Foto:
Foto:
Miško
Za Miškom je že kar nekaj operacij, največ težav je imel s sečnimi kamni. Foto: MMC RTV SLO

"Poseben je po karakterju in starosti, star pa je 23 let," je dejala Štorova, ki je na mačka zelo navezana, z njim pa je preživela veliko tako lepih kot tudi stresnih trenutkov, saj je moral prestati kar nekaj operativnih posegov.

O mačkonu Mišku
Pod člankom si lahko ogledate prispevek iz oddaje O živalih in ljudeh, ki jo lahko na TV Slovenija 1 spremljate vsako soboto popoldne. Podrobnejši spored najdete tukaj.


Vse pustiš in pelješ, to ljubitelji živali razumejo

"Skoten je bil doma. Babica je imela tudi veliko starost – 24 let –, njegova mamica pa je žal poginila po porodu, a še pred poginom mi ga je pripeljala oziroma prinesla v posteljo. Zaupala mi ga je in od tedaj sva nerazdružljiva," je povedala Štorova in dodala, da je njen ljubljenček star 23 mačjih let, kar nanese nekje okrog 114 človeških pomladi. Seveda Miškova visoka starost ni slučaj, zrela leta so med drugim posledica tudi dobre oskrbe. Skupaj s skrbnico je prestal že veliko. Največ težav je bilo s sečnimi kamni. "Tudi ob polnoči smo imeli operacije. Vse pustiš in pelješ, to ljubitelji živali razumejo. Drugo daš vse na stran. Tudi, če v tistem trenutku nimaš denarja, si ga sposodiš, tu sploh ni vprašanja. Važno je, da mu pomagaš," je dejala in priznala, da je na stara leta Miško postal nekoliko bolj crkljiv.
"Lahko pa rečem, da je mogoče kot starostnik tudi malo bolj razvajen. Po domače povedano: tečen. Zahteva vedno več – ne samo hrane, tudi crkljanja. Pozornost vsak trenutek, da je zraven tebe. Ne vem, ali sluti, da ne bo več dolgo živel, in želi preživeti ob tebi čim več trenutkov. Če smo zunaj ali notri, je vedno zraven. Če se uležeš na kavč, mora biti poleg," je dodala.
Poučno, zabavno in nekaj posebnega
Ljudje se prevečkrat odločijo za nakup ali posvojitev živali, a hkrati ne pomislijo na to, da utegne žival živeti zelo dolgo in da odločitev prinaša zelo veliko mero odgovornosti. "Ko obiskujemo otroke in starostnike v vrtcih in domovih sta Helena in Miško tista, ki prikažeta ljudem, da mucek, ki se pripelje v stanovanje oziroma postane družinski član, ni samo za eno obdobje, temveč lahko preživi tudi takšna leta, kot Miško. Poučno, zabavno in nekaj posebnega," je povedala Verica Skok iz DPMZ Celje in namenila lepe besede ge. Štor: "Ta njena ljubezen, ne samo ljubezen, lahko bi rekla tudi skrb za kakršno koli veterinarsko pomoč, je pripomogla, da je Miško to, kar je danes!" Štorova ima doma ob Mišku še dva mačka, stara 15 let, 12 let staro muco, ter psičko, kobilo in ponija, ki štejejo deset pomladi.

Miško - prava starosta med mačkoni
Miško - prava starosta med mačkoni