Letos je prvi sneg v nižinah zapadel nekoliko pozneje kot lani, ko je prvič snežilo konec novembra. Foto: Uporabnik MojegaSpleta Slovencl
Letos je prvi sneg v nižinah zapadel nekoliko pozneje kot lani, ko je prvič snežilo konec novembra. Foto: Uporabnik MojegaSpleta Slovencl
Sneg
Tudi v Ljubljani je sneg pobelil ceste. Snežilo naj bi do srede, ekstremno nizkih temperatur pa ni pričakovati. Foto: MMC RTV SLO
Sneg
V Kranju se je že ob šestih zjutraj sneg oprijemal cestišča. Zgodilo se je tudi nekaj manjših nesreč, številni gorenjski vozniki pa so se seveda najbolj jezili zaradi zastojev na koncu gorenjske avtoceste v Ljubljani, saj je predor Šentvid zaprt. Foto: MMC RTV SLO
Zima povzročila težave v prometu
Zimska služba je že na delu

Meja sneženja se je danes spustila do nižin. Nekaj snežink so dočakali celo na Primorskem. Ceste že od jutra posipavajo s soljo, plužijo pa še ne, saj je snega premalo.

Snežilo naj bi še jutri, vendar ekstremno nizkih temperatur zaradi oblačnosti ni pričakovati. Na Primorskem bo še naprej pihala močna burja, ponekod v notranjosti pa severovzhodni veter.

Po podatkih Agencije za okolje se bo sneg v nižinah obdržal, saj v naslednjih 10 dneh ne pričakujejo otoplitve. V visokogorju snega za zdaj ne bo veliko, zapade ga lahko od 10 do 20 centimetrov. To bo suh sneg, debele osnove pa ni, tako da naravnega snega na smučiščih še ne bo.

Je sneg pobelil tudi vaš kraj? Naložite fotografije na Moj splet.

Močna burja ovira promet
Kot so za MMC povedali na Prometno-informacijskem centru, na glavnih cestah in avtocestah sneženje ne povzroča več težav. Ker na nevarnih območjih ne sneži, težav s plazovi in neprevoznimi cestišči ni.

Zaradi burje je na cestah med Ajdovščino in Podnanosom prepovedan promet za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami skupne teže do osem ton in avtobuse.

Promet je sicer povečan še okoli Trebnjega in na gorenjski avtocesti pred izvozom Ljubljana Šentvid, saj je do 22. decembra zaprt Šentviški predor.

Zaradi snega na cestišču so na prelazu Ljubelj in Vršič obvezne verige.

Sicer pa so najdebelejšo snežno odejo so meteorologi v Ljubljani izmerili februarja 1952, ko je zapadlo meter in pol snega. Letos je prvi sneg v nižinah zapadel nekoliko pozneje kot lani, ko je prvič snežilo konec novembra.

Koliko je v Ljubljani snežilo v zadnjem desetletju

Leto

št. dni s
snežno
odejo

maksimalna
višina
snežne odeje

št. dni s
sneženjem

2001

21

14 centimetrov

9

2002

9

7 centimetrov

5

2003

7

4 centimetrov

3

2004

0

0

1

2005

24

40 cenitimetrov

9

2006

0

0

0

2007

9

2 centimetra

5

2008

2

8 centimetrov

1

Zima povzročila težave v prometu
Zimska služba je že na delu