Znova se lahko pojavi žled, a ne v takšnem obsegu kot februarja. Foto: EPA
Znova se lahko pojavi žled, a ne v takšnem obsegu kot februarja. Foto: EPA

Na Notranjskem, Kočevskem in Dolenjskem bo padal rahel dež, ki pa zaradi hladne plasti sproti zmrzuje. Zato prihaja do poledice oziroma žleda, pojasnjuje dežurni vremenoslovec Andrej Velkavrh.

A večjih razsežnosti žleda ne bo, saj je padavin precej manj kot februarja letos. Se je pa, denimo, na Blokah nabrala dva centimetra debela ledena plast.

Vzdrževalci cest pripravljeni
Vzdrževalci glavnih in regionalnih cest, ki jih upravlja direkcija za ceste, so zaradi omenjene napovedi poledice že zvišali stopnjo pripravljenosti. Ob tem voznike pozivajo, naj upoštevajo razmere na cestah in vožnjo prilagodijo tako, da bodo varno prispeli na cilj.

"Glavne in regionalne ceste na območjih, kjer to narekujejo vremenske razmere, bodo ustrezno posipane in cestne službe v pripravljenosti na morebitne druge akcije iz naslova izvajanja zimske službe," so zapisali in dodali, da gre za prvo zmrzal na višje ležečih cestah v takšnem obsegu, zaradi česar za voznike velja še posebno opozorilo.

Padavin bo več od nedelje
Sneg vremenoslovci napovedujejo za ponedeljek. Konec tedna se bo namreč po Velkavrhovih besedah nad Sredozemljem razvijal globok in obsežen ciklon, ki se bo v ponedeljek pomaknil nad severno Sredozemlje, Italijo in Jadran. Padavine se bodo začele krepiti v noči z nedelje na ponedeljek, hkrati bo od vzhoda dotekal hladnejši zrak, ki bo precej znižal mejo sneženja.

Meja sneženja se bo verjetno ponekod spustila do nižin, koliko snega bo po nižinah, pa vremenoslovci še ne morejo napovedati.