V teh visokih temperaturah za vse veljajo splošno znani ukrepi -  da se izogibamo večjim naporom in gibanju na prostem, da bivamo v hladnih prostorih, da dovolj pijemo, pri čemer se izogibamo alkoholu. Foto: Reuters
V teh visokih temperaturah za vse veljajo splošno znani ukrepi - da se izogibamo večjim naporom in gibanju na prostem, da bivamo v hladnih prostorih, da dovolj pijemo, pri čemer se izogibamo alkoholu. Foto: Reuters
Slovenija
Zaradi vročine se je treba izogibati fizičnim dejavnostim na prostem. Foto: BoBo
Zaradi vročine čedalje več zdravstvenih težav
Vročina se bo še stopnjevala

Prevladujejo srčni in sladkorni bolniki ter bolniki z ledvičnimi boleznimi, je za Radio Slovenija pojasnila Jana Ambrožič z internistične prve pomoči.

Kot dodaja, je zlasti za te bolnike v tem času pomembno, da si redno merijo krvni tlak, srčni utrip in druge parametre. V primeru odstopanj pa naj se posvetujejo z zdravnikom.

V primeru hujših težav, naj poiščejo prvo pomoč. "Če bi na primer začeli bruhati in s pitjem ne bi mogli nadomeščati tekočine, ali pa če nastopi hud glavobol, prsne bolečine, težave z dihanjem ... skratka, nekaj hudega, kar je povsem neobičajnega in ne mine niti po počitku, po pitju tekočine," pojasni Ambrožičeva.

Na urgenco le, če je nujno
Po besedah nadzornega travmatologa Simona Hermana pa na poškodbah zaradi vročine več poškodb kot običajno ne opažajo: "Že od začetka maja, ko se je vreme nekoliko stabiliziralo, od 200 do 250 poškodovancev vsak dan, od tega med štiri in šest, pa tudi osem nujnih operacij dnevno."

Je pa bilo v drugi polovici junija nenavadno veliko padcev ljudi z dreves: "Predvsem so prevladovale češnje. Nekaj je bilo tudi zelo hudih poškodb zaradi teh padcev."

Kot še dodaja Herman, skušajmo, če je le mogoče nesreče preprečiti, na urgenco pa pojdimo le, če je nujno. Ekipe na ljubljanski urgenci, kljub več bolnikom in ponesrečencem v teh poletnih mesecih niso okrepljene, zato morajo zdravniki delati dlje in več, je poročala Simeona Rogelj.

Vročine še zdaleč ne bo konec
Najbolj neznosno vroče je bilo danes v Črnomlju, namerili so 37 stopinj, vročinski val pa se bo po napovedih vremenoslovcev še stopnjeval. Osvežiti se je bil otežko tudi v morju, kjer je temperatura popoldne dosegla 30 stopinj Celzija.

Po podatkih samodejnih postaj, ki jih objavlja agencija za okolje, so temperature danes ponekod že dopoldne presegle 30 stopinj Celzija. Najbolj vroče je bilo v Novi Gorici, kjer so namerili 34 stopinj Celzija.

V Kopru in Portorožu so dopoldne namerili 33 stopinj Celzija, v Mariboru, Lendavi in Krškem pa 32. Celo v Babnem Polju, ki je med najhladnejšimi kraji v Sloveniji, se je živo srebro povzpelo že do 30 stopinj Celzija, tako kot denimo v Ljubljani.

Arso je zaradi velike toplotne obremenitve za celotno državo razglasil oranžno stopnjo vremenske ogroženosti.

Presežena koncentracija ozona
Opozarjajo tudi na visoko koncentracijo ozona, ki je danes na merilnem mestu Koper že presegla opozorilno vrednost.

Ljudem priporočajo, da ob vročih, jasnih in sončnih dneh, ob katerih so povišane koncentracije ozona, prostore zračijo zjutraj in v delu dopoldneva. Popoldne naj ostanejo v zaprtih prostorih, saj so tam koncentracije ozona nižje.

Fizičnim dejavnostim na prostem se je treba izogibati. Če že, jih je najbolje izvajati zjutraj, ko so koncentracije ozona nižje. Te so sicer najvišje med 12. in 17. uro, na Primorskem in ob Obali pa med 12. in 19. uro.

Ohladitve še ne bo
V ponedeljek bo po pričakovanjih nekoliko manj vroče, a predvidoma še vedno nad 30 stopinjami, nato naj bi se vročina vsaj do četrtka spet stopnjevala. Od petka bo predvidoma nekaj več možnosti za krajevne nevihte, mogoča osvežitev pa se nakazuje predvsem okrog nedelje.

Zaradi vročine čedalje več zdravstvenih težav
Vročina se bo še stopnjevala