Zelene žabe sodijo med najpogostejše dvoživke pri nas. Foto: BoBo
Zelene žabe sodijo med najpogostejše dvoživke pri nas. Foto: BoBo


Zelene žabe imajo zelo rade stoječe ali počasi tekoče vode, ki so obraščene z vegetacijo. Tam odlagajo mrest in si poiščejo skrivališče. "Aprila in maja je čas, ko zelene žabe začnejo z razmnoževanjem in že od daleč slišimo, kako regljajo."

O zelenih žabah
Pod člankom si lahko ogledate prispevek iz oddaje O živalih in ljudeh, ki jo lahko na TV Slovenija 1 spremljate vsako soboto popoldne. Podrobnejši spored tukaj.

Tega regljanja sicer nikakor ne smemo zamenjati za regljanje drevesne žabe. "Ta se oglaša šele zvečer, medtem ko imajo zelene žabe rade toploto in se zadržujejo na odprtem. Regljajo čez dan, slišimo jih takrat, ko je sonce najvišje in je toplo. Takrat so najglasnejše."
Ni nujno, da so vse zelene barve
Pri nas živijo tri vrste zelenih žab oziroma dve, medtem ko je tretja križanec. "Največja zelena žaba pri nas je debeloglavka, ima rada bolj odprte površine. Najmanjša je pisana žaba, tretja pa je hibrid med tema dvema - čeprav ni nujno, da je katera od teh žab povsem zelena. Barva in vzorci na hrbtni strani močno variirajo in so lahko zelenkaste s pegami in lisami, celo rjave. Tako da nas barva ne sme zavesti, če vidimo rjave barve v vodi v tem letnem času."
Razlikovanje med rjavimi in zelenimi žabami
Rjave in zelene žabe lahko ločimo po zaočesni rjavi lisi, ki jo imajo rjave žabe, zelene pa ne. "Rjave mrest odlagajo zgodaj spomladi, potem pa gredo v gozd in na travnike. Zelene žabe ostanejo od pozne zime pa vse tja do pozne jeseni v vodi. Spomladi so tudi najglasnejše, ker se razmnožujejo. Zrastejo do 10 cm, samčki se napihujejo, imajo zunanje mehurje, barva teh mehurjev lahko variira od bele do sive," je sklenil Vogrin.

V Sloveniji živijo tri vrste zelenih žab
V Sloveniji živijo tri vrste zelenih žab