Podnebne spremembe bodo imele resen učinek na živalsko pestrost na planetu. Foto: Mojca in Jani Luštrek
Podnebne spremembe bodo imele resen učinek na živalsko pestrost na planetu. Foto: Mojca in Jani Luštrek

Številke, ki so jih premleli znanstveniki, so jasne – z vsako stopinjo, za katero se bo ozračje Zemlje segrelo, bo umrlo več vrst. Ob trenutnih razmerah bodo izumrli trije odstotki vrst, če se Zemljino ozračje segreje še za 3 °C, se odstotek izumrtja povzpne na 8,5 odstotka. Če bi se to nadaljevalo do leta 2100, bi se svet segrel za 4,3 °C, to pa bi povzročilo izumrtje že skoraj šestine vseh živalskih vrst oz. 16 odstotkov.

Avtor študije Mark Urban, ekolog in evolucijski biolog z univerze v Connecticutu, je svoje izračune naredil na podlagi analize 131 preteklih študij, ki so preučevale, kako bi se vrste odrezale v spremenjenih podnebnih razmerah. Tudi če bi svetu uspelo omejiti segrevanje na zgolj 2 °C, bi to še vedno pomenilo izumrtje 5,2 odstotka vrst.

Udarec sprememb bo za svet različen
Tveganje za izumrtje sicer ni enako za vse konce sveta. Izsledki kažejo, da je to tveganje najnižje v Severni Ameriki, kjer naj bi izumrlo okoli pet odstotkov vrst, sledi pa Evropa s šestimi odstotki. Najslabše bi se godilo Južni Ameriki, ki bi lahko izgubila kar 23 odstotkov svojih vrst, saj ima veliko živali, ki živijo na zelo omejenih območjih.

Bolje, a še vedno zelo slabo bi se godilo tudi Avstraliji in Novi Zelandiji, ki bi lahko izgubili okoli 14 odstotkov svojih vrst, saj gre za podoben primer živali, ki naseljujejo nišne ekosisteme brez mogočih alternativ.

Tveganje je sicer močno povezano tudi s hitrostjo sprememb, saj bi ob počasnejših spremembah živali imele več časa za prilagoditev. A žal vsaka dodatna stopinja pospešuje tudi tempo sprememb.