Čokolada je zaradi snovi teobromin neprimerna za živali. Svojemu psu pa lahko (v zmernih količinah) ponudite pasjo čokolado, ki ima manjši delež samega kakava. Foto: BoBo
Čokolada je zaradi snovi teobromin neprimerna za živali. Svojemu psu pa lahko (v zmernih količinah) ponudite pasjo čokolado, ki ima manjši delež samega kakava. Foto: BoBo
Jajca
V surovih jajcih je snov, ki se ji reče avidin in preprečuje absorpcijo vitamina B, zato je bolje, da psu namesto surovega jajca ponudite kuhanega. A treba je paziti na količino, ne sme se pretiravati! Foto: BoBo
Grozdje
Grozdje je za pse neprimerna hrana, saj lahko v večjih količinah povzroči odpoved ledvic. Foto: BoBo
Mleko
Mleko je sicer bogat vir beljakovin, a je za pse lahko problematično, saj vsebuje mlečni sladkor. Foto: BoBo
Krompir in čebula
Kuhan ali pečen krompir, ki ni masten, je odličen priboljšek ali poslastica za vašega psa. Surov krompir pa absolutno ne! Prav tako svojemu ljubljenčku raje ne ponujajte čebule. Foto: BoBo

V naših kuhinjah je tudi hrana, ki psom lahko povzroči težave. Ena izmed njih je čebula. "Čebula ima zelo sladek okus in je v veliko živilih. Enako kot za čebulo velja tudi za česen. Čebula povzroča poškodbe rdečih krvničk ali eritrocitov, sledita njihov razpad in anemija. Ni pomembno, v kakšni obliki je: lahko je surova, lahko je dušena, posušena, lahko je celo čebulni prah," je pojasnila Natalija Hercog Gerbec iz Veterinarskega centra Pika.

O neprimerni hrani za pse
Pod člankom si lahko ogledate prispevek iz oddaje O živalih in ljudeh, ki jo lahko na TV Slovenija 1 spremljate vsako soboto popoldne. Podrobnejši spored tukaj.

Dodala je: "Kolikšna količina lahko povzroči težave, je odvisno od velikosti živali. Splošno velja, da nekaj rezin čebule ne bo povzročilo kakšnih bistvenih težav. Če pa bi to kronično dajali psu, se lahko pojavi slabokrvnost. Česen deluje podobno kot čebula, številni ga poznajo kot naravno sredstvo za zatiranje črevesnih zajedavcev; jaz ga odsvetujem."
Kuhana jajca morajo imeti prednost pred surovimi
Neprimerna hrana je lahko tudi jajce. "Pred časom je veljalo prepričanje, da je surovo jajce dovolj za lepo dlako, za lep kožuh. To načeloma velja in je res, saj so jajca zelo bogata z beljakovinami. Lepa dlaka in lepa koža sta povezani z bogato beljakovinsko hrano. Vendar v surovih jajcih tiči težava: vsebujejo snov, ki se ji reče avidin in preprečuje absorpcijo vitamina B. Če bi psa pogosto hranili z jajci in z večjo količino, lahko sledi pomanjkanje tega vitamina, vemo pa, da je vitamin B pomemben za lepo dlako, nohte in kožo. Surova jajca naj raje zamenjajo kuhana, treba pa je tudi paziti s količino, ne sme se pretiravati."
Grozdje lahko povzroči odpoved ledvic
Tudi grozdje je neprimerna hrana, saj je lahko zelo toksično, rozine prav tako. Kaj je tista snov v grozdju, ki škoduje živalim, še ni znano. "Vemo, da je ni v peškah in v olupkih, je pa v mesnatem delu grozdne jagode. Vse živali niso enako občutljive za zastrupitev z grozdjem, ker pa nam snov ni poznana, je mogoče bolje, da se grozdju izogibamo, kajti ne vemo niti, katero grozdje je tisto, ki je lahko bolj ali manj problematično. Poznamo domače živali, ki obirajo domače grozdje in mogoče z izjemo gastrointestinalnih težav ne kažejo drugih težav. Najhuje je to, da lahko grozdje povzroči odpoved ledvic. Na začetku se to kaže kot bruhanje, driska, težave s prebavo. Po dveh, treh, štirih dneh pa sledijo zmanjšanje količine izločanja urina, dehidracija in celo končna odpoved ledvic, ko se urin sploh ne izloča več."

Makadamija lahko privede do prehodne paralize
Oreščki so energetska mešanica, ki jo zelo dobro poznajo študentje, saj gre za priljubljeno študentsko hrano, priporočeno za čas študija. Gre za mešanico različnih oreščkov, kjer so tudi rozine, a problematična je za živali predvsem makadamija. "Videti so zelo podobno kot jedro olupljenega lešnika ali malo večja čičerika. Povzročajo živčne znake, povišano temperaturo, slabost, lahko pa tudi odpoved zadnjega dela, torej kot neke vrste prehodno paralizo. Če so ti oreščki v kombinaciji s čokolado, ki je tudi toksična, je ta težava še večja."
Čokolada lahko slabo vpliva na srce
In ko smo že pri čokoladi, tudi ta ni primerna za živali. "Čokolada ima snov, ki se ji reče teobromin in je neke vrste stimulans. Deluje na gastrointestinalni sistem, zastrupitev se lahko kaže kot slinjenje, bruhanje in driska. V večjih količinah deluje na srce, pojavijo se povišan pulz, aritmija, motnje v delovanju srca. Toksični odmerki pa imajo učinek na osrednji živčni sistem, lahko se pojavijo tresenje, krči, tudi živčni napadi." Kako nevarna je za psa čokolada, je odvisno od vrste čokolade in teže živali. "Najmanj nevarna je mlečna čokolada, ki ima manjši delež samega kakava. Nevarnejše so čokolade, kot je temna čokolada ali pa čokolada za kuhanje. K sreči je ta čokolada bolj grenkega okusa in mogoče živalim tudi ne prija." Eno rebro temne čokolade pri dvokilogramskem mladiču že lahko povzroči težave.
Mleko vsebuje mlečni sladkor in je zelo alergogeno
Tudi nekatere pijače so lahko nevarne za vaše hišne ljubljenčke. Mednje lahko štejemo mleko, ki je sicer bogat vir beljakovin, a je za živali lahko problematično, saj vsebuje mlečni sladkor. "Pri ljudeh je poznana laktozna intoleranca, podobno se to dogaja tudi pri živalih. Mlečni sladkor ali laktoza se presnavlja z encimom laktaza, ki ga imajo mladiči dovolj na razpolago, saj se na začetku hranijo z mlekom od samic, pozneje pa je tega encima vse manj in lahko se pojavijo prebavne težave v obliki driske. Mleko je tudi zelo alergogeno, tako da lahko povzroča tudi alergije na hrano. Mleko pri odrasli živali, ki ima prebavne težave, raje umaknimo."
Mastna hrana ima več slabosti kot koristi
Psi sicer zelo radi jedo (svinjsko in perutninsko) meso. Prav svinjsko je po navadi tudi zelo mastno, na krožnikih po kosilu večkrat ostanejo bolj mastni koščki mesa, ki ga številni nato obrežejo in dajo psu. Toda pri tem se lahko pojavijo prebavne težave, predvsem preobremenitve trebušne slinavke in pankreatitis. Težavne utegnejo biti tudi kosti. "Lahko se razcepijo in zataknejo, povzročajo neprehodnost črevesja, celo prebodejo ga lahko in tudi zaprejo. To je zelo boleče, v ambulantah morajo velikokrat živali s tovrstnimi težavami klistirati."
Krompir je priporočljiv - a ne surov!
Da pa ne bo izpadlo, kot da vaš hišni ljubljenček ne sme pojesti prav ničesar z vašega krožnika, pa kot priporočljivo hrano izpostavljamo krompir. "Čedalje več veterinarskih diet bazira na krompirju kot odličnem viru ogljikovih hidratov oziroma škrobu. Kuhan ali pečen krompir, ki ni masten, je odličen priboljšek ali poslastica za našega ljubljenčka. Surov krompir absolutno ne! V olupkih krompirja je snov, ki se ji reče solanin in povzroča veliko težav. Tudi mi zaradi tega ne jemo surovega krompirja," je še povedala Hercog Gerbčeva.

Ni vsaka hrana z naših krožnikov primerna za pse
Ni vsaka hrana z naših krožnikov primerna za pse