Zaradi močnega sneženja so vremenoslovci za petek razglasili rdeči alarm. Izredne vremenske razmere pričakujejo tudi v delih sosednjih držav. Foto: Arso
Zaradi močnega sneženja so vremenoslovci za petek razglasili rdeči alarm. Izredne vremenske razmere pričakujejo tudi v delih sosednjih držav. Foto: Arso

Zaradi obilnega sneženja in močnega vetra je Arso za četrtek za večji del države razglasil oranžni alarm, za južni in jugozahodni del pa rdečega. V petek pa je rdeči alarm razglašen za večji del države, razen za osrednji, severni in severozahodni del, kjer je razglašen oranžni alarm. Rdeči oz. oranžni alarm je razglašen tudi za dele Avstrije (Koroška – rdeči alarm), Italijo (Furlanija - Julijska krajina, Lombardija – oranžni alarm) in Hrvaško (zagrebška in reška regija – oranžni alarm, karlovška in gospiška regija – rdeči alarm).

Dars, sneg
Na Darsu pravijo, da so na sneg pripravljeni. Foto: BoBo
Sneg
MOL občane prosi, naj raje kot zasebni uporabljajo javni prevoz. Foto: BoBo

Zaradi napovedanih obilnih padavin so pri SŽ-ju za četrtek in petek uvedli dodatna potniška vlaka med Sežano in Ljubljano. Vlak iz Sežane odpelje ob 5.10 in prispe v Ljubljano ob 7.03, vlak iz Ljubljane pa odpelje ob 16.53 in prispe v Sežano ob 18.44. Vlaka bosta ustavljala na postajah Sežana, Povir, Divača, Gornje Ležeče, Košana, Pivka, Prestranek, Postojna, Rakek, Planina, Logatec, Verd, Borovnica, Preserje, Notranje Gorice, Brezovica, Ljubljana Tivoli, Ljubljana.

Sneg, sneženje, zima
Arso je zaradi padavin razglasil oranžni alarm ogroženosti. Foto: BoBo

Nad zaporo meja niso preveč navdušeni v GZS-ju. Zahtevajo takojšnjo odpravo ukrepa, saj da bo slovensko gospodarstvo v nasprotnem primeru utrpelo veliko škodo. Pričakujejo, da t. i. "just-in-time" dostave ne bodo izvršene in zamike ter zaustavitve proizvodnje v slovenskih podjetjih. "Dars bi moral zagotavljati pretočnost prometa na avtocestah, ne pa iskati načine, kako ga omejiti," so še zapisali.

Opozorilo pred obilnim sneženjem in vetrom

V četrtek se bo že opoldne začelo močno sneženje, ki bo vztrajalo najmanj do petka opoldne, ko bo začelo slabeti, napovedujejo na Arsu. Temperatura bo od minus štiri do nič stopinj Celzija, na Primorskem od ene do petih stopinj Celzija.

Predvidoma bo do sobote zjutraj v vzhodni polovici Slovenije padlo od 40 do 60, krajevno pa do okoli 80 centimetrov snega. Proti zahodu ga bo manj, pričakujejo predvidoma od 20 do 50 centimetrov. Na Arsu so zato za četrtek za večji del Slovenije razglasili oranžno stopnjo ogroženosti, za petek pa rdeči alarm za večji del države.

.
Predvsem v noči s četrtka na petek in v petek dopoldne bo močan veter prenašal suh novozapadli sneg in gradil zamete v velikem delu države. Na Primorskem se bo v četrtek krepila tudi burja, ki bo predvidoma najmočnejša od četrtka zvečer do petka zjutraj. Najmočnejši sunki bodo po napovedih malo nad 100 kilometrov na uro, na izpostavljenih mestih pa bodo dosegali hitrost nad 140 kilometrov na uro. Vetrovno bo tudi drugod po Sloveniji, predvsem v višjih legah.

Morje bo v četrtek in petek zaradi burje močno vzvalovano, najvišji valovi pa lahko nekaj sto metrov od obale presežejo višino treh metrov. Visoki valovi lahko poškodujejo izpostavljene dele obale, predvsem na območju piranskega rta.

V četrtek dopoldne med 9. in 11. uro in zvečer med 21. in 23. uro ter v petek dopoldne med 9. in 11. uro lahko morje na mareografski postaji Koper preseže opozorilno višino treh metrov in poplavi nižje dele obale.

Dars: Na velike količine snega smo pripravljeni
Vodja tehnične službe na Darsu Andrej Sever je na novinarski konferenci v sredo pojasnil, da so že v stiku s sosednjimi državami in bodo v četrtek že ob 5. uri zjutraj za tovorna vozila zaprli vse mejne prehode, ob 6. uri pa bo prepovedan tudi vstop na vse avtoceste s počivališči.
Od 8. ure pa bodo skušali izločiti tudi druga tovorna vozila, saj bo zanje takrat veljala prepoved vožnje po vseh avtocestah in hitrih cestah po Sloveniji. Tudi drugim voznikom svetujejo, naj se na pot ne odpravljajo, če ni nujno.

Prvo sneženje nato pričakujejo okoli 5.30 in takrat naj bi prve ekipe že posipale ceste, ko bo na cestišču dovolj snega, pa bodo tudi spustile pluge. Najbolj naj bi snežilo na mariborskem in novomeškem območju ter v Prekmurju. Po podatkih, ki jih Arso pripravlja za Dars, naj bi skupno na območju Maribora padlo okoli 80 centimetrov, okoli 70 centimetrov naj bi padlo tudi na širšem novomeškem območju in v Prekmurju. Sever zagotavlja, da če bodo razmere na posameznih območjih zelo kritične, bodo tja preusmerili tudi ekipe iz drugih baz.

Čiščenje ljubljanske obvoznice
Za ljubljansko obvoznico Sever pravi, da se jo bodo potrudili očistiti še pred jutranjo konico. Če pa bi ob jutranji prometni konici močno snežilo, Sever opominja, da se lahko njihova vozila premikajo le tako hitro kot druga kolona vozil, zato hitreje od tega ne bo šlo.

Ob tem je vodja službe za upravljanje s prometom in prometno varnostjo Ulrich Zorin voznike opomnil, naj se v četrtek in petek na pot odpravljajo le, če je to res potrebno. Na cesti naj svojo vožnjo prilagodijo razmeram, še raje pa naj ta dva dneva uporabljajo javne prevoze, na primer vlake.

MOL: Uporabljajte javni prevoz
Podobno sporoča oddelek za zaščito, reševanje in civilno obrambo Mestne občine Ljubljana, in sicer, naj se ljudje izogibajo uporabi osebnih vozil in naj raje uporabljajo javni prevoz. Če je pot z osebnim vozilom nujna, naj preverijo, ali imajo ustrezno zimsko opremo in ali jo znajo namestiti. Ob tem naj bodo pripravljeni na zastoje, zato je priporočljivo imeti poln rezervoar goriva, odejo in toplo pijačo.

Če pride do zastoja, svetujejo, naj ljudje ustavijo vozilo ob robu cestišča tako, da bo omogočen prevoz intervencijskih vozil in plugov. Poleg tega naj avtomobile parkirajo tako, da bodo lahko nemoteno plužili ceste.

Kot še priporočajo, je, preden zapade veliko snega, priporočljivo opraviti čim več nujnih opravkov. Predvsem starejšim in gibalno oviranim svetujejo, da opravijo nakupe osnovnih življenjskih potrebščin in zdravil, ko ceste in pločniki še niso zasneženi, ter da imajo zalogo hrane in pijače za nekaj dni.
Z LPP-ja pa so sporočili, da bodo povečali pogostnost avtobusov na cestah. Potnike bodo tudi redno obveščali o izpadih avtobusov ali večjih zamudah na spletni strani www.lpp.si in na Facebooku. Potnikom ob tem svetujejo, naj se odpravijo od doma prej kot običajno, naj upoštevajo navodila voznikov in ekipe LPP-ja na terenu in se dosledno pomikajo proti zadnjim izstopnim vratom avtobusov. Starejšim potnikom in potnikom z vozički pa priporočajo, da se izognejo vožnji z LPP-jem v času prometnih konic, če je le mogoče.

Voznikom osebnih vozil svetujejo, naj ne parkirajo na avtobusnih parkiriščih in končnih parkiriščih in naj upoštevajo navodila ekipe LPP-ja. Če nastane zastoj, naj voznik osebnega vozila to ustavi ob robu cestišča tako, da bo omogočen prevoz intervencijskih vozil, plugov ter avtobusov.

V Mariboru pripravljene okrepljene ekipe
V štajerski prestolnici sta podjetji Nigrad in Snaga, ki opravljata zimsko službo, že okrepili ekipe, ki se bodo takoj odpravile na teren ter začele čiščenje in posipavanje ulic, cest in pločnikov v mestu, so sporočili z občine. Na terenu bodo za pomoč občanom tudi dodatni informatorji.

Vodstvo občine ob tem prebivalcem Maribora svetuje, naj se ne odpravljajo na pot, če to ni nujno, ter naj vračunajo daljši potovalni čas. Vse udeležence v prometu ob tem pozivajo k previdnosti in strpnosti ter hkrati priporočajo, naj raje uporabijo javni prevoz. Občani naj svoja vozila parkirajo le na eni strani ulic in na dvoriščih ter tako snežnim plugom omogočijo prehod, priporočajo.

Občani bodo lahko na sedežu podjetja Nigrad dvignili tudi do 20 kg soli za posipanje, zagotoviti pa si morajo lastno posodo. O vseh tekočih razmerah in ukrepih pa bodo prebivalce obvestili, so še dodali.

"Na pot le, če je res nujno"
Prometnoinformacijski center opozarja, da bo zaradi napovedanega večjega sneženja prepovedana vožnja za priklopnike in polpriklopnike od 5. ure zjutraj ter prepovedan vstop v državo, od 6. ure prepovedan vstop na počivališča in od 8. ure prepovedana vožnja po vseh avtocestah in hitrih cestah po Sloveniji.

Na PiC-u tudi drugim voznikom svetujejo, naj se na pot ne odpravljajo, če to ni nujno.

Zaradi burje je promet prepovedan na primorski hitri cesti med med cestninsko postajo Nanos in priključkom Ajdovščina za hladilnike in vozila s ponjavami ter na regionalni cesti Razdrto-Vipava-Ajdovščina za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do 8 ton. Za priklopnike in polpriklopnike je prepovedan tudi promet na hrvaški strani mejnih prehodov Babno Polje in Petrina.

V predoru Karavanke je promet urejen izmenično enosmerno s čakalno dobo pred predorom, ponoči pa je popolnoma zaprt zaradi del.

Bo sneg prinesel tudi odpoved pouka?
Ministrica za izobraževanje Stanka Setnikar Cankar je danes vrtcem, osnovnim in srednjim šolam ter drugim zavodom zaradi napovedanega snega poslala tudi okrožnico. V njej za petek predlaga, naj se v šolah glede organizacije šolskih prevozov in izvedbe pouka pogovorijo z ustanovitelji.

Če se bodo odločili za odpoved šolskih prevozov in pouka, naj organizirajo nujno varstvo za učence, za varen prevoz pa naj poskrbijo starši sami, je zapisala ministrica. Po njenih navedbah bo treba pouk, ki bi zaradi tega odpadel, tako v osnovnih kot v srednjih šolah nadomestiti v drugem terminu.


Zaradi obilnega sneženja in močnega vetra je Arso za četrtek za večji del države razglasil oranžni alarm, za južni in jugozahodni del pa rdečega. V petek pa je rdeči alarm razglašen za večji del države, razen za osrednji, severni in severozahodni del, kjer je razglašen oranžni alarm. Rdeči oz. oranžni alarm je razglašen tudi za dele Avstrije (Koroška – rdeči alarm), Italijo (Furlanija - Julijska krajina, Lombardija – oranžni alarm) in Hrvaško (zagrebška in reška regija – oranžni alarm, karlovška in gospiška regija – rdeči alarm).

Zaradi napovedanih obilnih padavin so pri SŽ-ju za četrtek in petek uvedli dodatna potniška vlaka med Sežano in Ljubljano. Vlak iz Sežane odpelje ob 5.10 in prispe v Ljubljano ob 7.03, vlak iz Ljubljane pa odpelje ob 16.53 in prispe v Sežano ob 18.44. Vlaka bosta ustavljala na postajah Sežana, Povir, Divača, Gornje Ležeče, Košana, Pivka, Prestranek, Postojna, Rakek, Planina, Logatec, Verd, Borovnica, Preserje, Notranje Gorice, Brezovica, Ljubljana Tivoli, Ljubljana.

Nad zaporo meja niso preveč navdušeni v GZS-ju. Zahtevajo takojšnjo odpravo ukrepa, saj da bo slovensko gospodarstvo v nasprotnem primeru utrpelo veliko škodo. Pričakujejo, da t. i. "just-in-time" dostave ne bodo izvršene in zamike ter zaustavitve proizvodnje v slovenskih podjetjih. "Dars bi moral zagotavljati pretočnost prometa na avtocestah, ne pa iskati načine, kako ga omejiti," so še zapisali.

Opozorilo pred obilnim sneženjem in vetrom