Evropski parlament je Sloveniji odboril pomoč iz evropskega solidarnostnega sklada. Foto: BoBo
Evropski parlament je Sloveniji odboril pomoč iz evropskega solidarnostnega sklada. Foto: BoBo

Pomoč je sicer del svežnja, ki vključuje tudi Avstrijo in Hrvaško. Od odobrenih 14,6 milijona evrov pomoči bo Slovenija zaradi dejstva, da so jo poplave najbolj prizadele, prejela največji delež v vrednosti 14,08 milijona evrov. Hrvaški je namenjeno 286.587 evrov, Avstriji pa 240.000 evrov.

Slovenija je doslej iz evropskega solidarnostnega sklada prejela 15,7 milijona evrov. Od tega okoli 8,25 milijona evrov za financiranje izrednih ukrepov po močnem deževju septembra 2007 in okoli 7,46 milijona evrov za odpravo posledic močnega deževja in poplav septembra 2010.

Sredstva iz tega evropskega solidarnostnega sklada so namenjena članicam EU-ja pri reševanju posledic hudih naravnih nesreč, če škoda preseže 3,6 milijarde evrov ali 0,6 odstotka bruto nacionalnega dohodka (BND) prizadete članice.

Za pomoč je mogoče na podlagi zanesljivih ocen zaprositi v desetih tednih po nastanku prve škode. Pri odločanju o dodelitvi sredstev se upošteva celotna škoda, vendar se denar lahko porabi samo za stroške, ki so jih prijavile javne oblasti.

Članice so izjemoma upravičene do pomoči tudi ob "izjemnih regionalnih katastrofah", torej če škoda ne preseže določenega praga, a je prizadeta večina prebivalstva neke regije in je ocenjeno, da bo imela katastrofa resne in dolgotrajne posledice na gospodarsko stabilnost in življenjske razmere.

Evropski solidarnostni sklad je začel delovati novembra 2002, njegov letni proračun pa je zdaj omejen na milijardo evrov.