Onesnaževanje

Poudarki

  • Informacijska pisarna na Vrhniki je odgovorila že na več kot 500 vprašanj občanov
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.4 od 11 glasov Ocenite to novico!
Kemis, požar
Po požaru v Kemisu imajo občani Vrhnike še veliko vprašanj o onesnaženosti okolja. Foto: PGD Vrhnika
VIDEO
Ribiške družine tožijo Kemis

Dodaj v

Zadnje analize po požaru v Kemisu: tla ponekod onesnažena, a ne zaradi požara

V Sloveniji 60 morebitnih onesnaževalcev, preventivne komisije pa ni več
14. junij 2017 ob 19:39,
zadnji poseg: 15. junij 2017 ob 09:35
Ljubljana - MMC RTV SLO, Televizija Slovenija, STA

Nova poročila o rezultatih analiz vzorcev, ki so bili odvzeti v zadnjih dneh, kažejo, da so v tleh previsoke koncentracije nekaterih onesnaževal, ki pa izvirajo iz preteklih dejavnosti. Vzorci mleka, zelenjave, cvetnega prahu in zelišč so bili pod mejnimi vrednostmi.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so prejeli poročila o kemičnem preizkušanju štirih sestavljenih vzorcev zelenjave iz Rovt, Zaplane, Velike Ligojne in Sinje Gorice. "Na podlagi prejetih rezultatov ocenjujemo, da so imenovani vzorci zelenjave skladni z zakonodajo oziroma varni za uživanje," so zapisali v skupnem sporočilu medresorske delovne skupine za usklajevanje dejavnosti po požaru v Kemisu.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin na podlagi rezultatov analize cvetnega prahu ugotavlja, da v nobenem vzorcu niso bili potrjeni nevarni dioksini in furani. So pa ugotovili prisotnost dioksinom podobnih in nepodobnih PCB-jev, pri čemer so bile najvišje vrednosti teh snovi izmerjene znotraj 1,6-kilometrskega pasu okoli Kemisa. A tudi te niso presegle akcijske meje za sveže sadje in zelenjavo oziroma polovice mejnih vrednosti po najstrožji obstoječi živilski zakonodaji – za otroško hrano (za nepodobne). Enake rezultate so dale tudi analize zelišč.

Na nekaterih območjih presežni kadmij, krom in kobalt
Zadnje rezultate analiz za vsebnost onesnaževal so dobili tudi na Agenciji RS za okolje (Arso). Te so pokazale, da so bili pod mejo določanja celotni cianid, HCH-spojine, drini, benzen, heptaklorepoksid, klordan in heptaklor. Mejne zakonodajne vrednosti pa niso presegle niti vsebnosti živega srebra, cinka, bakra, svinca, PCB (vsota), benzena, etilbenzena, drinov in HCH-spojin.

So bile pa v skladu z uredbo o mejnih, opozorilnih in kritičnih imisijskih vrednostih nevarnih snovi v tleh tudi ob drugem in tretjem vzorčenju presežene vsebnosti onesnaževal na treh lokacijah. Na travniku na območju Strmca je bila presežena mejna vrednost za kadmij, na njivi na območju Sveč hriba pa sta bili preseženi mejni vrednosti za krom in kobalt.

"Glede na to, da so bile presežene zakonodajne vsebnosti onesnaževal primerljive med vzorci, ki so bili odvzeti na globini 0-5 cm in globini 5-20 cm, izsledki nakazujejo, da so presežene zakonodajne vsebnosti onesnaževal v tleh posledica dejavnosti, ki so se zgodile pred požarom. Izjema je lokacija na območju izliva nevarnih snovi iz Kemisa v Tojnico, kjer vsebnosti preseženih zakonodajnih vrednosti onesnaževal z globino padajo (razen v primeru toluena), kar nakazuje, da so presežene vsebnosti onesnaževal posledica izliva nevarnih snovi na tla," so pojasnili na agenciji za okolje.

Ribiške družine v odškodninsko tožbo
Tri ribiške družine nameravajo vložiti odškodninske zahtevke proti podjetju Kemis zaradi onesnaženja potoka Tojnica po požaru v podjetju. V ribiških družinah se bojijo, da je onesnaženje pomorilo živelj tudi v Ljubljanici.

Predsednik Ribiške družine Vrhnika Vladimir Mikec je ob tem dejal, da še ni znano, kakšne učinke so imele kemikalije, ki jih je odneslo nizvodno, na ribe v Ljubljanici, saj tega nihče ne spremlja, so pa ribiške družine na območju Ljubljanice pozvale svoje člane, naj tam ulovljenih rib raje ne jedo. Dokončno pa bodo zahtevek oblikovale, ko bodo znani rezultati analiz rib.

Mikec je prepričan tudi, da so kemikalije iz Kemisa, ki so se usedle na dno reke Ljubljanice, pomorile ves živelj na rečnem dnu, tako kot se je zgodilo v Tojnici. Mikec je opozoril, da bo potok, ki teče mimo Kemisa, potreboval več let, da se bo regeneriral in bodo na tistem delu, ki ga je prizadelo onesnaženje, lahko spet opazovali živa bitja.

Veliko zanimanje za informacijsko pisarno
Sicer pa je informacijsko pisarno, ki so jo na Vrhniki odprli preteklo sredo, ki je namenjena vprašanjem občanov po požaru v Kemisu, doslej obiskalo 50 občanov, iz pisarne pa so odgovorili na 250 vprašanj prek elektronske pošte in več kot 300 vprašanj prek posebne telefonske številke.

Prebivalcem sta od prejšnjega tedna na voljo tudi mobilni ekipi, ki ju sestavljajo strokovnjaki za varovanje zdravja, varno hrano in analizo tal. Kot so zapisali v današnjem sporočilu za javnost, sta do danes ekipi na podlagi prejetega seznama Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) obiskali 40 naslovov prebivalcev ter dodatno vse šole in vrtce na območju občine Vrhnika.

Kako je s preventivo?
V Sloveniji imamo 60 objektov, ki lahko povzročijo onesnaženje večjega obsega, poroča novinarka TV Slovenija Erika Pečnik Ladika in ob tem dodaja, da Kemisa na tem seznamu ni, saj ni dosegal količine odpadkov, ki bi ga uvrstile na ta seznam.

Umeščanje tovrstnih objektov v prostor je izziv za številne države, v Sloveniji je pred leti nad tem bedela medresorska komisija za varno ravnanje s kemikalijami, a so jo po nekaj letih delovanja ukinili. Vlada pa ni odgovorila na vprašanje, ali namerava tovrstno skupino znova obuditi.

L. L., A. Č.
Prijavi napako
Komentarji
vnk
# 14.06.2017 ob 19:51
Prioritete. Važno da imamo Lobnika, zagovornika enakosti, o Vlasti pa raje sploh ne bi več začenjal.
dego47
# 14.06.2017 ob 22:35
Poglejte zemljevid Nijz in tam se lepo vidi širina območja,vzorce se pa pač jemlje tam,kjer paše lumpom,volitve se pač bližajo.V normalni državi bi bili vsi vodilni v državi ob taki katastrofi na licu mesta skoraj z gasilci,samo za gospodo je bilo prenevarno in so se pojavili čez par dni,čeprav sedaj zatrjujejo,da je vse varno.Pravzaprav bi morali vsi odstopiti,glede kako in kdaj so se odzvali.
Srečni Luka
# 14.06.2017 ob 21:55
Tla ponekod onesnažena, hrana pa skladna s predpisi
"Kakšno olajšanje, če bi počakale analize nam ne bi bilo treba poginiti!" pravijo mrtve ribe iz Tojnice
janez123
# 15.06.2017 ob 06:26
Kako je že tista z oslom in ledom?

Najbolj pa me skrbi, da šel Cerar osebno razlagat, kakko varno da vse je. Kakšnega lažnivega kljukca smo si izvolili?
tedomedo
# 15.06.2017 ob 06:05
Vlada je poskrbela za tak zlagan rezultat raziskave, da bi naredila mir. Dvomim, da se splača imeti tam njivo in vleči vodo iz pipe.
Krimsky
# 14.06.2017 ob 19:55
Varuh okolja?
Varuh zraka?
~
Varuh nas (pred nami samimi)?
Ori
# 15.06.2017 ob 16:52
Mladi fantje, ki so gasili morajo hoditi na preglede na UKC in težki primeri tudi na Golnik. Kot so jim povedali imajo nekajkrat večjo verjetnost da bodo v prihodnje zboleli za rakom. Medtem pa državo skrbi samo to, da ne bi slučajno bilo treba izplačati kakšne odškodnine, sedaj in pa v prihodnje.

Medtem pa nova klovnjada Pahorja, ki je obiskal gasilce. Ker po neki logiki bo po obisku lepega Pahorja rešil vse probleme. Mnogi pametni gasilci so bojkotirali Pahorjevo klovnajdo in ohranili vsaj malo ponosa. Je pa marsikdo rekel, da če bi vedel kaj se bo zgodilo ne bi šel gasit. Napako so naredili poveljniki gasilcev, ki bi morali umakniti gasilce zaradi kemijske nevarnosti. Vrhnika je nek Slovenski Černobil, kjer se kopiči ogromno kemične svinjarije. Edina stvar ki pa je pri vsem tem pomembna pa je obisk lepega Pahorja. Sramota. Naj koruptivni in pokvarjeni oblastniki pogledajo kako so podobne deponije urejene v sosednji Avstriji.

Naj se čim več mladih gasilcev izogne obiskovanje onkologije v prihodnje. Oblastnike pa bi moralo biti sram, nekateri sodijo tudi v zapore.
Marko Buh
# 14.06.2017 ob 22:13
Na spletni strani Uprave za zaščito in reševanje Kemisa ne omenjajo! Se pa Direktor Darko But smehlja na številnih protokolarnih fotkah. Očitno je čisto izgubil kompas in namesto da bi skrbel za reševanje ljudi raje promovira politike in samega sebe!
eos
# 15.06.2017 ob 19:00
Ekoterorist pa še kar na prostosti. Zaščiten s strani pomembnih političnih in gospodarskih imen.
windmaster
# 15.06.2017 ob 05:22
Analize so spodbudne, ja. Vsak trgovec ima dvoje vatle. Enega za prodajat in enega za kupovat!
Nikolaj
# 15.06.2017 ob 16:15
Iz zadnjih analiz celo izhaja, da je po požaru Kemis zemlja ponekod celo bolj čista in rodovitna, kar je ugodna podlaga za pridelovanje BIO izdelkov.
boltežar
# 15.06.2017 ob 12:51
Pri vseh člankih o kemisu pa pogrešam vzrok. Zakaj je zagorelo? Tu meni ne smrdijo samo kemikalije.
davide
# 15.06.2017 ob 09:06
Dvigneš mejne vrednosti in je stvar rešena
eos
# 15.06.2017 ob 08:50
Če pa si upa kdo poklicat g. Šestana, pa naj pričakuje arogantnost, brezbrižnost in nasprotujoče si odgovore.
jure456
# 15.06.2017 ob 12:39
lojnica je mrtva reka treba jo bo izsušit in dobro očistit najbolje da bi naredili betonsko strugo da strupi ne bi šli v zemljo vse pa plača bobinac gorenje ki ima denarja kot dreka
hepimen
# 15.06.2017 ob 08:07
Če rečejo, da so onesnaževala pod mejnimi vrednostmi, bo pa že kul...

Razen, če je mogoče kaj narobe z mejnimi vrednostmi.
kingestone
# 15.06.2017 ob 20:03
spet so kavč strokovnjaki in laična javnost najpametnejši.

zakaj se niste oglašali v socializmu, ko so strupi bruhali iz vsakega obrata ??
GORILA
# 14.06.2017 ob 20:58
Yes, sem soded od od ene te lokacije!
Kazalo