil strokovnjak s tega področja, koncentracije plinov, ki so bile v zraku, niso bile nevarne zdravju, mogoče zgolj dražeče za sluznico, torej oči, dihala in grlo".

Prebivalci popoldne niso več poročali o motečem vonju. Neprijeten vonj so sicer zaznali v Slovenjem Gradcu, Šentjanžu, Dravogradu, Radljah ob Dravi ter na Ravnah na Koroškem in Prevaljah.

Neprijeten, a nenevaren smrad prestrašil Korošce
Smrad, ki je prestrašil Korošce, ni bil nevaren
Neprijeten, a nenevaren smrad prestrašil Korošce
Smrad, ki je prestrašil Korošce, ni bil nevaren