Deformirana riba iz Mehiškega zaliva. Foto: Screenshot Youtube
Deformirana riba iz Mehiškega zaliva. Foto: Screenshot Youtube

Al Jazeera namreč poroča o alarmantnem številu deformacij, najdenih pri različnih morskih živalih, tamkajšnji ribiči pa pravijo, da se nikdar do zdaj še niso srečali s tako grozljivimi in tako številčnimi mutacijami.

Veliko število škampov so našli s tumorji na glavi ali pa brez lupine na predelu glave in škrg. Nekaterim so manjkale oči, med najhujšimi deformacijami pa so tiste, pri katerih so telesa potomcev škampov ostala spojena z materinim.
Tudi številne ribe so brez oči ali pa sploh brez očesnih votlin, nekaterim manjkajo pokrivala prek škrg, najpogostejši primer pa so ribe z odprtimi ranami, čiri ali z velikanskimi izrastki na glavi ali škrgah.
Raki z luknjami, ostrige z nikljem
Številne rake so našli vsaj brez ene noge ali z luknjami v oklepu. Nekaterim oklepom je manjkal gornji del, spet drugi pa so bili deformirani tako, da njihova oblika ali velikost ne odgovarjata rakovemu telesu.
Vse deformacije pa niti niso vidne: testi, ki so jih izvedli na ostrigah, so pokazali povišane ravni niklja in vanadija, ponekod tudi arzena, kadmija, svinca in živega srebra.

Disperzanti, ki so jih uporabljali za čiščenje naftnega madeža, so obenem škodili flori in favni, kar so sicer že takrat vedeli, a skupaj z nafto so te kemikalije očitno drastično spremenile genom morskih bitij. Pred izlitjem nafte je imel v Mehiškem zalivu vsega 0,001 odstotek rib rane ali čire, medtem ko je danes takih kar 20 odstotkov, na nekaterih delih zaliva celo 50 odstotkov.