Zasneženo jutro na Dolenjskem. Foto: MMC RTV SLO/TKB
Zasneženo jutro na Dolenjskem. Foto: MMC RTV SLO/TKB
Sneg je pobelil državo, a se ne bo povsod obdržal. Foto: Uporabnik MMC-ja Ruav

Prvo močnejše sneženje letos je sicer minilo brez večjih težav, zaradi novozapadlega snega pa so imeli gasilci ponoči po vsej državi ogromno dela s številnimi podrtimi drevesi in vejevjem na cestiščih, ki so ovirala promet.

Največ dreves, ki so zaradi teže snega padla na cesto, je bilo na na Dolenjskem in Štajerskem oziroma v občinah Brežice, Novo mesto, Krško, Sevnica, Slovenske Konjice, Maribor, Slovenska Bistrica, Ptuj in Slovenj Gradec.

Podrta drevesa so v občini Krško poškodovala tudi kable na železniški napeljavi, daljnovod v občini Velike Lašče, v občini Šmartno pri Litiji pa je padlo drevo podrlo kozolec.

Največ snega zapadlo na Kočevskem
Vsa podrta drevesa pa so gasilci zdaj že odstranili, so sporočili iz Uprave RS za zaščito ni reševanje. Prav zaradi mokrega in težkega snega in posledično podrtih dreves pa je bila ponekod motena tudi oskrba z električno energijo.

V petek je sicer največ snega zapadlo na Kočevskem, kjer je bila snežna odeja po podatkih agencije za okolje (Arso) visoka 26 centimetrov. V Novem mestu je zapadlo 24 centimetrov snega in v Črnomlju 19 centimetrov.

Razveselilo nas je sonce
Na Agenciji RS za okolje za prihodnje dni napovedujejo suho vreme. V nedeljo, ponedeljek in torek bo zmerno do pretežno oblačno, možnost padavin pa bo majhna.

Danes pa bo suho in sončno po vsej Sloveniji, le v jugovzhodnih krajih bo ostalo precej nizke oblačnosti. Zaradi novozapadlega snega je v visokogorju znatna splošna nevarnost plazov. Posebej nevarna so strmejša pobočja.

V nedeljo bo mraz pritisnil še bolj, saj bodo najnižje jutranje temperature od -10 do -6, na Primorskem od -2 do 0, najvišje dnevne od -3 do -1, na Primorskem do 8 stopinj Celzija. V ponedeljek in torek bo pretežno oblačno. Možnost padavin bo majhna.


Nevarnost snežnih plazov!

Gorski reševalci opozarjajo, da so razmere v gorah slabe, še zlasti po zadnjem sneženju, in v prihodnjih dneh odsvetujejo hojo v visokogorje.

Po besedah predsednika komisije za reševanje iz plazov pri Gorski reševalni zvezi Klemna Volontarja ljudi hitro zavede prepričanje, da planinsko pot poznajo, saj se pogosto tudi pozimi odpravljamo po ustaljenih poteh. To velja poleti, pozimi pa je tako prepričanje lahko tudi usodno, je povedal za Radio Slovenija.

Posebej z zahodnih Julijskih Alpah je v preteklih urah zapadlo veliko novega snega na zelo trdo podlago, zato bo v gorah še nekaj dni zelo velika nevarnost plazov.


Tako je videti sobotno jutro na Ptuju: