Vremenoslovci za prihodnje dni Avstriji napovedujejo še več snega. Foto: EPA
Vremenoslovci za prihodnje dni Avstriji napovedujejo še več snega. Foto: EPA
Avstrija
Številne ceste pri naših severnih sosedih so neprevozne. Foto: EPA

Na zahodu Avstrije so zaradi snega, ki ga je od četrtka ponekod zapadlo do 120 centimetrov, zaprli številne ceste in železniške proge.

Številni ljudje so ostali ujeti v vozilih. Na Tirolskem je plaz zasul žensko in dva otroka, je poročal ORF. Plaz jih je ujel v avtomobilu na nekem parkirišču. Otroka so odkopali nepoškodovana, ženska pa je dobila lažje poškodbe.

Številni kraji odrezani od sveta
V širši kolici Salzburga so zaradi močnega sneženja zaprte manjše alpske ceste. Na Tirolskem je okoli 7.200 gospodinjstev brez električne energije, saj so napeljavo na več mestih poškodovala padla drevesa.

Avstrijske oblasti svarijo pred veliko nevarnostjo plazov, zaradi česar so z območij nad Innsbruckom evakuirali tudi nekatere prebivalce. Številni kraji so zaradi neprevoznih cest odrezani od sveta, tudi med smučarji priljubljeni manjši turistični kraji, kot so Stuben, Zürs in Lech.

Zaprte železniške proge
Samo na območju Arlberga je od petka ujetih na tisoče smučarjev. Mnogi od njih so sicer izkoristili nekajurno obdobje, ko so ceste do smučišč odprli, in so pohiteli domov, saj je bilo napovedano novo sneženje iz švicarske smeri.

Kraj Gargellen na Predarlskem je, potem ko je zapadlo več kot meter novega snega, znova odrezan sveta, saj je zaradi nevarnosti plazov cesta zaprta vsaj do ponedeljka. Zaradi nevarnosti plazov je v pripravljenosti več vojaških helikopterjev.

Zaprte so tudi železniške proge, na katere so se ponekod zrušila drevesa. Do nedelje popoldne naj bi ostala zaprta proga med krajema Bludenz in Ötztal na Tirolskem, ki je del železniške povezave med Dunajem in Innsbruckom ter skrajnim zahodom Avstrije in Švico. Zaprti sta tudi železniški povezavi med Tirolsko in jugom Nemčije. Avstrijske železnice težave rešujejo z nadomestnimi prevozi z avtobusi.

Sneg pobelil tudi Bolgarijo
Sneg povzroča nevšečnosti tudi v Bolgariji. Največ težav je v prometu, saj številne pomembne ceste niso prevozne, na stotine krajev nima elektrike. Izpad električne energije je v soboto za več ur ustavil več potniških vlakov na progi med Sofijo in Burgasom ob Črnem morju.