Biološki odpadki sodijo v rjave zabojnike za smeti. Foto: MMC RTV SLO
Biološki odpadki sodijo v rjave zabojnike za smeti. Foto: MMC RTV SLO
Začenja se strogo ločevanje odpadkov

Prvega julija začne veljati odredba o obveznem ločevanju in predelavi biološko razgradljivih odpadkov, ki - če jih odlagamo na deponije - sproščajo najškodljivejši toplogredni plin, metan, in so tako prave ekološke plinske bombe.

V ločeno zbiranje bioloških odpadkov je sicer vključenih le 114 slovenskih občin, ki na leto zberejo okoli 50 ton odpadkov, zato bo za občine, ki takšnega ločevanja odpadkov nimajo urejenega, to izziv, ki lahko podraži stroške ravnanja z odpadki, je za TV Dnevnik poročala Andreja Lešnik.

Odlaganje bioloških odpadkov v "navadne kante za smeti" je torej prepovedano, gospodinjstva jih morajo zbirati ločeno in odlagati v posebne, rjave zabojnike, namenjene biološkim odpadkom. Ministrstvo za vse, ki imajo to možnost, priporoča hišno kompostiranje odpadkov, ki lahko zniža stroške komunalnih storitev, saj se odvoza tega ne bo zaračunavalo.

Občine in posamezniki, ki jih bodo inšpektorji "zalotili" pri kršenju odredbe, bodo lahko kaznovani. Kazen za komunalna podjetja znaša do 10 tisoč evrov, kazni za občane pa so različne. Najvišja je v Ljubljani, kjer znaša 400 evrov.

Začenja se strogo ločevanje odpadkov