Narasle vode Kolpe so poplavile žico. Foto: Renata Butala
Narasle vode Kolpe so poplavile žico. Foto: Renata Butala
false
Ob koncu padavin se bo meja sneženja ponekod spustila pod 1000 metrov, do torka zjutraj pa bo dež ponehal. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Opozarjali, da bo reka preplavila ograjo
Kolpa poplavila žičnato ograjo

Ponoči se bo dež krepil v zahodni polovici države, ob morju in v notranjosti bo še večinoma suho. Jutri bo v zahodni in osrednji Sloveniji deževalo, na vzhodu bo padavin malo. Jugozahodni veter se bo krepil, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

Ob prehodu fronte zvečer bodo mogoče tudi nevihte s krajevnimi nalivi. Predvidoma bo padlo od 40 do 100 litrov dežja na kvadratni meter, krajevno lahko tudi več. Krepil se bo tudi jugozahodnik, ki bo popoldne na severovzhodu in ob morju v sunkih dosegel hitrost od 70 do 90 kilometrov na uro.

V noči na torek bo dež zajel vso Slovenijo. Vmes bodo posamezne nevihte. Spet bo največ padavin v hribovitih delih zahodne Slovenije. Meja sneženja bo sprva med 1400 in 1700 metri, ob koncu padavin tudi nižje. Pihal bo okrepljen jugozahodnik, ob morju jugo. Do torka zjutraj bodo padavine ponehale in delno se bo zjasnilo. V sredo bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Zjutraj in deloma dopoldne bo po nekaterih nižinah megla. Hladneje bo. V četrtek bo oblačno. Sneženje bo čez dan od zahoda zajelo vso državo.

V ponedeljek dopoldne bodo reke v večjem delu države začele ponovno močneje naraščati. Predvidoma bodo najmočneje porasli vodotoki v porečju Vipave in drugod v Posočju, pa tudi reke Kolpa, Ljubljanica in njeni pritoki v kraškem zaledju ter Krka s pritoki. Naraščali bodo tudi drugi vodotoki v večjem delu države, zlasti na območjih osrednje, severozahodne, jugovzhodne in jugozahodne Slovenije.

Tudi morje lahko poplavlja
V ponedeljek, ob dopoldanski plimi med 8. in 11. uro in nočni plimi med 22. in 2. uro, lahko gladina morja na mareografski postaji Koper preseže višino 330 centimetrov in pri tem poplavi nižje dele obale. Zaradi močnega južnega vetra lahko značilna višina valov na odprtem morju preseže dva metra.

Predvidoma v torek dopoldne se bodo hidrološke razmere po državi začele umirjati z izjemo kraških rek, ki bodo ohranjale velike pretoke.

Opozarjali, da bo reka preplavila ograjo
Kolpa poplavila žičnato ograjo