Poleg domovine bodo 24. marca branili tudi okolje. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Poleg domovine bodo 24. marca branili tudi okolje. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

V dogovoru s posameznimi slovenskimi občinami bo Slovenska vojska na dan akcije angažirala približno 1.000 pripadnikov in pripadnic, ki bodo z več kot 80 vojaškimi tovornimi vozili sodelovali pri čiščenju divjih odlagališč na 63 lokacijah po Sloveniji, so sporočili z ministrstva za obrambo.
Vojska bo tako sodelovala na devetih lokacijah na Primorskem, sedmih na Notranjskem, štirih v Ljubljani in njeni okolici, 15 na Gorenjskem, 14 na Dolenjskem, štirih na Koroškem, devetih na Štajerskem ter na eni lokaciji v Prekmurju. Drugi pripadniki in pripadnice Slovenske vojske se bodo v akcijo vključili v svojih lokalnih okoljih.

Pred sobotno vseslovensko akcijo bodo pripadniki in pripadnice Slovenske vojske očistili zemljišča, ki so v lasti ministrstva za obrambo, vojašnice, skladišč in drugih objektov Slovenske vojske, pa tudi neposredno okolico teh objektov. Odpadke bodo zbirali ločeno in jih prenesli na zbirne kraje, ki jih bo določil organizator okoljske akcije.
K prostovoljni udeležbi v akciji Očistimo Slovenijo 2012 v svojih lokalnih okoljih bodo pozvani tudi zaposleni na Upravi RS za zaščito in reševanje ter pripadniki različnih prostovoljskih in drugih organizacij in društev na lokalnih ravneh, ki delujejo na področju zaščite in reševanja ter pomoči ob naravnih in drugih nesrečah.