Ban je na obisku v Beli hiši pohvalil dogovor glede iranskega jedrskega programa, spremembo politike do Kube in Obamov nedavni obisk Afrike ter vse to označil kot Obamove zgodovinske diplomatske dosežke. Foto: Reuters
Ban je na obisku v Beli hiši pohvalil dogovor glede iranskega jedrskega programa, spremembo politike do Kube in Obamov nedavni obisk Afrike ter vse to označil kot Obamove zgodovinske diplomatske dosežke. Foto: Reuters
Obamove načrte za zmanjšanje izpustov pozdravljajo kot pogumne in vizionarske. Foto: Reuters

Obamo je tako danes obiskal generalni sekretar ZN Ban Ki Mun in pohvalil "vizionarsko vodstvo predsednika na področju podnebnih sprememb".

Prvi mož ZDA je ob tem povedal, da se Združeni narodi ni soše nikoli spoprijemali s toliko izzivi kot zdaj, pri čemer pa imajo polno podporo ZDA. Posebej je poudaril nujnost podnebnega dogovora v Parizu konec leta in dodal, da vrh svetovnih voditeljev enostavno mora uspeti.

Ameriške načrte pozdravlja tudi evropski komisar za podnebne ukrepe in energijo Miguel Arias Canete, ki meni, da daje načrt "nov zagon" pred podnebno konferenco. Načrt po njegovem mnenju kaže na "obvezo ZDA, da z nacionalnimi ukrepi podpre svojo mednarodno podnebno obljubo". "Če bo načrt v celoti izpolnjen, lahko v ZDA povečajo delež čiste energije in pospešijo prehod na nizkoogljično gospodarstvo," je še zapisal evropski komisar.

Načrtu navdušeno ploskajo tudi okoljevarstvene organizacije. Mednarodna nevladna organizacija WWF (Svetovni sklad za naravo) ob tem celo ugotavlja, da ZDA v teh prizadevanjih presegajo EU. Direktorica pisarne Genevieve Pons-Deladriere je dejala: "Evropska unija zaostaja za ZDA, ko govorimo o vprašanju izpustov toplogrednih plinov." WWF tako poziva EU, naj sledi ZDA in predstavi svoje standarde, saj za to ni nobenih ovir.

Hollande hvali "pogumnega" Obamo
Obamove načrte je pohvalil tudi francoski predsednik Francois Hollande in jih označil za "velik prispevek" k napredku prihajajoče pariške konference o podnebnih spremembah. Hollande je ob tem pozdravil tudi Obamov "pogum".

Ukrepi naj bi gospodarstvo stali okrog 8,4 milijarde dolarjev na leto, a ameriška administracija zagotavlja, da bo do leta 2030 čista korist dosegla 46 milijard dolarjev. Izpuste bodo morali zmanjšati v termoelektrarnah. "Ta načrt je ključen korak v dekarbonizaciji ameriškega gospodarstva," je poudaril Hollande.

Obama bo svoj načrt prinesel s seboj decembra v Pariz na podnebno konferenco Združenih narodov, kjer bodo skušali najti naslednika kjotskega protokola. Na konferenci naj bi dosegli omejitve izpustov, ki bi zagotovili, da splošna temperatura ne bo porasla za več kot dve stopinji Celzija glede na predindustrijske ravni. Hollande je danes poudaril, da bo Francija najbolj razvite države pozvala, naj "prevzamejo svojo odgovornost".
Edine kritike prihajajo od republikancev
Po pričakovanju pa Obamov načrt povečini kritizirajo predstavniki republikancev, kar je pričakoval tudi sam predsednik. "To ni načrt za čistejšo energijo, ampak za drago energijo. V nacionalno gospodarstvo bo zarezal kot z žago. Države, kot je moja, in tudi veliko drugih guvernerjev bo prizadetih. Sem skavt, vedno so nas učili, da počistimo za sabo. Tako hočem ravnotežje med trajnostno naravnanim okoljem in trajnostno ekonomijo," je dejal republikanski guverner Wisconsina Scott Walker, ki se sicer poteguje za predsedniško nominacijo.

Nekateri, še posebej upravljavci termoelektrarn in premogovniki, so napovedali celo tožbe proti ameriški vladi.