Na Dolenjskem in v Posavju se je v soboto zvečer bliskalo in grmelo kot za stavo. Foto: BoBo
Na Dolenjskem in v Posavju se je v soboto zvečer bliskalo in grmelo kot za stavo. Foto: BoBo

Ob 20.26 je v Dobravi (občina Trebnje) zaradi udara strele zagorelo na gospodarskem poslopju. Požar, ki je poškodoval lesen napušč strehe in del spravljenega sena, so pred prihodom gasilcev pogasili domačini. Na kraj so bili napoteni gasilci PGD-jev Dobrnič, Vrhtrebnje in Vrhe. Pregledali so poslopje in požarno varovali objekt, piše na spletni strani Uprave za zaščito in reševanje.

Zagoreli ostrešji dveh hiš
Malce pozneje (ob 20.35) je v naselju Reber v občini Žužemberk zaradi udara strele zagorelo na stanovanjski hiši, pri čemer sta bila poškodovana ostrešje in del zaščite na stropu mansardne hiše. Malo po pol deseti pa je zaradi udara strele zagorelo ostrešje stanovanjske hiše v naselju Malkovec. Pred prihodom gasilcev so domačini že pogasili okoli tri kvadratne metre opaža in štiri nosilce strehe. Gasilci PGD-ja Tržišče so ohladili morebitno tlenje nosilcev in strokovno pregledali celotno kritino, dežurni delavec Elektra Celje pa je pregledal električno napeljavo in za nekaj časa izključil gospodinjstvo iz omrežja.

Vrstili so se tudi številni udari strele v daljnovode - ob 21.11 je v Pavli vasi (občina Sevnica) zaradi udara strele brez električne energije ostalo okoli 134 gospodinjstev v občini. Napako so delavci Elektra Celje odpravili do pol ene ure zjutraj. Brez elektrike so ob 20.38 ostali tudi na Rakovniku (občina Šentrupert), okoli pol desetih je strela udarila v električno napeljavo stanovanjske hiše na Blanci v sevniški občini. Na širšem območju občine Semič pa bili so zaradi okvare na daljnovodu brez električne energije med deveto in pol enajsto.

Ob 22.16 so brez električne nergije ostali tudi v občini Hajdina Okoli 1206 odjemalcev jo je znova dobilo ob 23.11.

V Dobovi voda zalila podvoz, na Čatežu naplavila blato
Močni nalivi pa so nevšečnosti povzročali v prometu - v Dobovi (občina Brežice) je meteorna voda zalila podvoz, na Čatežu ob Savi je na cesto naplavilo blato in veje, v Zdolah pa je cestišče zalila meterorna voda. V občini Straža je zaradi obilnega deževja voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše, na cesti Zbure-Škocjan pa se je zaradi obilnih padavin udrla cesta.

Močan veter je ob 22.34 je v naselju Zgornja Pristava (občina Videm) na cestišče podrl drevo, na avtocesti Novo mesto―Obrežje pri kraju Bela Cerkev pa sta zaradi močnega naliva v naletu trčili dve osebni vozili. V nesreči ni bilo poškodovanih.