Onesnaževanje
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.7 od 10 glasov Ocenite to novico!
false
Uprava za varno hrano bo prek izbranih turističnih destinacij in organizacij posredovala v javnost gradivo z informativno vsebino o tveganjih, ki jih predstavljajo eksotična semena, deli rastlin, pa tudi plodovi in neobdelani leseni izdelki, prineseni v potniški prtljagi z medcelinskih potovanj. Foto: UVHVVR
VIDEO
Opozorilo pred vnašanjem...

Dodaj v

Z "uvozom" eksotičnih rastlin nevarnost vnosa novih rastlinskih škodljivcev

Opozorila pred prinašanjem rastlin iz eksotičnih krajev
9. avgust 2017 ob 14:46,
zadnji poseg: 9. avgust 2017 ob 14:52
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin opozarja, da bi se morali turisti zavedati, da lahko s skrivaj prinesenimi gomolji, korenikami ali vejicami iz eksotičnih dežel zaradi radovednosti ogrozijo rastline v deželi, kjer živijo.

V zadnjem času se pojavlja vse več novih rastlinskih škodljivih organizmov na območjih, kjer jih prej ni bilo. Rastline lahko zbolijo zaradi virusov, bakterij in gliv, ali pa jih napadejo škodljivci: velike in majhne živali, kot so žuželke, pršice in ogorčice. Številna od zadnjih širjenj bolezni so posledica hitro naraščajočega mednarodnega trgovanja in medcelinskih potovanj.

V sodelovanju z evropsko organizacijo za varstvo rastlin in nacionalno informacijsko točko evropske agencije za varnost hrane je uprava za varno hrano pripravila informativno gradivo, s katerim želijo preprečevati širjenje novih rastlinskih bolezni in škodljivcev, ki se lahko vnašajo z majhnimi količinami živih rastlin in njihovih delov tudi s potniško prtljago.

Slovenija se tako pridružuje drugim evropskim državam pri preventivnih dejavnostih za preudarno ravnanje pri vnosu nepreverjenih rastlin in s tem za preprečevanje opustošenja, kot se dogaja na jugu Italije, kjer propadajo stoletne oljke.

"Rastline, nabrane v naravi na drugem kontinentu, lahko s seboj prinesejo virusno, bakterijsko ali glivično okužbo oziroma jajčeca in druge razvojne stadije rastlinskih škodljivcev, ki se lahko v našem okolju razmnožijo. Mnoge tujerodne vrste so v našem okolju brez naravnih sovražnikov precej bolj invazivne in postanejo škodljivi organizmi, ki povzročajo veliko gospodarsko škodo v pridelavi oziroma v naravi. Včasih je že nekaj okuženih plodov ali vejic dovolj, da se z druge celine pretihotapijo tudi tujerodni škodljivi organizmi," opozarjajo na upravi za varno hrano.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
zml
# 09.08.2017 ob 15:15
Precej grozno, s kakšno lahkoto se pripelješ iz npr. Azije domov....vprašajo te pa na letališču kvečjemu to, če imaš kaj tobaka in alkohola. Pa sta potencialno verjetno manj nevarna kot novi škodljivci v kmetijstvu.
sssitrap
# 09.08.2017 ob 15:51
jst sem imel to nesrečo da sem par let nazaj v kovčku s potovanja prinesel posteljne stenice, ki so se nam nato zaredile v stanovanju. ne samo da košta celo malo premoženje da se jih znebiš, tudi zelo težko spiš ponoči še lep čas, ker imaš stalno občutek da nekaj leze po tebi. vsekakor te izkušnje ne bi privoščil niti svojemu najhujšemu sovražniku. vsem ki občasno spijo po hostlih ali cenenih hotelih zato polagam na srce, da po sobah nikoli ne puščajo odprtih ruzakov, vrečk ali kovčkov, ker ti lahko hitro kaj zleze notri in nato kot slepi potnik s tabo potuje domov.
galoper
# 09.08.2017 ob 16:36
Avstralske postopke ob vstopu v njihovo državo si vzemite za vzgled. Manjka le še dezinfekcija.
galoper
# 09.08.2017 ob 16:37
Kaj pa sadeži? Med transportom lahko marsikaj prileze med pošiljke.
SF0100
# 09.08.2017 ob 16:02
Ta prekleta evropska zadržanost, da rečemu bobu bob nas bo stala glave....

jang
# 09.08.2017 ob 15:44
Google ve vse....aktinidija je v bistvu kivi poenostavljeno
zamudnik
# 09.08.2017 ob 15:57
Turisti so krivi. O milijonu pohodnikov brez meja pa nič. Pa o HIV-u itd., s čimer so precej (beri zelo) bogate določene države iz mame Afrike.
mihaf
# 09.08.2017 ob 16:22
Japonski dresnik prav lepo raznašajo ob raznih obnovah cest. Najprej bagri, potem že dresnik raste. O tem pa nič.
fotrM
# 10.08.2017 ob 00:28
Ma itak pride vse s kontejnerji v Luko Koper...
Srečni Luka
# 09.08.2017 ob 15:16
O uvozu določenih tujerodnih škodljivih organizmov z strani oblasti, se pa mora molčati.
Kobalt
# 09.08.2017 ob 22:04
Sankcije za kršitelje...?
samogledam
# 09.08.2017 ob 20:17
kdor je potoval v Novo Zelandijo ve, kaj pomenijo najstrozji varnostni ukrepi...
firtoh
# 09.08.2017 ob 18:39
Moja soseda preko spleta naroča rože,grmovnice in vodne rastline za svoj ribnik.Bolj je eksotično,bolj je fajn in pa da sosede potem sprašujejo;Joj,kje si dobila tole rožo?Mi daš za podtakjence..
Zdaj ima neke vijoličaste(cvetovi) lokvanje in eno drevo,ki je od lanske spomladi, zraslo z enega metra,na skoraj tri(je ob moji ograji in daje senco mojim psom).
pace
# 09.08.2017 ob 16:55
Namesto, da bi upoštevali zakone narave in varovali življenje, se je še tukaj za bati, da se bodo našli kakšni anti-fa in začeli preganjati Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, da so rasisti.
HOR
# 09.08.2017 ob 19:01
Sanacijo od KEMISa onesnažene Tojnice pa se iz, izgleda nameravajo nestrokovno lotiti z neavtohtonimi vrstami...
"....Tomana je najbolj v oči zbodlo to, da je v triletnem načrtu vbrizgavanje mikroorganizmov v muljasti sediment, ki naj bi ga očistili nesnage. »Za katere mikroorganizme gre? Kdo bo te mikroorganizme prispeval? Tega se v naravi ne počne, morebiti le v kakšnih čistilnih napravah. Nikoli ne boste vedeli, kaj bodo v naravi počeli avtohtoni mikroorganizmi, ki so že tam, in vneseni neavtohtoni mikroorganizmi. V načrtu sanacije piše, da bodo razgrajevali onesnaževala. To je splošen in nestrokoven termin, ki zahteva resno presojo,« pravi Toman. Problematično se mu zdi tudi vnašanje rib v potok, celo tujerodnih vrst in mladic...
LINK ali copy-paste v iskalnik
www.dnevnik.si/1042779737/slovenija/tova
rna-kemis-toman-sanacijski-nacrt-tojnice-oznacil-za-nestrokoven
graf314
# 09.08.2017 ob 18:47
Mnoge tujerodne vrste so v našem okolju brez naravnih sovražnikov precej bolj invazivne in postanejo škodljivi organizmi, ki povzročajo veliko gospodarsko škodo.

Tole se res bere, kot da ni govora o rastlinah...

Sicer pa so od vseh sort najnevarnejši GMO. To so škodljivci, ki so bili ustvarjeni in vzgajani za to, da delujejo izključno v službi kapitala, ki intenzivno siromašijo domačo zemljo in se ne sramujejo končnega cilja, ki je povsem zreducirati domačo vrsto in polastiti se njenega prostora. V tujih okoljih so sicer pogosti, vendar so nam precej bolj nevarni domači primerki, ker so prilagojeni razmeram, težje jih je prepoznati in pogosto navzven delujejo kot nenevarni.
Srečni Luka
# 09.08.2017 ob 15:08
Multikulturizem totalis
Ori
# 10.08.2017 ob 05:50
Multikulti ne deluje niti v naravi. Za vse ki kritizirajo pojavljanje migrantskih tem, naj se zavedajo, da na javni RTV vlada stroga cenzura, ki je del vseevropskega projekta velike zamenjave prebivalstva.
jang
# 09.08.2017 ob 15:40
Pohvalno...bolje pozno kot nikoli
Ampak tretji primer zgoraj - aktinidija?? Je to lahko problem v SLO? Ne poznam te vrste
fafaron
# 09.08.2017 ob 15:57
4!!!!!
alex961
# 09.08.2017 ob 15:39
Zakaj se pri rastlinah lahko uporablja izraz "tujerodne", ki se nanaša na potencialno nevarne rastline iz tujih okolij. V bistvu mi je malo vseeno, če se pojavijo škodljivci na rastlinah. Mi je pa še kako mar, kaj se vozi v čolnih preko sredozemlja in potem, v okviru porazdelitvenih kvot pride k nam!
Kazalo