Zaradi močnega deževja so v mestu Norddeich v Nemčiji poplavljene ulice. Foto: Reuters
Zaradi močnega deževja so v mestu Norddeich v Nemčiji poplavljene ulice. Foto: Reuters
Orkan Xaver pustošil tudi po Nemčiji
Xaver pustošil po Evropi

Orkan Xaver, ki ga spremlja nevihtno vreme z orkanskimi sunki vetra, je nastal nad Grenlandijo, nato svojo pot nadaljeval na Škotskem in se potem premikal proti severnemu delu celine, proti Nemčiji in skandinavskim državam. Spremljale so ga obilne padavine in veter, ki je na Škotskem pihal s hitrostjo do skoraj 230 kilometrov na uro.

Najhujši orkan v zadnjih 50 leti?
V Nemčiji je veter pihal s hitrostjo do 155 kilometrov na uro. Oviran je bil javni promet, zaradi orkana je poplavilo pristanišče v Hamburgu, a se je gladina vode v jutranjih urah začela počasi nižati. Kljub temu se v Hamburgu bojijo, da bi lahko bile poplave tako hude kot leta 1962, ko je umrlo več kot 300 ljudi. Iz Nemčije ne poročajo o smrtnih žrtvah, nekaj ljudi je bilo poškodovanih, gmotna škoda pa je manjša, kot so pričakovali.

O žrtvi poročajo tudi iz Avstrije
Orkan Xaver je zahteval najmanj devet smrtnih žrtev. V Angliji je nevihta zahtevala najmanj tri življenja, prav tako tri smrtne žrtve je zahteval na Poljskem, na Škotskem, Danskem in v Avstriji pa po eno. Okoli 22 kilometrov od obale na jugu Švedske je s krova ladje vrglo dva mornarja, ki ju kljub hitri reševalni akciji še vedno niso našli.

Orkan je v petek dosegel tudi Avstrijo, od koder poročajo o smrtni žrtvi. Gre za voznika tovornjaka, v katerega je čelno trčil avtobus, ki ga je močan sunek vetra zanesel na nasprotni vozni pas. Nesreča je poleg smrtne žrtve zahtevala še dva poškodovana, od tega eden huje.

Ovirani letalski, železniški in ladijski promet
Po vseh državah je bil oviran letalski promet, odpovedali so polete iz Amsterdama, Hamburga, Glasgowa, Edinburga in Aberdeena. Ponekod sta obstala ladijski in železniški promet, zaprli pa so tudi enega najdaljših mostov v Evropi, ki povezuje dansko prestolnico Köbenhavn z Malmöjem na jugu Švedske. Zaradi nevarnosti plimovanja so zaprli zapornice na Temzi, da bi London zavarovali pred morebitnimi poplavami.

Več deset tisoč gospodinjstev na Škotskem, v Angliji, Nemčiji, na Danskem, Švedskem in Nizozemskem je ostalo brez elektrike.

Najmočnejši orkan?
Vremenoslovci opozarjajo, da bi lahko Xaver postal najmočnejši orkan, ki je v zadnjih letih prizadel celinski del Evrope.

Orkan Xaver pustošil tudi po Nemčiji
Xaver pustošil po Evropi