S prihodnjim letom se odpravljajo koncesije za izvajanje dimnikarskih storitev, a priprava nove ureditve se utegne zavleči. Foto: EPA
S prihodnjim letom se odpravljajo koncesije za izvajanje dimnikarskih storitev, a priprava nove ureditve se utegne zavleči. Foto: EPA

Zakon o varstvu okolja, ki je bil sprejet pred dvema letoma, namreč določa, da se sistem koncesij za opravljanje dimnikarskih storitev konča z letošnjim letom, nadomestil pa ga bo sistem licenc. Ta naj bi omogočil vsakemu uporabniku proste roke pri izbiri dimnikarja, podrobnosti novega sistema pa še niso znane.

Čeprav ministrstvo že od začetka letošnjega leta napoveduje novo ureditev, pa vse bolj kaže na to, da se bo sistem spremenil šele postopoma, na kar je nazadnje namignila tudi ministrica za okolje Irena Majcen v MMC-jevem klepetu, kjer je zapisala, da si prizadevajo za rešitev, ki bi dimnikarsko službo opredeljevala kot javno službo, bo pa verjetno potrebno prehodno obdobje, v okviru katerega se bo delo še opravljalo znotraj koncesij.

Prehodno obdobje preoblikovanih koncesij
Da bo prehodno obdobje potrebno, so nam odgovorili tudi z ministrstva za okolje in prostor, saj bodo v prehodnem obdobju "trenutnim izvajalcem dimnikarskih storitev koncesije začasno preoblikovale v licence, če bodo zanje izkazali interes in tudi izpolnjevali pogoje". Kaj to pomeni v praksi za uporabnike, ki bi dimnikarja radi zamenjali, še ni znano.

Predlog zakona, ki bo koncesije nadomestil z licencami, namerava ministrstvo v zakonodajni postopek poslati julija, na naše vprašanje, na kateri stopnji priprave je trenutno predlog, pa smo dobili pomenljiv odgovor: "Zakonske rešitve so v fazi priprave oblikovanja posameznih členov za področje proizvodov, opravljanja dimnikarskih storitev, nalog dimnikarjev, nalog imetnikov licenc, imetnikov kurilnih naprav, cen, usposabljanja, nadzora."

Se bo ponovilo desetletje nezakonitega?
Ministrstvo torej še ni blizu oprijemljive oblike zakonskega predloga, če upoštevamo to, da nameravajo zakon oddati v postopek na pragu parlamentarnih počitnic, je prehodno obdobje bolj gotovost kot verjetnost. Odprto vprašanje pa ostaja, kako dolgo in kako se bo prehodno obdobje izvajalo, pri čemer velja spomniti, da si je ministrstvo za okolje na področju vzdrževanja voda prav tako privoščilo prehodno obdobje in nezakonito podaljševalo koncesije skoraj deset let.

Tudi po uvedbi licenc dimnikarska dejavnost najverjetneje ne bo popolnoma prepuščena tržnim razmeram, saj je ministrica na predstavitvi mnenj pri parlamentarnem odboru za okolje napovedala, da bo sistem še vedno reguliran, med drugim z določitvijo pogojev za pridobivanje in morebiten odvzem licence ter z regulacijo cen.

Ni pa še znano, ali bo končna rešitev odgovornost za vzdrževanje kurilnih naprav in stanja v dimniku prenesla na uporabnika. Temu so na predstavitvi mnenj nasprotovali predvsem dimnikarji v okviru obrtne in gospodarske zbornice, medtem ko so bili predstavniki civilne družbe taki rešitvi precej bolj naklonjeni od zdaj veljavnih obveznih pregledov.

Brez nadzora nad koncesionarji
Sicer pa je prav nadzor nad izvajanjem dimnikarskih del področje, kjer je ministrstvo v preteklosti najbolj odpovedalo. Med drugim je omogočilo enemu posamezniku, da si preko različnih podjetij, ki jih ima v lasti, ustvari monopolni položaj, saj je prek svojih podjetij obvladoval koncesije za večji del Primorske in osrednje Slovenije.

Pomanjkljiv nadzor ministrstva je lastniku v tem položaju omogočal, da podjetja izčrpava, ko pa so končali kot davčni dolžniki v stečaju, pa je koncesijo preprosto prenesel na drugo podjetje v svoji lasti ali pa podjetje v lasti bližnjega sorodnika.

Dimnikarji ostali brez plačanih prispevkov
V teh okoliščinah so najkrajšo potegnili delavci, ki so v nekaterih primerih ostali tudi po več let brez plačanih prispevkov. Na ministrstvo so zato redno pošiljali prošnje za ureditev razmer, kjer so jih poleg zapadlih prispevkov obveščali tudi o zahtevah delodajalce, ki je od njih pričakoval izpolnitev norm, primerljivih z udarniškimi rekordi v nekdanji državi.

Ministrstvo je tako po številnih pritožbah šele lani odvzelo devet koncesij podjetjem, z istimi ljudmi na vodstvenih položajih, medtem ko preostale koncesije za zdaj še ostajajo. Najverjetneje pa bodo z novim letom tudi preoblikovane v licence.