V prostorih nekdanje tovarne se zbirajo brezdomci, del stavbe pa so zavzeli tudi mladi. Foto: BoBo
V prostorih nekdanje tovarne se zbirajo brezdomci, del stavbe pa so zavzeli tudi mladi. Foto: BoBo
V Kopru razpada azbestna kritina

DUTB namerava odstraniti po prevzemu lastništva nad nepremičnino še pred koncem leta.

Televizija Slovenija je že prejšnji teden poročala o tem, da v nekdanji tovarni Inde v središču Kopra že več kot deset let razpadajo ogromne količine zdravju škodljivega azbesta, in to v neposredni bližini varstveno-delovnega centra in trgovin, ki so izpostavljeni rakotvornim snovem.

V prostorih nekdanje tovarne se zbirajo brezdomci, del stavbe pa so zavzeli tudi mladi. Koprsko komunalno podjetje nevarnih kritin ne more odstraniti, saj na tujo lastnino nima vstopa, so pa okoljevarstveniki iz Alpe Adria Green za televizijo napovedali prijavo okoljski inšpekciji.

Nevarne odpadke bi lahko odstranili v prihodnjih tednih
Pred kratkim so se v zvezi s tem oglasili tudi v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) in napovedali skorajšnjo sanacijo. Nepremičnino nekdanje tovarne Inde so prevzeli iz stečajev podjetij Konstruktor Invest in Kraški zidar avgusta in novembra letos. Če ne bo pritožb, bo DUTB postal pravnomočen lastnik celotnega objekta 13. decembra.

"Do tega datuma oziroma primopredaje s strani stečajnih upraviteljev DUTB iz naslova lastninske pravice in posesti nima pravic in tudi ne obveznosti do te nepremičnine. Vsako poseganje v nepremičnino do navedenega datuma bi bilo nezakonito," so pojasnili.

V DUTB-ju so že pred prevzemom nepremičnine preverili morebitna ekološka tveganja in ugotovili, da je treba nevarne odpadke na območju nepremičnine čim prej odstraniti. V družbi nameravajo to narediti po prevzemu lastništva celotnega objekta še pred koncem tega leta.

Za objekt nekdanjega Indeja je interes izkazalo že več morebitnih kupcev, tako da obstaja možnost prodaje že v prihodnjem letu, so še zapisali.

V Kopru razpada azbestna kritina