Sašo Sandič je vodnik službenega psa, zaposlen na Policiji Koper. Foto: Radio Koper/Loredana Vergan
Sašo Sandič je vodnik službenega psa, zaposlen na Policiji Koper. Foto: Radio Koper/Loredana Vergan
false
Sandič kot vodnik psa dela dvanajst let, pred štirimi leti pa je odšel v Firence, na tečaj vzgoje oziroma prevzgoje psa k Luigiju Polveriniju, znanemu psihologu za pse. Foto: Radio Koper/Loredana Vergan

Sandič je vodnik službenega psa, zaposlen na Policiji Koper. V svojem prostem času dela kot terapevt za vedenjske motnje psov. Izkušenj mu nikakor ne manjka. Teorijo uspešno prenaša v prakso in vesel je svojih uspehov - to pa so srečni psi in njihovi več kot zadovoljni vodniki.

Kot vodnik psa dela dvanajst let, pred štirimi leti pa je odšel v Firence, na tečaj vzgoje oziroma prevzgoje psa k Luigiju Polveriniju, znanemu psihologu za pse.

Treba se je postaviti v kožo ljubljenčka
"On mi je odprl oči, da moramo pse dejansko vzgajati oziroma moramo biti mi za njih vodje in da psi čutijo ter razmišljajo tako kot mi. Sicer je njihovo razmišljanje podobno razmišljanju tri ali tri leta in pol starega otroka, ampak razmišljajo tako kot mi. Vedno pravim, da se moramo postaviti v kožo svojega ljubljenčka, da vemo, kaj on razmišlja in kaj čuti. Ko lahko to naredimo, nam bo življenje z njimi zelo lahko," je povedal Sandič.

Kaj je maltretiranje psa?
V Italiji je spoznal tudi druge vidike pasje psihologije. "Seminar je potekal na podlagi psiholoških problemov, ki jih imajo psi oziroma ki jih mi naredimo tem našim psom. Psi so preprosta bitja: ali smem to narediti ali ne smem, ali me boš za to stvar kaznoval, pohvalil ali ignoriral. Treba je imeti občutek, kdaj psu povedati, kaj je dobrega naredil in kaj slabega. Ni treba imeti občutka, da psa maltretiraš, če veš, zakaj si določeno stvar naredil. To ni maltretiranje. Maltretiranje je, če smo mi na psa jezni pet minut, deset minut, dve uri po tem, ko je nekaj naredil, ali pa celo naslednji dan. Pes takrat res ne ve, zakaj smo mi jezni nanj, in takrat pes trpi," je pojasnil.

Pes pove, kaj vodnik dela in česa ne
Ko ga vodnik psa prosi za pomoč, se Sandič z njim in psom najraje sreča v okolju, kjer je več ljudi, in tam, kjer se pes počuti domače. Pravi, da v urbanem okolju marsikaj izve iz tega, kako se vodnik s psom sprehaja, kako z njim ravna, kako se z njim pogovarja. "Meni pes točno pove, kaj njegov vodnik dela in česa ne dela," je dejal in dodal, da največkrat sam ugotovi, kaj je s psom narobe, preden mu to pove vodnik. Razmišljanje, da smo mi lastniki psa, moramo pozabiti. Mi moramo biti njihovi vodniki. To pomeni, da moramo psa voditi skozi življenje.

Vabljeni k poslušanju oddaje Živalski blues. Oddaja je na sporedu vsako sredo ob 10.30 na Radiu Koper.

Živalski blues: Strokovnjak za vedenjske motnje psov
Živalski blues: Strokovnjak za vedenjske motnje psov