Burja bo do sobote dopoldne dosegala hitrost do 140, na izpostavljenih delih tudi do 170 kilometrov na uro. Foto: BoBo
Burja bo do sobote dopoldne dosegala hitrost do 140, na izpostavljenih delih tudi do 170 kilometrov na uro. Foto: BoBo
Zaledenele reke - užitek in težava

Zaradi močnega vetra so v Luki Koper zjutraj in dopoldne začasno ustavili ladijski promet, ga nato začasno sprostili in znova zaprli ob 12.30. Burja je dopoldne poškodovala ali odkrila več streh - gasilci so tako posredovali v Lokvi, Vrbici, Divači, Pivki, Studenem, poškodovani pa sta tudi streha zdravstvenega doma Postojna in Osnovne šole Ankaran, piše na spletni strani uprave za zaščito in reševanje.

Vremenoslovci sicer napovedujejo, da bo burja zvečer, v noči na soboto in v soboto dopoldne dosegla hitrost od 100 do 140 kilometrov na uro, na najbolj izpostavljenih mestih do 170 km/h. Burja bo začela slabeti v soboto popoldne, zmerna burja bo pihala tudi še v nedeljo in ponedeljek.

Kot je za MMC v četrtek pojasnil Brane Gregorčič z agencije za okolje, so štirje rdeči alarmi zaradi burje v zadnjih 14 dneh precej več od povprečja: "Načeloma na leto izdamo enega."

Zaradi dlje časa trajajočih nizkih temperatur so zamrznile številne reke in jezera. Oglejte si fotogalerijo zamrznjene Krke.

Petek bo drugod po Sloveniji oblačen, na jugovzhodu države bo občasno rahlo snežilo, v notranjosti pa bo občasno naletaval sneg. Oblačno bo tudi v soboto, predvsem v notranjosti Slovenije bo rahlo snežilo. Pihal bo severovzhodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo med -14 in -9 (na Primorskem okoli -3), najvišje dnevne od -10 do -5, na Primorskem okoli nič stopinj.

Zmrzujejo reke, jezera
Zaradi temperatur, ki po večjem delu države že kar nekaj dni vztrajajo (globoko) pod ničlo, so zamrznili manjše (pa tudi nekatere večje) reke in jezera. Čeprav vremenoslovci opominjajo, da skorja ledu ob bregovih rek ni tako nenavadna, zdaj Gregorčič priznava, da tako debela plast ledu vseeno ni običajna: "Zdaj kaže, da so razmere podobne tistim iz leta 1985, ko sta bila dva taka izjemno mrzla vala."

Pri rekreaciji na ledu ne pozabite na previdnost!
Na upravi za zaščito in reševanje pa ob tem opozarjajo, da je treba pri rekreaciji na zeledenelih vodnih površinah paziti tudi na varnost - najpomembneje je, da ljudje na led ne hodijo sami, preden se podajo nanj, pa naj najprej preverijo debelino in barvo ledu, pregledajo naj razpoke in bodo pozorni na morebitno pokanje, svetujejo. Največjo nosilnost ima homogeni led, ki je na pogled črne barve, pojasnjujejo. Ob tem dodajajo še, da prelomi in suhe razpoke na ledu niso nevarni, zelo pa morajo biti ljudje pazljivi pri mokrih prelomih.

Zaledenele reke - užitek in težava