Natanko po 33 dneh je risa, ki je med ujmo zapustila svojo ogrado, spet v živalskem vrtu. Foto: ZOO Ljubljana
Natanko po 33 dneh je risa, ki je med ujmo zapustila svojo ogrado, spet v živalskem vrtu. Foto: ZOO Ljubljana
Risa ujeta
Veterinarji so jo oskrbeli. Foto: ZOO Ljubljana
Risa ujeta
Za riso bi bil Rožnik vedno manj gostoljuben, ko mu bodo pomladi zavladale množice mestnih ljudi in njihovih psov. Foto: ZOO Ljubljana

Kot so sporočili iz živalskega vrta, so našli "iglo v senu" na travniku Drenovega vrha, jo uspavali in pripeljali nazaj v živalski vrt.

Riso so ves mesec lovili tako, da so ji nastavljali živolovke, jo iskali s sledilnimi GPS-ovratnicami in preverjali klice ljudi, ki so se sprehajali po Rožniku.

V živalskem vrtu so ves čas skrbno pisali dnevnik in se, kot pravijo, naučili razmišljati po "risje".

"Od prejšnje nedelje se risa ni prikazala. V četrtek smo končno dobili sporočilo, da jo je popoldanski tekač videl malo nad Tivolijem, na Jesenkovi poti od hotela Bellevue proti Tivolskemu gradu, na ovinku pod podrtimi debli in vejami. Jesenkova pot je še vedno neprehodna in tako le malo obljudena s sprehajalci. Risa se je vrnila tja, kjer smo jo prvič iskali v nedeljo, 16. februarja. To je bil zelo dober podatek. Isti dan, malo pred 19.00 pa nam je mlad par javil, da jo je videl na travniku Drenikovega vrha, ko je šla v smeri ZOO Ljubljana.

Petek dopoldne preživimo v razmišljanju po risje. Vneto razpravljamo in postavljamo strategijo iskanja za vikend. Razmere na Rožniku so vsak dan drugačne in temu se prilagaja tudi risa. Še vedno dopoldne prespi v kakšni od številnih neobljudenih grap, pod kupi debel in vej, popolnoma neopazna za človeške oči. Na lov se odpravi popoldne, vendar zaradi gozdarskih del in vedno večjega števila sprehajalcev izbira neprehodne poti, kot je Jesenkova pot. Proti večeru, ko ni sprehajalcev, se vrača na vrhove od koder lažje sledi premikom srnjadi. Ta plen ji trenutno še najbolj diši. Prišla je na pravi okus. Po skrbni analizi smo ugotovili, da v mraku verjetno sledi srnam, ki se hodijo past na svežo travo.

V gozdu ima pred nami velikansko prednost. Po štirih nogah neslišno hodi in teče, izvrstno voha in bolje vidi. Nas se že od daleč sliši, ko lomastimo in se opotekamo skozi polomljeni gozd.

Po risje razmišljamo tudi v soboto. Ekipa s tremi strelci in ostalim osebjem zavzame Rožnik. S seboj imamo tudi družine. Do mraka prečesavamo teren, nihče je ne opazi. Ob 18.30 se potuhnemo in jo čakamo na vseh vrhovih. Okoli 19.00 se prikaže na travniku Drenovega vrha. Vodja veterinarske službe Pavel Kvapil jo zadene z uspavalom. Imel je veliko srečo, saj je prišla ovohavat njegovo psičko Reiko (po japonsko pomeni 'cvet'), ki je prosto tekala po travniku.

Risa je po strelu stekla v goščavo v smeri proti Mostecu. Vsi obmirujemo in čakamo 10 minut, da zaspi in je ne bi vznemirjali, saj sicer uspavalo slabše deluje. Če jo plašiš, se risa oddalji dlje od prostora streljanja kot sicer. Izgine nam izpred oči, počasi se že v trdni temi odpravimo za njo v strelcih, razmaknjeni na 4 metre. Skrbi nas, da bi se kam zavlekla in zaspala tako kot prejšnjo nedeljo, mi pa bi jo ponovno zaman iskali. Izkaže se, da je splezala na drevo tik ob travniku in obmirovala, vendar ne tudi zaspala. Zato smo ji dali drugo dozo, zaradi katere je končno zaspala. Zavili smo jo v odejo, jo spravili v transportni boks in odpeljali v veterinarsko ambulanto ZOO Ljubljana. Tam so jo naši veterinarji oskrbeli."

Risa ujeli že po nekaj dneh
Kot je znano, sta risa pobegnila iz živalskega vrta 3. februarja ponoči, ko je po Sloveniji pustošil žled. Med begom sta napadla in ubila gamsa, oskrbniki pa so poudarili, da nista nevarna za ljudi. Risa so ujeli v živolovko 6. februarja, riso pa so lovili kar mesec dni.