Odraščanje otrok s psi je priporočljivo, saj tudi raziskave dokazujejo, da imajo živali zelo pozitiven vpliv na otroke. Foto: EPA
Odraščanje otrok s psi je priporočljivo, saj tudi raziskave dokazujejo, da imajo živali zelo pozitiven vpliv na otroke. Foto: EPA

Mogoče se zdi smešno, a vedno pravim, da je treba psa 'zaščititi' pred otrokom, ker nam pes pravzaprav želi marsikdaj povedati, da mu ni prijetno in da želi, da razrešimo situacijo.

Otrok in pes
Pes z obrazom pokaže največ, je poudarila kinološka inštruktorica Urška Kramar. Skrbniki morajo biti pozorni predvsem na tako imenovane miritvene signale. Foto: EPA


Navajanje psa na novega družinskega člana ni vselej tako preprosto. Živali se večkrat počutijo odrinjene in lahko do otroka včasih razvijejo tudi ljubosumje ali celo nenaklonjenost. V družini Urške Kramar, kinološke inštruktorice, ob prihodu novega družinskega člana - sina Filipa - se to sicer ni zgodilo, je pa podala nekaj napotkov vsem, ki so se ali pa se še bodo znašli v podobnem položaju.

O otrocih in psih
Pod člankom si lahko ogledate prispevek iz oddaje O živalih in ljudeh, ki jo lahko na TV Slovenija 1 spremljate vsako soboto popoldne. Podrobnejši spored tukaj.


"Ker se s psi ukvarjam, vem, da je lahko prihod dojenčka za psa velika sprememba. Lahko predstavlja tudi velik stres, zato smo pred rojstvom v času nosečnosti posvečali psu določeno pozornost in ga tako poskusili pripraviti. Neposredno pred prihodom dojenčka iz porodnišnice pa smo ga seznanili tudi z novimi vonjavami, in sicer smo mu prinesli pleničko in igračko, s katero je bil (sin) Filip v stiku v porodnišnici,"
je dejala.
Psa ne smete zanemarjati!
Družinski pes Buci, ki je malo poseben in želi biti ves čas v središču pozornosti, se je sicer navadil na novega družinskega člana, a morali so biti zelo previdni. "Na začetku Filipa nismo puščali samega z njim, sicer pa ga tudi zdaj ne puščamo samega brez nadzora. Prav tako je bil kar malo živčen. To so bili novi zvoki, nove vonjave, ni več bil v središču pozornosti. Zdaj je bil kar naenkrat novi družinski član, ki zahteva tvojo pozornost 24 ur na dan. Tudi sprehodi so se malce zreducirali na začetku, ampak smo se res trudili, da bi psu nudili maksimalno ali še malo več kot pred prihodom dojenčka," je priznala Kramarjeva.
Bodite pozorni na miritvene signale
Po spletu večkrat zaokrožijo prikupne fotografije psov in otrok, ki ležijo drug čez drugega, se zabavajo in delujejo kot najboljši prijatelji, a Kramarjeva opozarja: "Ti posnetki na prvi pogled za nekoga, ki ne pozna pasje govorice, delujejo zelo ljubko. Tudi na družbenih omrežjih so večinoma pozitivni komentarji, ljudje so navdušeni, ampak če poznamo pasjo govorico, vemo, da velikokrat že na samem posnetku psi kažejo signale. To so miritveni signali, s katerimi želijo povedati, da jim pač to, kar otrok z njimi počne, ne ustreza. Pes z obrazom pokaže največ. Kadar si oblizuje ustnice, to ni zato, ker bi želel polizati otročička ali ker je lačen, ampak je to eden izmed zelo močnih signalov, da mu položaj ne ustreza. Prav tako, ko je videti, kot da je na neki način otrdel, da se vidi, da ni sproščen, če ima ušesa nazaj, kadar pospešeno diha, to ni zato, ker mu je zelo vroče, ampak ker je v nekem položaju, ki bi se mu morda rad izognil."
Psa je treba 'zaščititi' pred otrokom
Kramarjeva vsekakor svetuje, da otroci odraščajo s psi, saj tudi raziskave dokazujejo, da imajo živali zelo pozitiven vpliv na otroke. "Vendar pa ne bi zaupala nobenemu psu, tudi najbolj na videz prijaznemu," je poudarila. "Otroci morajo biti vedno pod nadzorom, kadar so s psi. Mogoče se zdi smešno, a vedno pravim, da je treba psa 'zaščititi' pred otrokom, ker nam pes pravzaprav želi marsikdaj povedati, da mu ni prijetno in da želi, da razrešimo situacijo. Ob tem se obrača na nas, ker smo njegov skrbnik, mi pa to spregledamo in s tem tvegamo, da bi se zgodilo kaj nepredvidljivega ali neželenega. Vsem priporočam, da se posvetijo svojim psom tudi tedaj, ko pride nov družinski član. To nikakor ni razlog, da bi psa izključevali, kaj šele, da bi ga oddali. Vendar moramo poskrbeti, da pes ostane nekako naš družinski član, da ga ne odrivamo, saj bi to lahko pri psu vzbudilo še večje ljubosumje, morda celo neko nenaklonjenost novemu družinskemu članu. Morda bi z njim celo želel tekmovati za naklonjenost, česar pa - seveda - ne želimo."

Mogoče se zdi smešno, a vedno pravim, da je treba psa 'zaščititi' pred otrokom, ker nam pes pravzaprav želi marsikdaj povedati, da mu ni prijetno in da želi, da razrešimo situacijo.

Sobivanje otroka in psa
Sobivanje otroka in psa