Veterinarska uprava RS je o prvem pojavu rakotvornega aflatoksina v koruzni krmi in mleku poročala 20. januarja. Foto: MMC RTV SLO
Veterinarska uprava RS je o prvem pojavu rakotvornega aflatoksina v koruzni krmi in mleku poročala 20. januarja. Foto: MMC RTV SLO
Aflatoksin še kar prisoten v mleku

Testi koruzne krme so v sredo pokazali na preseženo vrednost aflatoksina v krmi, ki jo je prodajala Koroška kmetijsko-gozdarska zadruga. Takrat je bila prepoved oddaje mleka določena za sedem koroških kmetij, ki so prejele okuženo krmilo.

Okuženo krmilo proizvajal Žito Intes
Hkrati je zadruga takoj ustavila prodajo krmila, katerega proizvajalec je podjetje Žito Intes, in kupce pozvala k vrnitvi krmila. Potem ko so bili vzorci mleka negativni, so prepoved oddaje mleka preklicali za štiri kmetije, pri treh pa vzorčenje nadaljujejo in zanje še velja prepoved oddaje mleka, je pojasnil vodja komerciale v Koroški kmetijsko-gozdarski zadrugi Viktor Kovač.

Podatkov o tem, koliko mleka je ostalo neoddanega na kmetijah, Kovač še nima. Zadruga pa je po njegovih besedah prodala za okoli 150 vreč po 40 kilogramov krmila proizvajalca Žito Intes. Do danes zjutraj so dobili vrnjenih 80 vreč.

Koliko vreč spornega krmila je bilo na Koroškem porabljenega, za zdaj ni znano, zadruga je o odpoklicu kupce obvestila tudi prek medijev. Kovač zagotavlja, da imajo vzpostavljeno sledljivost krme, je pa bilo nekaj krme prodane tudi v prodaji na drobno.

Pomanjkljiv nadzor pri pripravi krmnih mešanic?
Veterinarska uprava RS je o prvem pojavu rakotvornega aflatoksina v koruzni krmi in mleku poročala 20. januarja. Zaradi preseženih vsebnosti aflatoksina je Vurs najprej začasno prepovedal oddajati mleko dvema kmetijama, eni z Bleda in eni iz okolice Ljubljane, pozneje pa še štirim kmetovalcem, od katerih so trije oddajali mleko v Italijo, eden pa v mlekarno v Kobarid.

Po odkritju več vzorcev krme s preseženo vrednostjo aflatoksina je Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije pozvala ustrezne ustanove v okviru ministrstva za kmetijstvo, naj poostrijo nadzor nad živinsko krmo na slovenskem trgu - tako surovin kot že narejenih krmnih mešanic. Po mnenju zbornice strup v mleku krmljenih živali ni bila posledica neodgovornega ravnanja rejcev, temveč pomanjkljivega nadzora pri pripravi krmnih mešanic.

Aflatoksin še kar prisoten v mleku