V večjem delu države sneži, ponekod v više ležečih krajih so ceste zasnežene, sneg pa se že oprijemlje vozišča tudi drugod Foto: BoBo
V večjem delu države sneži, ponekod v više ležečih krajih so ceste zasnežene, sneg pa se že oprijemlje vozišča tudi drugod Foto: BoBo
false
Sneg v Novem mestu. Foto: Uporabnik Peter
Sneženje v Sloveniji

"V precejšnjem delu notranjosti države sneži. Dopoldne je v višje ležečih krajih, na primer na Vojskem, že zapadlo pet centimetrov snega, na Voglu sedem centimetrov, na Kredarici 16 centimetrov, sicer pa nekje do dva centimetra," je pojasnil Brane Gregorčič iz Agencije RS za okolje (Arso).

Ohladitev je v Slovenijo prineslo od severovzhoda, tako je dež prešel v sneg najprej na Štajerskem, nato na Dolenjskem, v Beli krajini in na Kočevskem.

Prišlo je do velikih temperaturnih razlik, pri čemer so bile temperature zjutraj mnogo višje od temperatur čez dan. "V Črnomlju je bilo na primer zjutraj še plus 18 stopinj Celzija, zdaj pa sneži ob eni stopinji. V osmih urah je temperatura v tem kraju padla kar za 17 stopinj Celzija," je ponazoril Gregorčič.

Vabimo vas, da nam na elektronski naslov mmc-uredniki@rtvslo.si pošljete fotografije vašega zasneženega kraja.


Upočasnjen promet po Sloveniji
Zaradi snežnih razmer je cesta čez prelaz Vršič prevozna samo za osebna vozila z verigami, na cesti čez prelaz Jezerski vrh je obvezna uporaba verig, cesta Mojstrana-Vrata je med Peričnikom in Vrati zaprta. Poleg tega je na mejnem prehudu Babno Polje je zaradi slabih vremenskih razmer na hrvaški strani prepovedan promet za tovorna vozila nad 7,5 ton skupne mase.

Močna burja in sneženje
Na primorskem, kjer je sneg manj verjeten, imajo težave z burjo. Na hitri cesti med Razdrtim in Novo Gorico ter na regionalni cesti do Ajdovščine je prepovedan promet za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do 8 ton. Vremenoslovci opozarjajo, da lahko najmočnejši sunki burje popoldne in zvečer v Vipavski dolini presežejo hitrost 100 kilometrov na uro.

Sneženje v Sloveniji