Narasla in deroča Mura se je začela razlivati tudi pri Petanjcih, vendar znotraj protipoplavnega nasipa. Foto: Cirila Sever
Narasla in deroča Mura se je začela razlivati tudi pri Petanjcih, vendar znotraj protipoplavnega nasipa. Foto: Cirila Sever
Pod vodo je tudi Otok ljubezni pri Ižakovcih. Foto: Cirila Sever
Mura se je razlila tudi pri mlinu na Muri pri Veržeju. Foto: Cirila Sever
Zaradi poplavljanja Dravinje je zaprta cesta med Makolami in Poljčanami. Foto: TV Maribor/Saška Jazbec
Zaradi narasle Dravinje so imeli precej dela tudi reševalci. Foto: TV Maribor/Saška Jazbec
Težave zaradi obilnega deževja

Na Velikem Boču v občini Selnica ob Dravi se je zaradi obilnega deževja utrgal plaz, ki je spolzel vse do novejše stanovanjske hiše. Gasilci so območje pokrili s plastično folijo, da ne bi bilo nadaljnjega zdrsa. Nevarnosti, da bi plaz zasul hišo, pa naj ne bi bilo več.

Poveljnik prostovoljnega gasilskega društva Slemen Robi Hadner je povedal, da se je utrgalo okoli 700 kvadratnih metrov zemljine. Prizadeto območje so si ogledale občinske službe. Plaz bodo začeli sanirati v ponedeljek.

V sosednji hiši je zaradi narasle vode v bližnjem potoku poplavilo kletne prostore, pa tudi sicer se je na območju PGD-ja Slemen preteklo noč sprožilo več plazov, a ti niso ogrožali stanovanjskih hiš.

Veliko težav na Štajerskem
Štajerski gasilci so med drugim v Rušah sprostili vodo v potoku, ki je ogrožal kletne prostore stanovanjske hiše. V Pekrah pri Mariboru so izčrpali padavinsko vodo iz kletnih prostorov stanovanjske hiše, v Zgornjem Dupleku so odstranili drevo, ki je viselo nad cestiščem, poplavilo je tudi dvorišče trgovine na Ptuju.

V Žičah je potok ogrožal dve stanovanjski hiši in dve gospodarski poslopji, zato so gasilci postavili protipoplavno zaščito. Pokrili so tudi plaz v velikosti okoli 200 kvadratnih metrov, ki je ogrožal stanovanjsko hišo v naselju Stanovsko v občini Poljčane.

V naselju Pečke v občini Makole so gasilci reševali občana iz poplavljene hiše, v Štorah pa so iz Voglajne rešili moškega, ki je zdrsnil v reko. V kraju Bele Vode v občini Šoštanj je občan padel približno pet metrov globoko v potok in si zlomil nogo.

Zapore cest zaradi poplavljenega cestišča ali plazov:

- Zameško-Kostanjevica na Krki, pri Malencah;

- regionalna cesta Laško-Breze-Šentjur, v Laškem na Trubarjevem nabrežju pri podvozu pod železniško progo;

- mejna prehoda Orešje in Imeno ter mejni prehod Hotiza na hrvaški strani.

Vodotoki se počasi umirjajo
Na agenciji za okolje (ARSO) pojasnjujejo, da so pretoki Ljubljanice, Kolpe ter vodotokov v severovzhodni in vzhodni Sloveniji - med drugim tudi Sotle, Dravinje, Rogatnice, Pesnice in Ledave - veliki. Čeprav vodotoki upadajo, se ob nekaterih strugah še vedno razlivajo.
Mura še narašča
Po podatkih ARSA je reka Mura ob 18. uri dosegla pretok 860 m3/s na vodomerni postaji Gornja Radgona in se razliva znotraj protipoplavnih nasipov. Predvidoma med 20. in 22. uro bo dosegla največji pretok okrog 900 m3/s, potem pa bo njen pretok začel upadati. V Avstriji se pretoki Mure že počasi zmanjšujejo.

Ste v svoj fotografski objektiv ujeli posledice močnega deževja? Pomagajte nam pri poročanju, pošljite svoje fotografije na lokalno@rtvslo.si.

Krka v Kostanjevici dosegla severni del otoka, a se že umirja
V Kostanjevici na Krki je voda dosegla severni del otoka in se razlila na cesto pri cerkvi sv. Jakoba. Kakšne opaznejše škode s tem ni povzročila. Tudi v občini Šentjernej se je razlila po obrežnih travnikih in lokah oz. na območju svojih običajnih razlivnih površin, objektov in naselij pa ni dosegla.

Po podatkih ARSA se je pretok Krke v spodnjem toku ustalil pri okoli 340 m3/s in se bo v noči na ponedeljek začel počasi zmanjševati.

Sava v spodnjem toku še narašča
V ponedeljek zjutraj bo močneje povečan pretok Save v spodnjem toku. Predvidoma bo dosegel opozorilni pretok in znašal okoli 1700 m3/s.

Težave zaradi obilnega deževja