Statistika kaže, da sta zdrs in padajoče kamenje že vrsto let na prvih mestih med vzroki nesreč v naših gorah. Foto: GRS Radovljica
Statistika kaže, da sta zdrs in padajoče kamenje že vrsto let na prvih mestih med vzroki nesreč v naših gorah. Foto: GRS Radovljica
Markacija
Za planinski vzpon ali pohod si izberite primernega spremljevalca, saj so samostojni pohodi po gorah tvegani in že ob manjši poškodbi lahko usodni. Priporočljivo je, da se nanjo odpravite z nekom, ki pot dobro pozna. Foto: MMC RTV SLO
Gore
Pozanimajte se o kategorizaciji planinske poti, kar vam bo olajšalo načrtovanje vzpona in s tem omogočilo boljšo pripravo nanj. Foto: BoBo

Po podatkih Gorske reševalne zveze Slovenije je bilo letos do julija v slovenskih gorah že 180 intervencij, v več kot 50 primerih je sodeloval tudi reševalni helikopter. Težje se je poškodovalo 30 gornikov, 11 jih je obolelo, šest pa se s pohoda ni več vrnilo živih.

Zato bodo policisti na območju Julijskih Alp, Kamniško-Savinjskih Alp, Raduhe in Pece začeli izvajati preventivne akcije. Obiskovalcem gora bodo svetovali, kako naj bodo pravilno opremljeni in obuti, kako naj se varno gibajo in kaj je dobro vedeti, če naletijo na težave. Preverjali bodo tudi psihofizično stanje pohodnikov in ustreznost njihovega izbora planinske poti.

Vzroki nesreč so največkrat telesna in duševna nepripravljenost, pomanjkljiva in neustrezna oprema, neusposobljenost in pomanjkanje znanja o pravilni uporabi opreme, nepoznavanje poti ter podcenjevanje trenutnih vremenskih razmer v gorah, kjer se srečujeta zima in poletje.

Kako ukrepati, če se zgodi nesreča ali se vam poslabša počutje?
- Ko začutite znake utrujenosti ali izčrpanosti, se ustavite za daljši počitek. Ob najmanjši slabosti in bolečinah v prsih takoj prenehajte z vzponi ali sestopi. Takoj se povežite z dežurnimi na telefonski številki 112, ti pa vam bodo omogočili takojšen stik z zdravniki gorskimi reševalci, ki vam bodo lahko svetovali po telefonu, dokler ne bodo prišli reševalci.
- Če vam grozi nesreča, hranite moči in si poiščite zavetje, ko je za to še čas.
- Dolžnost vsakega obiskovalca gora je, da ob nesreči pomaga v okviru svojega znanja, izkušenj in možnosti.
- Poškodovanega najprej zavarujete pred nadaljnjimi poškodbami in mu dajte prvo pomoč.
- O nesreči čim prej obvestite gorsko reševalno službo na številko 112 ali policijo na številko 113.
Vir: Policija

Nekaj napotkov pred odhodom v gore
Pohod začnite dovolj zgodaj, da se v poletnih dneh izognete popoldanskim nevihtam oziroma opoldanski vročini. Pozanimajte se o vremenu, vzpon pa naj bo prilagojen vašemu zdravstvenemu stanju. Zavedajte se, da ko ste na vrhu gore, je pred vami še najmanj polovica poti. Če le morete, izberite za vzpon težjo pot, za sestop pa lažjo, predvsem pa ne hitite.

Od zahtevnosti poti je odvisna tudi oprema planinca. Sestavni del osebne opreme so planinski čevlji, saj je mehka obutev nevarna. O nameravani poti in času trajanja obvestite domače, ki lahko ukrepajo, če vas ob dogovorjeni uri ni domov.

Hodite po označeni planinski poti, ker se več nezgod zgodi pri hoji po brezpotjih, iskanje poškodovanih zunaj poti je oteženo. S hojo po brezpotju pa lahkomiselneži ne ogrožajo le sebe, ampak s proženjem kamenja tudi druge planince, ki se gibljejo po poteh, opozarjajo policisti.