Za psa je delo z nosom nekaj povsem naravnega. Težave pri motivaciji imajo le pretirano razvajeni psi, ki navadno brez truda dobijo vse, kar želijo. Vendar pes bolj uživa, ko se mora za hrano potruditi, pravijo člani skupine K9. Foto: EPA
Za psa je delo z nosom nekaj povsem naravnega. Težave pri motivaciji imajo le pretirano razvajeni psi, ki navadno brez truda dobijo vse, kar želijo. Vendar pes bolj uživa, ko se mora za hrano potruditi, pravijo člani skupine K9. Foto: EPA


Psi lahko prepoznavajo različne vonje do 10.000-krat bolje kot ljudje. David Pogačnik, Andrej Žunič in Jure Pribičevič iz skupine K9detektor to zelo dobro vedo. Svoje znanje so že posredovali tudi drugim inštruktorjem, ki bodo v prihodnjih mesecih začeli tečaje po Sloveniji.
Sorodna disciplina reševanju
"Že nekaj časa smo razmišljali, kako bi našim strankam, ki imajo malo bolj razposajene ali problematične pse z veliko energije, približali šport, ki bi bil primeren za vse pasme in ki bi ga bilo mogoče trenirati doma. Dobili smo idejo, da naredimo delo z nosom. To je zelo sorodna disciplina reševanju. Vsi trije izhajamo iz reševalnega športa in smo na tem področju kar strokovnjaki, tako da je bil to za nas kar logičen korak naprej. Ljudem ponudimo to, kar že delamo s svojimi psi, ampak na malo drugačen način," je dejal Pribičevič. Žunič je dodal: "Disciplina je zelo podobna reševanju ali pa delu s psi za specialistično uporabo v policiji, vojski ali carini. Na ta šport gledam kot na šport, ki je zelo primeren za zaposlitev tako rekoč vseh psov."
Glede napredka psa skoraj ni omejitev
Ko vodnik spozna osnove, lahko to disciplino trenira kjer koli. Pribičevič je dodal, da je disciplina primerna za pse vseh pasem in vseh starosti, Žunič je še razložil, kako poteka vadba: "Najprej moramo psa seznaniti z vonjem, ki ga išče. V našem primeru uporabljamo razna eterična olja. Na različnih stopnjah dodajamo vonjave, tako kot se dela s psi za specialistično uporabo. Ko enkrat pri psu določen vonj povežemo z nagrado, pa je vse prepuščeno samo še naši domišljiji. Spodbujamo lahko vztrajnost psa, natančno nakazovanje, boljšo koncentracijo. Glede napredka psa tukaj skoraj nimamo omejitev."
S smrčkom povezani najmočnejši pasji nagoni
Za psa je delo z nosom nekaj povsem naravnega, zato se morajo tega športa naučiti predvsem skrbniki, ki so pri drugih disciplinah večinoma zanemarjali smrček, s katerim so povezani najmočnejši pasji nagoni. Težave pri motivaciji imajo le pretirano razvajeni psi, ki navadno brez truda dobijo vse, kar želijo. Vendar pes bolj uživa, ko se mora za hrano potruditi, pravijo člani skupine K9.
Celotnemu pogovoru v oddaji Živalski blues, ki je na sporedu vsako sredo ob 10.30 na Radiu Koper, lahko prisluhnete spodaj.

Živalski blues: K9 detektor
Živalski blues: K9 detektor