Običajno pomori trajajo le dan ali dva, tokrat pa se vlečejo že peti dan. Foto: MMC RTV SLO
Običajno pomori trajajo le dan ali dva, tokrat pa se vlečejo že peti dan. Foto: MMC RTV SLO

S spletnih strani Uprave RS za zaščito in reševanje je razvidno, da je v več krajih v Pomurju danes ponovno pomrlo več čebel. Obvestila o pomoru so prišla iz Puconcev, kjer so čebele pomrle v več kot 100 panjih, v naseljih Dolnji Lakoš, Čentibi in v Lendavskih goricah, kjer je prav tako pomrlo okoli 100 panjev čebel, pomore pa so zaznali tudi v Radencih in Benici.

Ker se pomori čebel vlečejo že od torka, je minister za kmetijstvo Dejan Židan včeraj ob obisku prizadetega območja naročil pristojnim službam, naj okrepijo svoje nadzorne dejavnosti, veterinarski strokovnjaki pa bodo v prihodnjih dneh pomagali čebelarjem.
Predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč je pojasnil, da se pomori dogajajo predvsem na območjih oljne ogrščice, običajno pa se začnejo peti dan cvetenja. Noč pravi, da za zdaj lahko le ugibajo, zakaj je tako.

Za ugotovitev razlogov za pomor čebel je Židan pristojne službe pozval, naj čim prej predstavijo rezultate analiz vzorcev. Minister je odredil tudi, da se vzamejo dodatni vzorci tal in vode ter drugi vzorci, s katerimi bi lahko ugotovili, kaj je razlog za pomore. Dogovor je, da bodo izidi analiz znani v ponedeljek.