Pluto s svojo mamo, lipicansko plemensko kobilo Valdamoro. Foto: Kobilarna Lipica
Pluto s svojo mamo, lipicansko plemensko kobilo Valdamoro. Foto: Kobilarna Lipica
Zmagovalna kobila Slavina z rejcem Rajkom Sinjurjem. Foto: Kobilarna Lipica

Združenje rejcev lipicanca Slovenije je v nedeljo predstavilo najlepša lipicanska žrebeta in kobile v zibelki vseh lipicancev na svetu, Kobilarni Lipica. Sivi žrebiček Pluto Valdamora III., ki je 6. aprila letos prišel na svet na kmetiji rejca Milojka Strajnarja, je zdaj tudi uradno postal najbolje ocenjeno lipicansko žrebe letošnje generacije žrebet Združenja rejcev lipicanca Slovenije (ZRLS).

Rejec "vesel in ponosen"
Njegova mama je lipicanska plemenska kobila Valdamora III., oče pa plemenski žrebec Kobilarne Lipica 548 Pluto Famosa V. Mali Pluto je v soboto, 22. oktobra, prepričal ocenjevalno komisijo ZRLS, da si med 28 žrebeti zasluži najvišjo oceno, s tem pa tudi rdečo lento in občudovanje zbranih ljubiteljev lipicanca. "Zelo sem vesel in ponosen. Zame to pomeni pohvalo za celoletno rejsko delo," je bil zadovoljen Strajnar, ki je v ZRLS-ju dejaven že od njegove ustanovitve pred 25 leti.

Drugo mesto in tretje mesto sta si delila žrebiček Conversano Bonadea IV. rejca Marjana Berceta iz Koroške vasi in žrebička Steaka rejca Bogdana Ambrožiča iz Podnarta pri Ljubnem. Vsi trije rejci so prejeli čestitke iz rok predsednika ZRLS-ja Marka Avšiča, direktorice Kobilarne Lipica Lorele Dobrinja, strokovnega vodje Kobilarne Lipica in ZRLS-ja Janeza Rusa ter člana ocenjevalne komisije Klemna Turka.

Uspeh vseh štirih kobil
Pred zahtevno ocenjevalno komisijo so stopile tudi štiri kobile. Vse štiri so bile sprejete v rodovniško knjigo, najvišjo oceno med njimi pa je prejela štiriletna kobila Slavina IX. rejca Rajka Sinjurja iz Radanje vasi.

Čredi Kobilarne Lipica in ZRLS-ja skupaj štejeta več kot tisoč lipicancev, kar postavlja slovensko populacijo lipicanca v svetovni vrh tako po številčnosti kot tudi po kakovosti reje. Obe rejski organizaciji povezuje skupen rejski program, zato so včeraj predstavili tudi tri žrebeta Kobilarne Lipica. Vsi predstavljeni lipicanci tako pomenijo trdno zagotovilo, da je pred slovensko rejo lipicanca svetla prihodnost, so sporočili iz Kobilarne Lipica.