Hallig Langeness na severu Nemčije. Foto: EPA
Hallig Langeness na severu Nemčije. Foto: EPA
Sever Evrope v primežu neurja

Orkan Xaver je nastal nad Grenlandijo, nato svojo pot nadaljeval na Škotskem in se potem premikal proti severnemu delu celine. Spremljajo ga obilne padavine in veter s hitrostjo do skoraj 230 kilometrov na uro.

Po zadnjih podatkih so umrli najmanj štirje ljudje. Na Nizozemskem, v Nemčiji in na Škotskem je bilo odpovedanih več poletov, oviran pa je tudi železniški promet.

Zaprli so tudi enega najdaljših mostov v Evropi, ki povezuje dansko prestolnico Köbenhavn z Malmöjem na jugu Švedske. Odpovedani so ladijski prevozi med Nemčijo, Švedsko in Dansko.

Na severu Velike Britanije so bile številne ceste zaprte, vlaki so obstali, odpovedati so morali več poletov iz Glasgowa, Edinburga in Aberdeena. Policija je ljudi pozvala, naj se ne odpravljajo na pot. Približno 25.000 domov je ostalo brez elektrike.

Na severu Škotske, pri kraju Inverness, so vremenoslovci v višavju namerili sunek vetra s hitrostjo 228 kilometrov na uro.

Nevarno plimovanje
Britanski vremenoslovci opozarjajo, da najhujše šele prihaja, predvsem z velikim plimnim valom, ki ga neurje nosi s sabo z morja.

Zaradi nevarnosti plimovanja so zaprli zapornice na Temzi, da bi London zaščitili pred morebitnimi poplavami. Opozorilo pred zelo verjetnimi poplavami velja za nižje ležeča območja na vzhodu Velike Britanije.

Okoli 22 kilometrov od obale na jugu Švedske je s krova ladje vrglo dva mornarja in kljub hitri reševalni akciji ju niso našli. V osrednjem delu Anglije je podrto drevo ubilo moškega, medtem ko je pri Edinburgu na Škotskem umrl voznik tovornjaka, ki se je prevrnil zaradi sunka vetra.

Nizozemske oblasti so opozorile pred veliko nevarnostjo poplav na severu in severozahodu države. Nemške oblasti so okrepile nadzor okoli pristaniškega mesta Hamburg.

Sever Evrope v primežu neurja