V Sloveniji poznamo 156 vrst kobilic. Foto: BoBo
V Sloveniji poznamo 156 vrst kobilic. Foto: BoBo
Kobilica
Kobilice delimo na dolgo- in kratkotipalčnice. Foto: BoBo

Slovenija je zelo raznolika, zato pri nas živi kar veliko vrst kobilic. Trenutno jih poznamo 156. "Na začetku so vse zelene, potem ko pa se začnemo malo bolj poglabljati v njihovo življenje, vidimo, da so zelo raznolike," je povedal entomolog Stanislav Gomboc.
Dodal je: "Navadno so varovalne barve, zato so tudi zelene, ker živijo na travnikih in ob robu gozdov. Tiste, ki živijo na tleh ali pod zemljo, pa so bolj rjave ali črno-rjave barve."
Dolgotipalčnice in kratkotipalčnice
Kobilice delimo na dolgo- in kratkotipalčnice. Med njimi je kar velika razlika, zlasti pri tipalkah, oglašanju, tudi slušnih organih. Način proizvajanja zvoka je različen, kratkotipalčnice se oglašajo bolj podnevi, dolgotipalčnice pa ponoči. "Kobilice imajo slušne organe in nekatere lahko slišijo tudi prek senzorjev na nogah. Dolgotipalčnice imajo organe za sluh na sprednjih kolenih, kratkotipalčnice pa na prvem zadkovem členku," je pojasnil Gomboc.
Kobilice tudi letijo
Kobilice povezujemo predvsem s skakanjem. Velika večina jih skače, tiste, ki živijo v zemlji, pa imajo noge že nekoliko bolj prilagojene za kopanje po rovih. Ker živijo v rovu, zadnjih nog ne morejo imeti velikih. Seveda pa kobilice tudi letijo. "Letijo lahko na daljše razdalje, pri nas ne toliko," je povedal Gomboc in poudaril, da lahko kobilice v iskanju hrane letijo tudi do nekaj 100 kilometrov, pri nas bistveno manj - do nekaj 100 metrov.

Oddajo O živalih in ljudeh lahko spremljate vsako soboto ob 13.25 na TV SLO 1.

V Sloveniji poznamo več kot 150 vrst kobilic
V Sloveniji poznamo več kot 150 vrst kobilic